της Άννας Γαϊτανίδου
Η κυβερνητική διαχείριση των σεισµών της Κεφαλονιάς έχει καταστεί κοµβικό σηµείο στην προεκλογική µάχη. Είναι τόση η αγανάκτιση του κόσµου πανελλαδικά και η οργή και η απόγνωση τοπικά, που ο πρωθυπουργός και το µισό υπουργικό συµβούλιο παρελαύνουν από το νησί προσπαθώντας να πείσουν το λαό να µην τους µαυρίσει στις εκλογές. Σαµαράς, Μιχελάκης, Γεωργιάδης, Δένδιας, Κεφαλογιάννη και ο Μεϊµαράκης, ως πρόεδρος της Βουλής, οι γενικοί γραµµατείς δηµοσίων έργων Σιµόπουλος και Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης,βέχουν ριχτεί στη µάχη του επικοινωνιακού φτιασιδώµατος των τραγικών ελλείψεών τους στην αντιµετώπιση της κατάστασης. Ενδεικτικό της αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ είναι ότι µόνο ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε το νησί. Μάλιστα οι κάτοικοι γιούχαραν τον Ν. Δένδια, ο οποίος κατέφτασε στο Ληξούρι µε συνοδεία 50 αστυνοµικών, ενώ persona non grata θεωρείται ο Άδ. Γεωργιάδης, που προσπάθησε µε τεχνάσµατα να κλείσει το νοσοκοµείο του Ληξουρίου.
Το κόστος των ζηµιών εκτιµάται πάνω από 60 εκατ. ευρώ, ενώ µέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί 4 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 5 από το αποθεµατικό της Περιφέρειας Αττικής και 2 από την ΚΕΔΕ. Τα χρήµατα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό ρίχνοντας επί της ουσίας το κόστος αποκατάστασης στις πλάτες των κατοίκων µεσούσης της σφοδρότερης οικονοµικής κρίσης που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Ακόµα δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ, που ορίζει το νησί σεισµόπληκτο, ενώ οι πληγέντες έµειναν πολλές µέρες χωρίς νερό, κουβέρτες και φαγητό. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ οικονοµική βοήθεια παίρνοντας αρνητική απάντηση µε τη δικαιολογία ότι δεν έχει πληγεί ολόκληρη η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων από το σεισµό και ότι η Κεφαλονιά δεν καλύπτει το προβλεπόµενο ελάχιστο ποσοστό επί του ελληνικού ΑΕΠ, για να προβλέπεται χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας. Είναι τόσο ασφυκτική η πολιτική τρόικας-κυβέρνησης που ακόµα και στο εξάµηνο της ελληνικής προεδρείας της ΕΕ δεν µπορούν να δώσουν ένα ξεροκόµµατο στους σεισµοπαθείς. Την ίδια στιγµή η µνηµονιακή κυβέρνηση θα δώσει γύρω στα 3 µε 20 εκατ. ως συνδροµή στην ευρωπαϊκή επέµβαση από το ευρωπαϊκό στρατηγείο στη Λάρισα στην Κεντροαφρικανική Δηµοκρατία για τον έλεγχο των πετρελαίων και των κοιτασµάτων της περιοχής. Ο Άρης Πορτοσάλτε άλλωστε ανέφερε ότι, αφού η Κεφαλονιά ειναι πλούσιο νησί, µπορεί να χρηµατοδοτήσει την αποκατάσταση µόνη της. Πιθανόν να έχει στο µυαλό του την Κεφαλονιά του Τσουκάτου, του Μαντέλη και του Γιακουµάτου: η πραγµατικότητα όµως είναι ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν πληγεί εξίσου από τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα.
Αντί για λύσεις κοροϊδία και προεκλογικές φιέστες
Μετά τον δεύτερο σεισµό, όπως αναφέρεται ο µετασεισµός µεγέθους 5,7 ρίχτερ που χτύπησε την Κεφαλονιά τα χαράµατα της περασµένης Δευτέρας 600 κτήρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 1.200 έχουν υποστεί σοβαρές ζηµιές και 1.400 ήπιες, ενώ ο τζίρος των µαγαζιών έχει πέσει κατακόρυφα και πολλά είναι ακόµα κλειστά.
