της Ντέπυς Καλιαμπάκου
Εκτιµάται ότι 900.000 ευρώ πλήρωσαν οι έλληνες φορολογούµενοι για την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία στην πραγµατικότητα αναµάσησε ό,τι είχε προτείνει ο ΣΕΒ στο µνηµειώδες έργο του Επιχειρηµατικότητα χωρίς εµπόδια: 30 πεδία δράσης για τη δηµιουργία φιλικού επιχειρηµατικού περιβάλλοντος ήδη από τη 1/12/2010. Στο συγκεκριµένο πόνηµα περιέχονται πολλές από τις προτάσεις του νοµοσχέδιου που επιχειρεί να περάσει η µισητή συγκυβέρνηση διαλύοντας ολόκληρους κλάδους. Παρόµοιο περιεχόµενο έχει και η έκθεση του ΙΟΒΕ, η οποία συντάχθηκε από συνεργάτες του κυρίου Χατζηδάκη…
Το εκτρωµατικό νοµοσχέδιο καταργεί στην πράξη όλη την κείµενη νοµοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία φαρµακείων και φυσικά περιέχει φωτογραφικές διατάξεις προκειµένου να ικανοποιήσει συγκεκριµένα οικονοµικά συµφέροντα. Ας αναφέρουµε εν συντοµία µερικά άρθρα, όπως αυτά έχουν µέχρι στιγµής τουλάχιστον.
Επιτρέπεται η λειτουργία/συστέγαση φαρµακείων µέσα σε οποιοδήποτε κατάστηµα, σε σούπερ µάρκετ, πολυϊατρεία κ.λπ., ενώ ορίζονται ως ελάχιστη επιφάνεια τα 5 τ.µ. (!) αντί των 30 που ίσχυαν µέχρι τώρα (για το φαρµακοπωλείο µόνο). Ανοίγει ο δρόµος για τη δηµιουργία αλυσίδων φαρµακείων, αφού µπορεί πια ένας φαρµακοποιός να κατέχει όσες άδειες θέλει (νοικιάζοντάς τες), αλλά το κυριότερο επιτρέπει σε εταιρείες εκµετάλλευσης φαρµακείων από ιδιώτες επιχειρηµατίες, µη φαρµακοποιούς να κατέχουν ως και το 99%, ενώ ο φαρµακοποιός µόνο το 1%. Καταργούνται επίσης οι αποστάσεις αλλά και κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρµακείων, αφού επιτρέπεται να ανοίγουν και να κλείνουν για όσο θέλουν χωρίς προειδοποίηση. Άρα και οι εφηµερίες στην πράξη καταργούνται.
Τα µέτρα αυτά αποτελούν τελειωτικό χτύπηµα για τον κλάδο των φαρµακοποιών, ο οποίος απορρυθµίζεται και διαλύεται πλήρως σε περίπτωση εφαρµογής των παραπάνω. Πέρα από το προφανές των µέτρων που δεν θα µπορούσαν παρά να σηκώσουν θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο, ας έρθουµε στην ουσία.
