Σε απεργία πείνας από τις 3 Ιουνίου
Κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου εξακολουθεί να παραμένει προφυλακισμένος για δυόμισι χρόνια ο αναρχικός Κώστας Σακκάς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, η δικαιοσύνη και εν γένει το κράτος έχουν επιδείξει το πλέον σκληρό πρόσωπο σε βάρος ενός κατηγορουμένου, ο οποίος όπως και κάθε ανάλογη περίπτωση, απολαμβάνει το τεκμήριο της αθωότητας. Ωστόσο, με δικονομικά τερτίπια και μόλις δύο μήνες πριν εκπνεύσει το 18μηνο της προφυλάκισης, αποφασίστηκε η εκ νέου προφυλάκισή του, η οποία θα αφορούσε άλλο αδίκημα. Ωστόσο το διάστημα της εκ νέου προφυλάκισης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 12 μήνες.
Ο Κ. Σακκάς προφυλακίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2010. Έτσι, ενώ έγιναν όλες αυτές οι διαδικασίες και με τη λήξη του 18μηνου, η δίκη δεν είχε ξεκινήσει ακόμη, όταν εξέπνευσε και το επιπλέον 12μηνο, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε παράταση της προφυλάκισης κατά ένα ακόμη εξάμηνο. Συνέπεια όλων αυτών είναι ο Κ. Σακκάς να κινδυνεύει –σύμφωνα και με τη συνήγορό του– να παραμείνει προφυλακισμένος για περισσότερα από τρία χρόνια και ενώ αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει καν η δεύτερη δίκη.
Ο ίδιος ο Κ. Σακκάς έχει αρνηθεί ότι συμμετείχε στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενώ και τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης έχουν υποστηρίξει πως ο προφυλακισμένος αναρχικός δεν είχε καμία σχέση με τους «Πυρήνες». Η καταφανώς άδικη μεταχείριση του Κ. Σακκά εγείρει σοβαρά ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραπέμπει περισσότερο σε φρονηματική δίωξη παρά σε έστω και αυστηρή απονομή δικαίου. Ο Κ. Σακκάς διαμαρτυρόμενος γι’ αυτή τη μεταχείριση προέβη στο έσχατο μέσο διεκδίκησης της ελευθερίας του και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 3 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα έπρεπε να αποφυλακιστεί πριν ισχύσει η εξάμηνη παράταση της κράτησής του.
Η συνήγορός του έχει προβεί σε σειρά ενεργειών, ζητώντας την ανάκληση αυτής της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ακόμη και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε επιστολή του κατά την εκκίνηση της απεργίας πείνας, ο Κ. Σακκάς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ουσιαστικά, οι εξοντωτικές προφυλακίσεις, που επιβάλλουν μία παρατεταμένη συνθήκη αιχμαλωσίας, αποτελούν αντιστάθμισμα για τα σαθρά και πρόχειρα μαγειρεμένα κατηγορητήρια, τα οποία ό,τι και να κάνουν, αδυνατούν να αποτρέψουν το “ξεφούσκωμά” τους στις δικαστικές αίθουσες παρά το ειδικό καθεστώς που τις χαρακτηρίζει (από κάθε άποψη). Οποιος έχει περάσει απ’ αυτές έστω και για λίγο, το γνωρίζει αυτό πολύ καλά».