Πολλές µαρτυρίες επαγγελµατιών και κατοίκων του Ληξουρίου αναφέρουν ότι οι τράπεζες παίρνουν τηλέφωνα απειλώντας να κοκκινίσουν επιταγές, ενώ από τους συνταξιοδοτικούς λογαριασµούς αφαίρεσαν τις δόσεις δανείων. Παράλληλα, πληγέντες που είχαν υπαχθεί σε ρυθµίσεις οφειλών στο ΤΕΒΕ, στις τράπεζες και στις εφορίες τις έχασαν, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει στείλει εγκυκλίους στις τράπεζες και στις ΔΟΥ. Τα µέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αφορούν την κάλυψη ενοικίου για δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες σπιτιών, επιδότηση ενοικιου 6 µήνες µέχρι του ποσού των 500 ευρώ για ενοικιαστές ανάλογα µε την οικονοµική και οικογενειακή τους κατάσταση, τη χρηµατοδότηση της αποκατάστασης των κτηρίων που επλήγησαν µε δάνεια επιδοτούµενα κατά 80%, ενώ θα δηµιουργηθεί και οικισµός µε οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυµούν να νοικιάσουν σπίτι. Είναι ευρεία όµως η πεποίθηση των σεισµοπαθών ότι τα κριτήρια που θα µπουν θα αφήσουν πολλούς εκτός, ενώ τα όποια χρήµατα φτάσουν θα δοθούν καθυστερηµένα.
Οι κουβέρτες και τα είδη πρώτης ανάγκης που δόθηκαν στους κατοίκους προσφέρθηκαν από ιδιώτες δείχνοντας ότι το µνηµονιακό κράτος δεν αναλαµβάνει την ευθύνη ούτε νερό να δώσει στους πολίτες του. Ξαναγυρνάµε πίσω στην εποχή των ευεργετών, όπως ο Ζάππας και ο Συγγρός, όπου το πλήρως διαλυµένο κράτος κάνει πολιτική ανάλογα µε τη «φιλανθρωπία» και την εικόνα εταιρικής ευθύνης που θέλουν να παρουσιάσουν επιχειρηµατίες και ΜΚΟ.
Τραγικές είναι και οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης για την εικόνα διάλυσης και πλήρους αδυναµίας χειρισµού της κατάστασης. Δεν επιτρέπεται στον πιο σεισµογενή δήµο της χώρας να µην υπάρχει απόθεµα κουβερτών και σκηνών. Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων µε τη ΝΔ Σπ. Σπύρου πληροφορήθηκε τον δεύτερο σεισµό από πατρινό κανάλι στο οποίο έδινε συνέντεξη. Ο νεοδηµοκράτης δήµαρχος Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης σε επικοινωνία που είχαµε δήλωσε ότι «δεν µπορεί να είναι όλοι ευχαριστηµένοι. Τι άλλο µπορούσαµε να κάνουµε; Έχω αναλάβει προσωπικά να έρθουν χρήµατα. Κανένα πρόβληµα δεν υπάρχει δόξα τω Θεώ και την Παναγία». Μέχρι και ο σεισµολόγος Άκης Τσελέντης εξοργίστηκε µε την πρόθεση του δηµάρχου και ιδιοκτήτη του θεάτρου Περοκέ να φέρει για λόγους εντυπωσιασµού την Πενέλοπε Κρουζ και τον Νίκολας Κέιτζ να βοηθήσουν στην αποκατάσταση δηλώνοντας: «Η Κεφαλονιά δεν είναι Περοκέ, θέλει πραγµατική στήριξη». Ο αντιδήµαρχος Β. Κεκάτος σε συνέντευξή του είπε το πρωί της ένατης ηµέρας, κι όταν ακόµα δεν είχε έρθει υδροφόρα στην Παλική, «δεν µπορούµε να γίνουµε Ζυρίχη σε ένα βράδυ». Ίσως θεωρεί ότι µόνον οι σεισµόπληκτοι της Ζυρίχης έχουν δικαίωµα πρόσβασης σε νερό και φαγητό.
