«Δεδικασµένο» πειθάρχησης η τροπολογία για την αναστολή χρηµατοδότησης
του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Εικόνες από το (άµεσο) πολιτικό µέλλον δείχνει η κατάσταση που δηµιουργείται µετά την υλοποίηση της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την Τρίτη την περίφηµη τροπολογία για την αναστολή χρηµατοδότησης πολιτικών κοµµάτων. Η ρύθµιση που στήριξε µαζί µε Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προβλέπει την επιβολή της κύρωσης ακόµη και στην περίπτωση που ο αρχηγός ή µικρός αριθµών βουλευτών-ευρωβουλευτών και στελεχών ενός κόµµατος έχουν απλώς κατηγορηθεί για παράβαση της αντιτροµοκρατικής νοµοθεσίας (187Α του Ποινικού Κώδικα). Θα χρησιµοποιηθεί αρχικά, όπως όλα δείχνουν, εναντίον του φασιστικού µορφώµατος της Χρυσής Αυγής. Όµως αποτελεί σαφώς ένα «δεδικασµένο», ένα ορθάνοιχτο παράθυρο για ευρύτερες συναινέσεις στις λογικές της «εθνικής ενότητας» και του «συνταγµατικού τόξου». Η εµµονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην ψήφιση της τροπολογίας, παρά τους έντονους τριγµούς στο εσωτερικό του, ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή. Δεν κάνει µια απλή υπαναχώρηση προκειµένου να µην κατηγορηθεί ότι αρνείται την αποδυνάµωση της Χρυσής Αυγής. Επιθυµεί να κρατηθούν ανοιχτοί αυτού του είδους οι δίαυλοι.
Ενδεικτική του συνειδητού χαρακτήρα της επιλογής ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δηµήτρη Παπαδηµούλη ο οποίος αναγνώρισε ότι µε την τροπολογία «κινδυνεύει να κατηγορηθεί για τροµοκρατία κάποιος µε το ποινικό αδίκηµα της παρακώλυσης συγκοινωνιών», παρόλα αυτά επισήµανε ότι «ως κόµµα της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης, που αύριο µε την επιλογή του ελληνικού λαού µπορεί να γίνει κυβέρνηση, δεν φοβόµαστε αυτά τα σκοτεινά σχέδια σκοτεινών κύκλων». Ουσιαστικά υποστήριξε ότι ένα κοινοβούλιο µε «καλή» σύνθεση αποτελεί …εγγύηση για τα δηµοκρατικά δικαιώµατα και για τον περιορισµό της δράσης των νεοναζιστών, ενώ αναγνώρισε στην κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι προσήλθε σε διάλογο µε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάµεις για το καλύτερο δυνατό νοµοθετικό αποτέλεσµα. Στην ίδια λογική ακριβώς κινήθηκε και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση, που µετείχε στις επαφές κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το θέµα. Όπως επισήµανε ««υπερψηφίζουµε µια τροπολογία, την οποία συνδιαµορφώσαµε. Οι δηµόσια διατυπωµένες δυο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί δείχνουν αβίαστα ότι πράγµατι υπήρξε µια συνδιαµόρφωση ενός πλαισίου, παρά τις επιµέρους διαφορές ή διαφωνίες που µπορεί να υπήρξαν από ορισµένες πλευρές». Μάλιστα αναγνώρισε ότι «η αξιοποίηση του νοµικού οπλοστασίου κάθε φορά που υπάρχει µέσα στον Ποινικό Κώδικα είναι και θέµα πολιτικού συσχετισµού δυνάµεων».
Παράλληλα αυτού του είδους οι τοποθετήσεις δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδεικτικά «προσπερνά» το πιο σηµαντικό σκέλος αυτής της πολιτικής απόφασης: Το µήνυµα που αντικειµενικά εκπέµπει η σύµπραξή της µε τα τρία κόµµατα που στηρίζουν χωρίς περιστροφές τις πολιτικές του µνηµονίου, επισήµως τα «αθωώνει» για την ανάπτυξη του φασιστικού φαινοµένου. Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε µια υποτιθέµενη «αντιφασιστική» τροπολογία µε την ίδια κυβέρνηση που ανέδειξε το θέµα της «απελευθέρωσης των πόλεων» από τους οικονοµικούς µετανάστες και ανέχθηκε -για να µην πούµε ότι αξιοποίησε- τους φασιστικούς θύλακες στον κρατικό µηχανισµό. Όλα αυτά στο πλαίσιο της ύψιστης προτεραιότητάς της, που δεν είναι άλλη από τη συντριβή κάθε φωνής, άποψης, κίνησης ή σκιρτήµατος ενάντια στο «µονόδροµο» της «µνηµονιακής οµαλότητας». Αυτό θα είναι άλλωστε και το κίνητρό της προκειµένου να χρησιµοποιηθούν τέτοιου είδους διατάξεις σε βάρος της οργανωµένης έκφρασης του λαϊκού κινήµατος.
Για την τροπολογία πραγµατοποιήθηκε –µε πρωτοβουλία 18 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- ονοµαστική ψηφοφορία στη Βουλή, που κατέγραψε ένα «παρών» από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου, µία απουσία από τον Μ. Γλέζο και µία …καταγραφή διαφωνίας από τον Π. Λαφαζάνη που υλοποίησε την επίσηµη γραµµή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως «ψήφισα αυτή την τροπολογία κατά την ονοµαστική ψηφοφορία στη Βουλή, παρά τη ριζική µου διαφωνία µε αυτήν, µόνο και µόνο για να µη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το µνηµονιακό µπλόκ, ιδιαίτερα σε τούτη την κρίσιµη φάση, να αξιοποιήσει την διαφωνία µου για να παίξει βρώµικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης ο Μ. Γλέζος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «µαντρί» αναφέροντας σε δική του ανακοίνωση ότι «σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική αυτή τον τελευταίο καιρό. Είτε αφορά το συνέδριο, είτε το νέο ενιαίο κόµµα είτε το πώς θα συµπεριφερόµαστε είτε το ποιοι και πώς θα µιλάµε δηµόσια, είτε το πώς θα ψηφίζουµε». Επίσης σηµαντικές διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και στην ΚΕ του κόµµατος. Παρόλα αυτά οι όποιες διαφωνίες εξαντλούνται στην «καταγραφή απόψεων» δείχνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει ώστε να διαθέτει τα κατάλληλα αµορτισέρ»για να παίρνει επικίνδυνες «δεξιές» στροφές.