του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Nα μετατρέψουν «την (κυβερνητική) κρίση σε ευκαιρία» επιχειρούν μεθοδευμένα τα μνημονιακά συμφέροντα, αντικαθιστώντας την τρικομματική κυβέρνηση με ένα δικομματικό σχήμα, ισχνότερο κοινοβουλευτικά, που όμως θα προωθήσει πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και αυταρχικά τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, περιορίζοντας τη ΔΗΜΑΡ σε επικουρική συνιστώσα. Η αποστολή του «σκληρού πυρήνα» της κυβέρνησης –αποτελούμενης πλέον από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ– αναλαμβάνει την εκπλήρωση της αποστολής ενός «καυτού» καλοκαιριού με νέους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις σε χρόνο μηδέν και χιλιάδες απολύσεις, αρχής γενομένης από την ΕΡΤ. Αυτό προέκυψε με σαφήνεια από τις δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, αφού το βράδυ της Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επιβεβαίωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τη συμφωνία του Ε. Βενιζέλου, ως σαφές δείγμα του τι θα επακολουθήσει. Οι δυο τους συμφώνησαν στην προσωρινή παρουσία «ενός αριθμού» εργαζομένων με 3μηνες συμβάσεις, προκειμένου να λειτουργήσει η ΕΡΤ και στη συνέχεια στη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή…
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πολιτικές εξελίξεις είχαν ουσιαστικά προκαταλάβει με δηλώσεις τους τόσο αξιωματούχοι της ΕΕ με ανώνυμες δηλώσεις κατά της προκήρυξης εκλογών, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής υπήρξε και διαρροή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για διακοπή της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας εφόσον προκύψει τέτοιο θέμα. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και από τους εκπροσώπους του εγχώριου κεφαλαίου: Την Τρίτη την απαίτηση να συνεχιστούν απρόσκοπτα και εντονότερα οι εφαρμοζόμενες πολιτικές εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος καθώς και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για κυβέρνηση που θα εξαντλήσει την τετραετία, ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία ευελπιστεί να διατηρηθεί έστω με μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην εξουσία έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, προσβλέποντας στη διαφαινόμενη επικράτηση του κόμματος της Α. Μέρκελ. Στο στόχο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συνεπικουρήσουν –εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ– οι δύο ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία καθώς και ο Α. Λοβέρδος, που ήδη έχει δηλώσει πρόθυμος. Έτσι η κυβέρνηση θα διαθέτει μία δύναμη 156 βουλευτών, οι οποίοι όμως θα είναι «μπετόν αρμέ» στη λήψη σφοδρών αντιλαϊκών αποφάσεων καθώς και στη διατήρηση και ενίσχυση των σημερινών κατασταλτικών μέτρων (επιστρατεύσεις κ.λπ.). Ενδεικτικές της σφοδρότητας της αντιλαϊκής επίθεσης ήταν οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «εκείνο που τώρα προέχει είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης» και πως «η στασιμότητα δεν μας αρκεί. Χρειαζόμαστε άλματα προς τα μπρος». Όπως πάντως δήλωνε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης προ δύο ημερών, ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να αποδειχθεί για την Νέα Δημοκρατία μήνας πολιτικής «επανεκκίνησης» εφόσον η γερμανική πλευρά κάνει αποδεκτό το αίτημα για νέο «κούρεμα» του σημερινού χρέους των 310 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωσή του έως και 85 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα εκμεταλλευθεί πολιτικά το βασικό κυβερνών κόμμα.
Διαπιστευτήρια συμμετοχής στην «ποιοτική αναβάθμιση» του κυβερνητικού σχήματος, έδωσε το ΠΑΣΟΚ που μέσα σε μία νύχτα εγκατέλειψε το «δόγμα» του «προοδευτικού συνοδοιπόρου της ΔΗΜΑΡ», που είχε καλλιεργήσει τους τελευταίους μήνες, μετατρεπόμενο σε «εγγυητή» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Ο πρόεδρός του Ε. Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ζητώντας «επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας», που συνίσταται ουσιαστικά στον ανασχηματισμό, πιθανόν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αντιπροέδρου. Να σημειωθεί ότι ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση, αποφάσισε να …«ποιήσει την νύσσα» και στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τα ξημερώματα της Παρασκευής, στήριξε τους χειρισμούς του Ε. Βενιζέλου.
Η Δημοκρατική Αριστερά ακροβατεί στα αδιέξοδα της αποδοχής του πυρήνα των μνημονιακών πολιτικών, με το πολιτικό της «όριο» να οριοθετείται από την «περιστασιακή στήριξη» της κυβέρνησης με βάση τη λεγόμενη προγραμματική αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η απόσυρση των υπουργών της από το νέο κυβερνητικό σχήμα. Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιλέξει το πάγιο «προφίλ» της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Στο «βάθος του ορίζοντα» εκτιμάται ότι η τακτική αυτή θα της δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε κυβερνήσεις με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη όμως έχουν προκληθεί αντιδράσεις στο εσωτερικό, από βουλευτές και στελέχη που υποστήριξαν ότι έπρεπε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις Σαμαρά.