Η Α.Δ. είναι κάτοικος του χωριού Άγιος Δηµήτριος, έξω από το Ληξούρι, πάνω στο επίκεντρο του σεισµού. Διατηρεί εστιατόριο στην περιοχή εδώ και 21 χρόνια και στον πάνω όροφο στεγάζεται εκείνη και η οικογένειά της. Το σπίτι της έχει ήδη ένα δάνειο στο κόκκινο και έχει ενταχθεί στο νόµο Κατσέλη. Στον όροφο που διαµένει κατέρρευσε η στέγη και έπεσε στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ παράλληλα καταστράφηκαν και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, µαζί µε την οικοσκευή. Για τις καταστροφές αυτές πήρε το αρχικό επίδοµα των 586 ευρώ, το οποίο έδωσε ολόκληρο για την αγορά νάιλον για την κάλυψη της στέγης και την πληρωµή των εργατών που το τοποθέτησαν. Σηµειώθηκαν όµως και πολλές καταστροφές στην επιχείρηση. Μας λέει: «Έσπασαν όλα τα πιάτα, τα ποτήρια και τα κουζινικά, ο ηλεκτρικός πίνακας κάηκε κι ακόµα δεν ξέρω πόσες ζηµιές έγιναν στις ηλεκτρικές συσκευές. Τα τρόφιµα που υπήρχαν µέσα καταστράφηκαν εντελώς, µετακινήθηκαν τα ψυγεία κι όλα τα έπιπλα, χύθηκε έξω το πετρελαίο που χρησιµοποιούσαµε για τη θέρµανση του χώρου και στο υπόγειο έσπασαν τα βαρέλια και χύθηκαν 1.200 κιλά σπιτικού κρασιού που πουλάγαµε στο εστιατόριο». Όταν πήγε όµως να καταθέσει αίτηση για την αποζηµίωση της επιχείρησης, της ζήτησαν πρόσφατα τιµολόγια από την αγορά εξοπλισµού. Αναφέροντας στους υπαλλήλους ότι µετά από 21 χρόνια δεν έχει κρατήσει τιµολόγια, της είπαν να µην καταθέσει καν αίτηση γιατί θα απορριφθεί, µιας και αφού είναι επιχείρηση 20ετίας έχει ήδη κάνει απόσβεση! Με τον δεύτερο µεγάλο σεισµό οι ζηµιές µεγάλωσαν, µαζί µε το κόστος τους, το οποίο πρέπει να καταβάλει µόνη της η Α.Δ., ενώ θα είναι κλειστό το εστιατόριο όσο διαρκούν οι επισκευές κι άρα δεν θα έχει εισόδηµα. Παράλληλα, ζηµιές υπέστη και ο κτηνοτρόφος σύζυγός της, καθώς κατέρρευσε ο στάβλος (παραλίγο να τραυµατιστεί και ο ίδιος), έχουν πλακωθεί από τους τοίχους οι ζωωτροφές που χρησιµοποιούσε και τώρα καλείται να τις αγοράσει ξανά, ενώ προσωρινά του δανείζουν χορτάρι συνάδελφοί του. Και σαν µην έφταναν όλα αυτά, ζηµιές έχει υποστεί και η στέγη του σπιτιού της µητέρας της. Η Α.Δ. καταλήγει λέγοντας: «Έχω δυο παιδιά που σπουδάζουν στην Αθήνα και την Κρήτη. Τι να κάνω; Να τα σταµατήσω από τις σπουδές τους; Εµάς ποιος θα µας αποζηµιώσει; Οι πολιτικοί µας κοροϊδεύουν κι άντε να δούµε πού θα βρούµε τα λεφτά να επιδιορθώσουµε τόσες ζηµιές».
