της Κατερίνας Σταυρούλα
«Θα πρέπει να σωπάσουν τα όπλα, θα πρέπει να μιλήσει η πολιτική». Τη σχεδόν τριαντάχρονη σύγκρουση μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και του τουρκικού κράτους επιχειρούν να τερματίσουν με τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη η τουρκική κυβέρνηση και ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που είχε προαναγγείλει, απηύθυνε την ημέρα του Νεβρόζ, της κουρδικής πρωτοχρονιάς, μια ιστορική έκκληση για εκεχειρία. Η δήλωση του Οτσαλάν μεταδόθηκε από την κουρδική τηλεόραση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι πολίτες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ άκουγαν να διαβάζεται η επιστολή του ίδιου του ηγέτη από τους βουλευτές του φιλοκουρδικού τουρκικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Περβίν Μπουλντάν και Σιρί Σουρεϊγιά Οντέρ στα Κουρδικά, αλλά και στα Τουρκικά.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων, δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής», δήλωνε ο Κούρδος ηγέτης ενώ έκλεινε την έκκλησή του λέγοντας: «Σήμερα ξυπνάμε αντιμέτωποι με μια νέα Μέση Ανατολή, μία νέα Τουρκία. Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα. Ανοίγει μια πόρτα από τον ένοπλο αγώνα στον δημοκρατικό αγώνα». Η δήλωση του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ χαιρετίστηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος που κρατούσε πανό που έγραφαν «στην ειρήνη όπως και στον πόλεμο, είμαστε μαζί σου, αρχηγέ» και τραγουδούσε. Η εικόνα δεν επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες που κατά καιρούς εκφράζονται για την ηγετική ισχύ του Οτσαλάν.
Στόχος του καλέσματος του φυλακισμένου ηγέτη, να σταματήσουν οι Κούρδοι μαχητές τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία φαίνεται να προσφέρει τη δυνατότητα να τερματιστεί η σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους. Σε μια επιπλέον ένδειξη καλής θέλησης και ακολουθώντας τη συμφωνία όπως διαμορφώθηκε από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο μεταξύ του Οτσαλάν και της τουρκικής κυβέρνησης στις φυλακές του Ιμραλί, όπου ο Οτσαλάν κρατείται τα τελευταία 11 χρόνια, το ΡΚΚ απελευθέρωσε οκτώ Τούρκους στρατιώτες που κρατούσε αιχμάλωτους στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια. Τα επόμενα βήματα μάλιστα περιλαμβάνουν την αποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ από τα τουρκικά εδάφη προς το βόρειο Ιράκ, όπου στρατοπεδεύουν. Ο ίδιος ο Σαντουλάχ Εργίν, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι περιμένει και τρία βήματα του «οδικού χάρτη προς την ειρήνη» που έχουν συμφωνηθεί να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το τέλος του 2013. Υπολογίζεται πως οι 3.500 μαχητές του ΡΚΚ που βρίσκονται στην Τουρκία θα έχουν αποσυρθεί μέχρι τον Αύγουστο.
«Αρχίζει μια νέα περίοδος δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθερίας και ισότητας», σημείωνε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο αρχηγός του PKK, τονίζοντας έτσι τη θέση, που αποτελεί και μέρος του ειρηνευτικού οδικού χάρτη, σύμφωνα με την οποία κεντρικό ζήτημα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού κράτους αποτελεί η κατάκτηση της ισονομίας των Κούρδων πολιτών μέσω του Συντάγματος, αφαιρώντας τα εμπόδια διδασκαλίας της μητρικής τους γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενισχύοντας τη θέση και την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραχωρώντας τη δυνατότητα της ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο ώστε να επιτυγχάνεται δικαιότερη εκπροσώπηση του κουρδικού στοιχείου στο κοινοβούλιο αλλά και κατοχυρώνοντας την «ουδέτερη υπηκοότητα» του πολίτη της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του για την επιστολή Οτσαλάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωνε, παραμένοντας συγκρατημένος, ότι πρόκειται αναμφισβήτητα για μια θετική εξέλιξη, ενώ ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Μουαμάρ Γκιουλέρ δήλωνε πως «η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης». Οι καλές προθέσεις όμως του Τούρκου πρωθυπουργού παραμένουν προς απόδειξη. Άλλωστε είναι χιλιάδες οι Κούρδοι φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές των οποίων η αποφυλάκιση απαιτεί αναμόρφωση του δρακόντειου τρομονόμου της Τουρκίας.