Κατά 611% αυξήθηκε ο φόρος στην περιουσία σε 7 χρόνια (2007-2014)!
του Λεωνίδα Βατικιώτη
Νέο πλήγµα στα λαϊκά εισοδήµατα σηµατοδοτεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων όπως ανακοινώθηκε την Πέµπτη το βράδυ και µε διαδικασίες εξπρές πρόκειται να ψηφισθεί εντός της εβδοµάδας. Στις διατάξεις του µάλιστα αναµένεται να ενσωµατωθεί και η ρύθµιση που τελικά θα επιλεγεί για το νόµο Κατσέλη, η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία αξίας µέχρι 200.000 ευρώ από πλειστηριασµούς, που λήγει στις 31/12/2013.
Ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα βάζει ακόµη πιο βαθιά το χέρι του κράτους στην τσέπη των φορολογουµένων καθώς τα έσοδα από τον νέο φόρο αναµένεται το 2014 να φθάσουν τα 2,65 δισ. ευρώ, όταν φέτος τα έσοδα από τον ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ (τους οποίους αντικαθιστά) εκτιµάται ότι θα ανέλθουν σε 2,49 δισ. ευρώ. Η έκταση της ληστείας γίνεται πολύ πιο εµφανής, αν ανατρέξουµε στο πρόσφατο παρελθόν, στο 2007, όταν τα έσοδα από την περιουσία, µε βάση τον κρατικό προϋπολογισµό, ήταν µόνο 434 εκατ. ευρώ! Μέσα σε επτά χρόνια δηλαδή, κι όσο το εισόδηµα µειωνόταν σταθερά, η αύξηση στους φόρους επί των ακινήτων έφτασε το 611%!
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι βαθιά αντιλαϊκός για τους εξής επιπλέον λόγους: Πρώτο, παγιώνει ένα µέτρο, το λεγόµενο χαράτσι, που είχε χαρακτηρισθεί πρόσκαιρο. Έτσι κυβέρνηση και τρόικα εκµεταλλεύονται το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (80% µέχρι πριν από λίγα χρόνια και 75% σήµερα), για να αυξήσουν τα δηµόσια έσοδα. Δεύτερον, επιβάλλεται µε βάση τις αντικειµενικές τιµές του 2007 (που κι εκείνες ήταν κατά βάση οι αντικειµενικές του 2004), όταν σήµερα οι εµπορικές αξίες έχουν καταρρεύσει κι ειδικά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη η µείωση φτάνει ακόµη και το 50%. Τρίτον, επεκτείνει τη φορολογία σε αγροτεµάχια και µη ηλεκτροδοτούµενα ακίνητα διευρύνοντας έτσι τη φορολογική βάση στην κατεύθυνση των πιο φτωχών! Αποτέλεσµα θα είναι να προκληθεί ένα νέο κύµα µαζικών πωλήσεων ακινήτων και αγροτικής γης που θα διευκολύνει τη συγκέντρωση της γης και της κατοικίας σε όλο και λιγότερα χέρια. Για να επιταχύνει αυτή την τάση η κυβέρνηση µειώνει και το φόρο µεταβίβασης επί των ακινήτων στο 3%.
Η µεγαλύτερη ωστόσο ανατροπή στη σχετικά δηµοκρατική κατανοµή της ακίνητης ιδιοκτησίας θα επέλθει αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη µη ανανέωση της προστασίας που παρέχεται στην πρώτη κατοικία. Οι τράπεζες δεν δίνουν στοιχεία για τον ακριβή αριθµό τους. Σύµφωνα µε όσα µας δήλωσε ο νοµικός εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρας Τσιαφούτης «µε βάση τις διαταγές πληρωµής, όπως έχουν γίνει γνωστές από το συνήγορο του καταναλωτή, κινδυνεύουν 60.000 σπίτια. Κατά την άποψή µου όµως στη ζώνη του κινδύνου των πλειστηριασµών υπάγονται 120.000-130.000 σπίτια. Αν λάβουµε υπόψη µας ότι τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται σε 1,5 εκατ., µε ορισµένα εξ αυτών να αφορούν την ίδια κατοικία, τότε κατά προσέγγιση µπορούµε να πούµε ότι µε στεγαστικά δάνεια επιβαρύνονται 1 εκατ. κατοικίες. Ξέροντας ότι το 27% των δανείων δεν εξυπηρετούνται κανονικά συνάγουµε ότι 270.000 νοικοκυριά έχουν πρόβληµα να πληρώσουν τις δόσεις τους. Δεδοµένων των ρυθµίσεων που έχουν ήδη κάνει µε τις τράπεζες πολλοί δανειολήπτες και των 75.000 αιτήσεων που έχουν ήδη γίνει για ένταξη στο νόµο και αναµένεται να εκδικαστούν στο µέλλον, καταλήγουµε στον παραπάνω αριθµό, ο οποίος µάλιστα δεν συµπεριλαµβάνει τον κίνδυνο που υπάρχει για τα σπίτια από τα καταναλωτικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται το 1 στα 2 καταναλωτικά»!
Σε περίπτωση λοιπόν που δεν ανανεωθεί ο νόµος πάνω από 100.000 οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν ξεσπιτωµένες προκαλώντας νέο σοκ στην ελληνική κοινωνία, που θα ζήσει σκηνές πολέµου µε ανθρώπους να γεµίζουν τους δρόµους αναζητώντας στέγη για να περάσουν τη νύχτα!
Η κυβέρνηση φυσικά ισχυρίζεται ότι θα αλλάξει το νόµο, περιορίζοντας αρχικά την ισχύ του, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς τον εκµεταλλεύονται και εύποροι δανειολήπτες που έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν. Ξεχνάει ωστόσο ότι το όριο των 200.000 ευρώ –και µάλιστα για τιµές της προηγούµενης δεκαετίας– αποκλείει να συµπεριλαµβάνονται στους ευεργετηθέντες του νόµου εύποροι. Επίσης, αν η κυβέρνηση του Σαµαρά και του Βενιζέλου θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή των κροίσων από τους φόρους ακίνητης περιουσίας αρκεί να επανδρώσει όπως πρέπει τη ΔΟΥ Κρανιδίου, όπου έχουν την έδρα τους εκατοντάδες υπεράκτιες (οφ σορ) εταιρείες. Συνολικά εκτιµάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.500 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα ακίνητο. Η φοροδιαφυγή του Δηµοσίου µόνο από αυτές τις κατηγορίες των υπεράκτιων (που ειδικεύονται σε ακίνητα) υπολογίζεται σε 6 δισ. Είναι ένα ποσό σχεδόν δυόµισι φορές µεγαλύτερο απ’ όσα ελπίζει η κυβέρνηση να εισπράξει από το νέο φόρο το 2014! Αποφεύγει όµως να το θίξει έτσι ώστε η αστική τάξη κι οι καναλάρχες που τη στηρίζουν (πρωταθλητές της φοροδιαφυγής) να συνεχίσουν να δίνουν το χρίσµα τους!