του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε κατασταλτική (αλλά και προβοκατόρικη) δυνατότητα προκειμένου να συντρίψει κάθε αντίσταση στον μνημονιακό μονόδρομο. Το στίγμα αυτό φρόντισαν να δώσουν με σαφήνεια οι «αρμόδιοι» υπουργοί της κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Ίσως για να… ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε, αφού δεν αναμένονται «εκπλήξεις» από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Αποκαλυπτικός στην τοποθέτησή του ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ξεκαθαρίζοντας με σαφήνεια το ποιον στοχεύει η περίφημη «θεωρία των δύο άκρων», όταν συνδυάζεται με ένα νέο κύμα τρομολαγνείας: «Οι στυγερές δολοφονίες νέων ανθρώπων από μέλη της Χρυσής Αυγής και από άγνωστους μέχρι στιγμής τρομοκράτες είναι μέρος των πιο επικίνδυνων και άθλιων σεναρίων. Όσοι ονειρεύονται ανατροπές στα πεζοδρόμια παίζουν με τη φωτιά». Ουσιαστικά εξομοίωσε με ευθύ τρόπο τη δράση του λαϊκού-εργατικού κινήματος με πρακτικές ξένες προς τη φύση του, καταδεικνύοντας την κυβερνητική πρόθεση να δημιουργήσει ένα τοπίο φόβου απέναντι στους λαϊκούς αγώνες ως… υπονόμευση της ομαλότητας. Τον Γιάννη Μιχελάκη συμπλήρωσε ο υπουργός Αμυ-
νας Δημήτρης Αβραμόπουλος, λέγοντας ακριβώς ότι σήμερα «τίθεται ζήτημα δημοκρατικής ομαλότητας», καθώς και ο Π. Παναγιωτόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι υφίσταται κίνδυνος «αποσταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας». Την κυβερνητική «χορωδία» έκλεισε ο υπουργός Δη- μόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ζητώντας «ομόθυμη καταδίκη της τρομοκρατίας από όλα τα κόμματα» και ζητώντας διακομματική αποδοχή στις λογικές στήριξης των μνημονιακών πολιτικών στο όνομα της σταθερότητας.
Όσον αφορά αυτή καθαυτή την πρόταση μομφής, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε μια «κλασική» δικομματικού τύπου αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ σαν προσπάθεια κατευνασμού των εσωτερικών του διαφωνιών και κίνηση συσπειρωσης των συνιστωσών του. Αντίστοιχα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κεντρικός εισηγητής του Γιάννης Δραγασάκης, γενίκευσαν την πολιτική αντιπαράθεση αναφέροντας ότι το θέμα της αστυνομικής επιχείρησης στην ΕΡΤ ήταν απλώς η αφορμή. Όπως επισημάνθηκε, το κεντρικό πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης η οποία «δεν έχει τη βουληση, τις προϋποθέσεις,και το κύρος να διαπραγματευτεί και να διεκδικήσει δικαιώματα».