Σε σύγκρουση …υπερδυνάμεων πάνω από τα προς πώληση φιλέτα της ελληνικής δημόσιας περιουσίας οδηγεί η διαφαινόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης Σαμαρά να πει «όχι» στους Ρώσους πλειοδότες της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ή του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Ο εκπρόσωπος των ρωσικών συμφερόντων, που όλως τυχαίως έχει το επώνυμο του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος έμεινε για τις παρεμβάσεις του διάσημος ως «ανθύπατος», ο Αλεξέι Μίλερ, συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά σε μια συζήτηση που μπορεί δημοσίως να φάνηκε κόσμια, όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι βέβαιο ότι διαμείφθηκαν διάλογοι σε αυστηρό ύφος τουλάχιστον από τη ρωσική πλευρά.
Ο λόγος που ο απεσταλμένος του Πούτιν παρενέβη δυναμικά σε αυτό το σημείο, είναι ο όρος που βάζει η κυβέρνηση στις ρωσικών συμφερόντων εταιρείες αν αγοράσουν τη ΔΕΠΑ ή τον ΔΕΣΦΑ: Αν η ΕΕ δεν εγκρίνει την εξαγορά ή θέσει εκ των υστέρων όρους που αναγκάσουν τους πλειοδότες να αποσυρθούν, τότε η Γκαζπρόμ θα χάσει τα περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ που θα έχει ήδη καταθέσει υπό τη μορφή εγγυητικής επιστολής. Περαιτέρω, η ρωσική πλευρά εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν δίνει στις ενδιαφερόμενες ρωσικών συμφερόντων εταιρείες τα στοιχεία που ζητούν για τις προς πώληση ελληνικές εταιρείες.
Είναι γνωστό ότι παρόλο που οι «άνθρωποί τους» δίνουν τα μισά χρήματα από τους Ρώσους, οι Αμερικανοί πιέζουν συστηματικά την κυβέρνηση να μην προχωρήσει επουδενί στη συμφωνία με την Γκαζπρόμ.
Όπως ο ελληνικός λαός γνωρίζει, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι από αυτές που λένε «όχι» στους Γερμανούς ή τις ΗΠΑ. Μένει να αποδειχτεί αν και στο ξεπούλημα του φυσικού αερίου φανεί το ίδιο δουλοπρεπής, θυσιάζοντας εκτός από τον δημόσιο πλούτο και το «φύλλο συκής», ενός διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.