Ο καθηγητής Νίκος Γαλιατσάτος είναι ο γραµµατέας ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Όπως µας αναφέρει, «η ΕΛΜΕΚΙ εδώ και 20 χρόνια φωνάζει να χτιστούν νέα σχολεία και να γίνει αντισεισµικός έλεγχος στα υπάρχοντα. Και η ανέγερση νέων σχολείων έχει καταντήσει το γεφύρι της Άρτας. Συνέχεια το λένε και το τάζουν και δεν το πραγµατοποιούν ποτέ. Το 2ο Λύκειο είναι ήδη εδώ και 4 χρόνια σε κοντέινερ. Δεν έχουµε καµία εµπιστοσύνη στην κυβέρνηση της τρόικας ότι θα δώσει λύσεις. Εµείς δηλώνουµε ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχτούµε βάρδιες στα σχολεία, ούτε κοντέινερ, γιατί ουδέν µονιµότερον του προσωρινού. Ζητάµε αίθουσες προκάτ βαρέου τύπου ως λύση περιορισµένου χρονικού διαστήµατος και άµεση ανέγερση νέων και ασφαλών σχολείων για τα παιδιά κι εµάς. Χρειάζεται να ληφθεί αµέσως πρόνοια για τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου που δίνουν φέτος Πανελλήνιες, καθώς δεν µπορούν να συναγωνιστούν µε τους ίδιους όρους µε τα άλλα παιδιά. Παράλληλα καλούµε τον κόσµο να οργανωθεί στα σωµατεία του και να διεκδικήσει την άµεση αποκατάσταση των ζηµιών». Για το κλίµα που υπάρχει στο νησί αναφέρει: «Ο κόσµος µέρα µε τη µέρα αγριεύει περισσότερο, αφού συναντά κοροϊδία και προεκλογικές φιέστες, χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβληµά του».
Η Μίνα Γαβριελάτου, πολιτικός µηχανικός, από την πρώτη στιγµή συµµετείχε εθελοντικά στα συνεργεία που διενεργούσαν ελέγχους. Μας λέει ότι η επιτάχυνση που ορίζει ο αντισεισµικός νόµος είναι το 0,36. Στον πρώτο σεισµό η επιτάχυνση που ασκήθηκε στα κτήρια του Αργοστολίου ήταν 0,4, ενώ στο Ληξούρι 0,54. Στον δεύτερο σεισµό όµως η επιτάχυνση στο Ληξούρι έφτασε στο 0,68, που είναι η µεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα τα κτήρια που είχαν ήδη καταπονηθεί από τον πρώτο σεισµό να καταπονηθούν περισσότερο στον δεύτερο, κυρίως όσα χτίστηκαν πριν από το 1985. Βλέποντας τις επιταχύνσεις που ασκήθηκαν καταλαβαίνουµε ότι οι µηχανικοί, οι µάστορες, αλλά και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έκαναν καλά τη δουλειά τους ως προς την αντισεισµική θωράκιση των σπιτιών. Τώρα όµως είναι σηµαντικό να αποκατασταθούν οι ζηµιές στις υποδοµές, κυρίως στο οδικό δίκτυο και στα λιµάνια, για να µπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το νησί. Εποµένως, χρειάζεται καλύτερος συντονισµός δράσεων και να δοθούν χρήµατα, γιατί σε καιρό οικονοµικής κρίσης, που ο κόσµος δεν έχει λεφτά να φτιάξει όλες αυτές τις ζηµιές µόνος του, δεν µπορούµε να έχουµε φαινόµενα Πύργου, όπου τόσα χρόνια µετά οι σεισµόπληκτοι δεν έχουν αποζηµιωθεί πλήρως από το κράτος. Είναι σηµαντικό ο Τοµέας Αποκατάστασης Σεισµοπλήκτων (ΤΑΣ) να στεγαστεί στην πολεοδοµία, για να υπάρξει καλύτερος συντονισµός, καθώς αυτή είναι η υπηρεσία που θα εγκρίνει τον προϋπολογισµό επισκευής κάθε κτηρίου και ανάλογα µε την πρόοδο των εργασιών θα εκταµιεύει τα χρήµατα».