Η πρωτοβάθµια περίθαλψη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, το φαρµακείο ως βασικό κοµµάτι πρωτοβάθµιας φροντίδας, άµεσα συνδεδεµένο µε τα ασφαλιστικά ταµεία, έχει αποτελέσει στην πραγµατικότητα τον πυλώνα συντήρησης της φαρµακευτικής περίθαλψης προς τους ασφαλισµένους συσσωρεύοντας ταυτόχρονα χρέη και ζηµίες. Πέρα από τη γενικότερη τάση του καπιταλισµού για τη µετατροπή των αυτοαπασχολούµενων επιστηµόνων σε µισθωτούς σκλάβους ώστε να αυξήσει την κερδοφορία του, γιατί κάποιος να ενδιαφέρεται να ισοπεδώσει τον ήδη λαβωµένο κλάδο µας;
Αυτό που επιµελώς κρύβεται στην παρούσα φάση είναι η ιστορία µε τα ΜΥΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούµενα Φάρµακα). Μετά την πρώτη «µάχη» εντυπώσεων, η οποία δεν απέδωσε τα αναµενόµενα, το νοµοσχέδιο επαναφέρει πολύ σοβαρές διατάξεις για τα ΜΥΣΥΦΑ, των οποίων οι πωλήσεις το προηγούµενο έτος έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ και στα οποία θέλουν να βάλουν χέρι διάφοροι µνηστήρες. Με βάση τις νέες διατάξεις, τα ΜΥΣΥΦΑ εξαιρούνται πια από τον τρόπο τιµολόγησης των υπόλοιπων φαρµάκων και από 1/1/2017 η τιµή τους θα διαµορφώνεται ελεύθερα – να µην πηγαίνουν και τζάµπα τόσες διαφηµίσεις στην τηλεόραση. Υπηρέτης συµφερόντων η κυβέρνηση: των µεγάλων σουπερ µάρκετ, των παιχνιδάδικων και φυσικά των φαρµακευτικών εταιρειών, που ανυποµονούν να αυξήσουν ανεξέλεγκτα τις τιµές τους. Ενδεικτικές διαφορές τιµών ΜΥΣΥΦΑ: Γέλη δικλοφενάκης 100 γρ. της ίδιας εταιρείας κοστίζει στην Ελλάδα 4,99, ενώ στην Αγγλία 21,51 και στις ΗΠΑ 16,69. Αντίστοιχα τα δισκία ακετυλοσαλικυλικού οξέως 500 χλγρ. (20 δισκία) 1,81 εδώ, 2,71 στην Αγγλία και 8,61 στις ΗΠΑ.
Χωρίς ντροπή ετοιµάζεται λοιπόν η κυβέρνηση να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών, εκτοξεύοντας ακόµα περισσότερο την ιδιωτική δαπάνη και µετατρέποντας το φάρµακο από κοινωνικό αγαθό σε εµπόρευµα.
Ο συνδικαλισµός των διαδρόµων και η προσπάθεια της πλειοψηφίας να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα συµφέροντα των µεγάλων φαρµακείων, αφήνοντας τα µικροµεσαία φαρµακεία στο έλεος του εσωτερικού κανιβαλισµού που ήδη έχει ξεκινήσει µε το διευρυµένο ωράριο λειτουργίας και τα e-shops, κατέρρευσε παταγωδώς. Και ο «καλός» υπουργός Άδωνις και ο «κακός» Χατζηδάκης προτίµησαν να υπηρετήσουν άλλους αφεντάδες. Σε µαζικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα οι φαρµακευτικοί σύλλογοι αποφάσισαν απεργίες διαρκείας µε αιτήµατα που αναζητούν εκτός από την απόσυρση του επίµαχου νοµοσχεδίου και τη δηµιουργία κοινωνικών συµµαχιών µε άλλους κλάδους αλλά και την κοινωνία ενάντια σε αυτή την απάνθρωπη πολιτική. Απαιτούµε την απόσυρση του πολυνοµοσχεδίου στο σύνολό του, την κατάργηση του νόµου Λοβέρδου, που επέβαλλε την απορύθµιση του ωραρίου και τον εσωτερικό κανιβαλισµό, τη διατήρηση των ΜΥΣΥΦΑ σε καθεστώς διατίµησης και µε διάθεση µόνο από φαρµακεία, την κατάργηση του 1 ευρώ και της τιµής αναφοράς που επιβαρύνουν υπέρµετρα τους ασφαλισµένους και την αύξηση της δαπάνης για φαρµακευτική περίθαλψη, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε υγειονοµική και φαρµακευτική περίθαλψη
Η συµµετοχή στην απεργία ξεπερνάει το 95%, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει οργανωµένη περιφρούρησή της. ∆εν υπάρχει άλλος δρόµος: αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η καταστροφική πολιτική πρέπει να καταρρεύσουν µέσα από µεγάλους αγώνες του λαού. Η γενική συνέλευση του ΦΣΑ ψήφισε οµόφωνα συµµετοχή στη µεγάλη πανεργατική απεργία στις 9/4.