του Δημήτρη Γρηγορόπουλου
Το Σάββατο (30/11) πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα ανοιχτή συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής (ΧΑ). Οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 3.000. Οι τόνοι, απ’ τους ομιλητές και τους συγκεντρωμένους ήταν υψηλοί. Παρά τη μαχητικότητα και τα ακραία συνθήματα, οι Χρυσαυγίτες δεν προέβησαν, όπως άλλοτε, σε βιαιοπραγίες παρά την πραγματοποίηση μάλιστα αντιφασιστικών διαδηλώσεων παράλληλα με τη δική τους στα Προπύλαια. Στην υποβάθμιση της συγκέντρωσης συνέβαλαν και τα αστικά ΜΜΕ, που σε αντίθεση με άλλες «καλές» εποχές ελάχιστα την προέβαλαν. Σε πρώτο επίπεδο συνάγονται δύο συμπεράσματα: Πρώτο, μετά τα κατασταλτικά πλήγματα που δέχτηκε η ΧΑ επιχειρεί δυναμικά να επανέλθει στην πολιτική ζωή με συγκεντρώσεις (κορυφαία το Σάββατο) και θεσμική παρουσία και συμμετοχή στη Βουλή (τοποθετήσεις επί των θεμάτων, χωρίς βίαιες προκλήσεις). Δεύτερο, αποδείχτηκε και απ’ την κορυφαία εκδήλωσή της, ότι η ΧΑ, ευτυχώς, δεν διαθέτει περισσότερους από μερικές εκατοντάδες οργανωμένους οπαδούς (έτερον εκάτερον η εκλογική επιρροή της). Τα ζητήματα αυτά συνδέονται με τα βασικά ερωτήματα που αναφύονται σχετικά με τη ΧΑ μετά την καταστολή της: Πρώτα, θα συρρικνωθεί η πολιτική η επιρροή και παρέμβαση της ΧΑ; Δεύτερο, θα μεταλλαχθεί σε μιαν εξημερωμένη συστημική ακροδεξιά ευρωπαϊκού τύπου ή θα παραμείνει εγκληματική οργάνωση; Παρά τα πλήγματα που δέχτηκε η ΧΑ διατηρεί την επιρροή της περίπου σ’ ένα ποσοστό 10%. Το καθεστώς μετά την αρχική κατασταλτική και επικοινωνιακή επίθεση κατά της ΧΑ αναδιπλώνεται. Ο εντοπισμός των οπλοστασίων και των χρηματοδοτών φαίνεται ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Ζήτημα είναι αν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες σε βάρος Μιχαλολιάκου και λοιπών. Ενδεχόμενη απαλλαγή τους θα ηρωοποιήσει τη ΧΑ και θα ανεβάσει τις μετοχές της. Εξάλλου, εξακολουθεί να τροφοδοτείται απ’ την αντιλαϊκή, ξενόδουλη πολιτική των κυβερνώντων. Ομως η περιστολή της επιθετικότητάς της και της προβολής της απ’ τα ΜΜΕ λειτουργεί αντίρροπα προς την αύξηση της επιρροής της.
Στη ΧΑ φαίνεται ότι αναπτύσσονται δύο τάσεις: Μια ακραία με επικεφαλής τον Μιχαλολιάκο και τους πιστούς υποστηρικτές του. Οι οπαδοί του θέλουν να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο Μιχαλολιάκος, για να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας και συνέπειας στη ΧΑ. Απ’ τη φυλακή ο Ν. Μιχαλολιάκος διαμήνυσε ότι δεν πιστεύει στην πολιτική «του να πέσουν οι τόνοι» και χαρακτήρισε «δειλούς και ρουφιάνους» όσους διακινούν τέτοιες απόψεις. Η άλλη τάση στο εσωτερικό της ΧΑ υποστηρίζει την πτώση των τόνων και τη νομιμόφρονα στάση. Προωθεί τον Κασιδιάρη, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές και αναπτύσσει διεργασίες για τη συγκρότηση ισχυρού και θεσμικού ψηφοδελτίου όχι από καθαρόαιμους Χρυσαυγίτες, αλλά από προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες, απόστρατους, αξιωματικούς, διπλωμάτες, για να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση και νομιμοποίηση της ΧΑ σε ευρύτερες μάζες.
Ο Κασιδιάρης διέψευσε κατηγορηματικά ότι συντελούνται τέτοιες διεργασίες, κάνοντας λόγο για «αρραγή ενότητα του Λαϊκού Συνδέσμου». Πάντως, προβάλλεται ως ηγετική προσωπικότητα, ενώ στις συνεντεύξεις, στις ομιλίες του στη Βουλή και στη συγκέντρωση του Σαββάτου (κύριος ομιλητής) προβάλλει ένα ήπιο και νομιμόφρον προφίλ, χωρίς να εγκαταλείπει τα ρητορική της ΧΑ. Ωστόσο, και οι δύο τάσεις της ΧΑ μετά την πρόσφατη καταστολή συνειδητοποιούν, παρά τις διαφορές τους, ότι πρέπει να κινηθούν συμβατά προς τους θεσμούς του συστήματος.