«Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» ρωτά η γοργόνα της μυθολογίας. «Ζει η ΕΡΤ;» αναρωτιέται σήμερα ο πολίτης για να λάβει διαφορετικές και αντικρουόμενες απαντήσεις.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη κατηγορηματικά: Η ΕΡΤ δεν ζει. Μόνο το οθονικό μαύρο πέθανε – και αρχικά αντικαταστάθηκε από πολύχρωμες γραμμές. Αυτή την απάντηση δέχτηκαν, με περισσότερο ή λιγότερο ενθουσιασμό και τα τρία κυβερνητικά κόμματα. Η ΝΔ προτιμά τον ακαριαίο θάνατο, ενώ τα άλλα δύο κόμματα μιλούν για θάνατο σε δόσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θα βαδίσουν εθελοντικά στον τοίχο της εκτέλεσης. Ζουν, αγωνίζονται και δημιουργούν, έχοντας στο πλευρό τους την πλειονότητα του ελληνικού λαού.
«Ομελέτα δεν γίνεται δίχως να σπάσεις αυγά», λέει ο Σαμαράς. Μόνο που οι ζωές, η εργασιακή εμπειρία, η τεχνογνωσία και οι δημιουργικές δυνατότητες των εργαζομένων στην ΕΡΤ δεν είναι τσόφλια για να σπάσουν με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (την 20ή σε ένα έτος τρικομματικής κυβέρνησης) η οποία ποδοπατά βάναυσα την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Στη χθεσινή τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ απάντησαν ότι δεν δέχονται εκκαθαριστές και διαχειριστές, δεν δέχονται διοικήσεις που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία. Συνεχίζουν τον αγώνα με κατάληψη του Ραδιομεγάρου και με την παραγωγή προγράμματος με την καθοριστική βοήθεια και συμπαράσταση του λαού. Η δημόσια τηλεόραση είναι ζωντανή και ανοιχτή και αυτό που την κρατά ζωντανή είναι οι εργαζόμενοί της.
Και καναλάρχης στέφεται τώρα ο Γιάννης Στουρνάρας, που του παρέχεται η δύναμη να αποφασίζει ποιοι θα απολυθούν και ποιοι θα μείνουν, με πόσο προσωπικό και τι είδους πρόγραμμα θα εκπέμπει η «νέα ΕΡΤ» που θα την απαρτίζουν η «Τρόικα TV», το «Ράδιο Τρόικα», το «Τρόικα Σπορ», καθώς και τα νέα Μουσικά Σύνολα Παπαγάλων που ήδη κάνουν πρόβες σε διάφορα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αρνούνται να γίνουν εθελοντές δήμιοι και να συμβάλουν στη γέννηση ενός νέου φορέα που μόνο κατ’ όνομα θα είναι δημόσιος.
Με άλλα λόγια, ο αγώνας για δημοκρατική ενημέρωση και ενάντια στο αίσχος των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου συνεχίζεται. Όχι μόνο για τους 2.560 εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά για τα δημόσια αγαθά που η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί.