Καθηγητές δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και εργαζόµενοι στους δήµους συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις διαθεσιµότητες και τις απολύσεις, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο τις δραµατικές αλλαγές που επιφέρει στα σχολεία και τις γειτονιές η κυβερνητική πολιτική της διάλυσης των δηµόσιων κοινωνικών αγαθών. Την Παρασκευή έγινε κοινή συγκέντρωση και διαδήλωση προς το υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης της ΟΛΜΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ µε τη συµµετοχή πολλών άλλων κλάδων εργαζοµένων που αυτή την περίοδο αντιστέκονται στην πολιτική των απολύσεων (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες υπουργείου Οικονοµικών κ.ά.). Επίσης οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν για µία ακόµα εβδοµάδα, ως τις 7/2, την απεργία διαρκείας τους, δείγµα αντίστασης στη διάλυση της δηµόσιας πρωτοβάθµιας περίθαλψης και τις χιλιάδες απολύσεις γιατρών του οργανισµού που ψήφισε προχθές η κυβέρνηση στη Βουλή.
Ο επόµενος σταθµός των κινητοποιήσεων είναι η Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ηµέρα κατά την οποία εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιµότητας των εκπαιδευτικών στο Συµβούλιο της Επικρατείας, όπου η ΟΛΜΕ, µετά τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, αποφάσισε 24ωρη απεργία µε κεντρικό σύνθηµα «Κανείς καθηγητής απολυµένος στις 23 Μάρτη». Κεντρικά συνθήµατα της απεργίας είναι η δηµόσια δωρεάν παιδεία, κανένα παιδί έξω από το σχολείο, όχι στο κλείσιµο σχολείων και την αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, µόνιµη και σταθερή δουλειά για όλους.
Παρά την κοινή συνέντευξη Τύπου και την προχθεσινή συντονισµένη κινητοποίηση πάντως η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε απλώς µια τετράωρη στάση εργασίας την ίδια µέρα, παρά τη διάθεση του κλάδου και των εργαζόµενων στο ∆ηµόσιο ευρύτερα για αγωνιστικό απεργιακό συντονισµό.
Το αξιόλογο στοιχείο της περιόδου ωστόσο είναι το γεγονός ότι σε πολλούς συλλόγους δασκάλων και καθηγητών δίνονται σηµαντικές µάχες κόντρα στην κυβερνητική γραµµή της αξιολόγησης και τους «εντεταλµένους» του υπουργείου Παιδείας, σχολικούς συµβούλους, οι οποίοι επιχειρούν να εφαρµόσουν το µέτρο, που θα λειτουργήσει σαν δεξαµενή υποψήφιων προς απόλυση εκπαιδευτικών. Η µαχητική άρνηση χιλιάδων εκπαιδευτικών να συναινέσουν στην αθλιότητα της αξιολόγησης που οδηγεί σε απολύσεις έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον υπουργό Παιδείας K. Αρβανιτόπουλο και τους σχεδιασµούς του…