Ο Βαγγέλης Φαρακλός, µέλος του διοικητικού συµβουλίου του Γηροκοµείου Ληξουρίου, µας λέει: «Από το δεύτερο βράδυ µεταφέραµε τους γέρους µας στο κλειστό γήπεδο και µαζί µε αυτούς ταΐζαµε κι όσους άλλους βρίσκονταν εκεί. Δίναµε 170 µερίδες φαγητό την ηµέρα. Μπήκαν στο ραγισµένο κτήριο οι εργαζόµενοι κι έβγαλαν πολλά πράγµατα που είχαµε ανάγκη. Όλα όσα έγιναν τα έκαναν οι εργαζόµενοι του γηροκοµείου µόνοι τους, χωρίς καµία βοήθεια».
Διαγραφή δανείων, κατάργηση φόρων και χαρατσιών για τους πληγέντες
Μιλήσαµε µε τον Σταύρο Αντύπα, µέλος της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Κεφαλονιάς για τους Υδρογονάθρακες. Όπως µας είπε, «ο κύριος Γ. Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την επόµενη µέρα του σεισµού πανηγύριζε για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδοµένων από τις σεισµικές έρευνες στο Ιόνιο». Όπως αναφέρει στο περιοδικό Χοτ Ντογκ ο σεισµολόγος Μάκης Χουλιάρας, οι έρευνες γίνονται µε τη µέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης, όπου τεράστιες ποσότητες νερού, χηµικών και άµµου διοχετεύονται υπό πίεση µέσα σε σχιστολιθικά πετρώµατα, τα οποία θρυµµατίζονται απότοµα και απελευθερώνουν έτσι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο από το εσωτερικό τους, προκαλώντας σεισµούς 3 ρίχτερ σε ακτίνα λίγων χιλιοµέτρων. Ο Σταύρος Αντύπας συνεχίζει: «Οι επιστήµονες λένε ότι υπάρχει πιθανότητα οι µικροδονήσεις να ξυπνήσουν το γίγαντα. Οι τελευταίοι σεισµοί επιβεβαίωσαν τους φόβους µας. Αν υπήρχαν εξέδρες εξόρυξης ποιος µας εγγυάται οτι ένας παρηκµασµένος λόγω της µνηµονιακής αποσύνθεσης και των µακροπρόθεσµων συνεπειών της οικονοµικής κρίσης κρατικός µηχανισµός θα µπορούσε να επέµβει δραστικά για να µη µολυνθούν οι θάλασσες του Ιονίου µε πετρέλαιο; Είναι απαγορευτικό σε µια τόσο σεισµογενή περιοχή να υπάρχει τέτοιου είδους δραστηριότητα».
Κλιμάκιο από τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου και Κεφαλονιάς παρέδωσε υλική βοήθεια στους εργαζόμενους του σωματείου Ευαγών Ιδρυμάτων και ακολούθησε ενημέρωση της τραγικής κατάστασης που βιώνει ο κόσμος και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες στο Ληξούρι.
Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» ζήτησε την απαλλαγή όλων των κεφαλονιτών φαντάρων από τη στρατιωτική τους θητεία, καθώς είναι αναγκαία η επιστροφή τους στις οικογένειές τους για οικονοµικούς και κοινωνικούς λόγους. Αντ’ αυτού το ΓΕΣ έδωσε δεκαήµερη άδεια στους νεοσύλλεκτους και κατ’ εξαίρεση µετάθεση σε Πάτρα και Μεσολόγγι στους κεφαλονίτες στρατιώτες.
Περισσότεροι από 200 επαγγελµατίες της Παλικής συγκεντρώθηκαν την Πέµπτη και κατέληξαν στη σύσταση συντονιστικού ζητώντας αναστολή (κι όχι πάγωµα, αφού αυτό σηµαίνει ότι οι τόκοι τρέχουν κανονικά και µετά τη λήξη της αναστολής το ποσό θα ζητηθεί ολόκληρο) δύο ετών των πληρωµών σε τράπεζες, ΤΕΒΕ, ΦΠΑ και χαράτσια, καθώς και άµεση αποκατάσταση των ζηµιών όλων των πληγέντων µε κρατική αρωγή. Την Παρασκευή µε αφορµή την απεργία της ΟΛΜΕ και την τετράωρη στάση εργασίας από το εργατικό κέντρο Κεφαλονιάς πραγµατοποιήθηκε µαζική συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας στο Αργοστόλι. Ένα από τα συνθήµατα που ακούγονταν διαρκώς ήταν «ο δήµαρχος µας έφερε την Πηνελόπη Κρουζ κι εµείς δεν έχουµε νερό ούτε για ντουζ».
Στη θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη ο περιφερειάρχης Σπύρου έθεσε στη θεµατολογία πρώτα την έγκριση της οικονοµικής βοήθειας που θα σταλεί στην Κεφαλονιά και αργότερα ενηµέρωσε για τις ζηµιές. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια κατήγγειλε το γεγονός δηλώνοντας πως πρώτα πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση της καταστροφής που έχει υποστεί η Κεφαλονιά, ώστε να µη δοθούν ψίχουλα κι αποσιωπηθεί η πραγµατικότητα. Επιπλέον ο Σπύρου δήλωσε ότι χρειάζονται 60 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζηµιών η περιφέρεια ενέκρινε ελάχιστα: 4 εκατ. για τη βατότητα των δρόµων και εδαφοτεχνικές µελέτες, καθώς και την πρόσληψη πέντε ατόµων µε 8µηνη σύµβαση για την υλοποίηση των έργων. Είναι σαφές ότι όταν 152 υπάλληλοι του ΤΑΣ παραµένουν σε διαθεσιµότητα η πρόσληψη πέντε µόνο ατόµων µε ορισµένου χρόνου απασχόληση αποτελεί πρόκληση. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, µε τον τελευταίο να δηλώνει ότι χρειάζονται περισσότερα χρήµατα.
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια ανέφερε ότι τα ιδιωτικά κτήρια άντεξαν, τα δηµόσια όµως υπέστησαν τις περισσότερες βλάβες. Πρόκειται για εγκληµατική αµέλεια, κυρίως όσον αφορά τις εργατικές κατοικίες Ληξουρίου, µε τη δικοµµατική κυβέρνηση να είναι η µόνη υπεύθυνη για τις ζηµιές. Όπως ανέφερε η περιφερειακή σύµβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιονίων Νήσων Τόνια Λαχανιώτη, «τα χρήµατα που δίνουν δείχνουν τις πραγµατικές προθέσεις τους. Η πολιτική Σαµαρά-Σπύρου των περικοπών σε κοινωνικές δοµές και υπηρεσίες καθίσταται µόνιµη, ακόµα και σε τέτοιες στιγµές ανάγκης».
Στο περιφερειακό συµβούλιο µε παρέµβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ µίλησαν οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς, της ΕΛΜΕΚΙ κι ο πρόεδρος γονέων και κηδεµόνων της Λειβαθούς. Μάλιστα στο συµβούλιο παραβρέθηκε και δήλωσε τη συµπαράστασή του στο νησί ο κινέζος πρέσβης Ζου Ξιαολί, τον οποίο γιουχάισαν οι συγκεντρωµένοι καταµαρτυρώντας του ότι ήρθε να κάνει µπίζνες στα χαλάσµατα.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε κοινό ψήφισµα µε τη Λαϊκή Συσπείρωση ζητώντας να υπάρξει πλήρης αποζηµίωση όλων των πληγέντων και των υποδοµών του νησιού, καθώς και αποκατάσταση από τον κρατικό προύπολογισµό. Να µη βρεθεί κανείς στο δρόµο χωρίς στέγη, φαγητό, νερό και ρεύµα µέχρι την πλήρη επιδιόρθωση των ζηµιών. Να διαγραφούν τα δάνεια των πληγέντων, να καταργηθούν φόροι και χαράτσια και να µη γίνει κανένας πλειστηριασµός. Να ληφθεί ειδική µέριµνα για χαµηλοσυνταξιούχους, χαµηλόµισθους και άνεργους.
Τέλος, ζητείται η άµεση διάθεση κονδυλίων για αντισεισµική πρόληψη και να γίνει µόνιµη η λειτουργία του ΤΑΣ, µε επαναφορά στην υπηρεσία τους όλων των υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιµότητα µε σχέση µόνιµης εργασίας.