Επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ
του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με …«πραμάτεια» την συρρίκνωση μισθών – εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις φοροαπαλλαγές στους «επενδυτές» και τους μνημονιακούς νόμους τύπου «φαστ τρακ» κατέβηκε στο διεθνές παζάρι του Κατάρ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι επέστρεψε για να υποσχεθεί «πετροδολάρια» στους υπό εξαφάνιση Έλληνες «μικρομεσαίους». Κάπου στο ενδιάμεσο «τράκαρε» και με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –αφού η κυβέρνηση μιλά για σχεδόν τυχαία 45λεπτη συνάντηση– με τον οποίο διαφώνησε για τον τρόπο διορισμού των ιμάμηδων της Θράκης, συμφώνησε όμως για την ανάγκη επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων!
Αυτή τη «μαγική εικόνα» επιχειρεί να διαχειριστεί πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να αναδείξει πως οι πολιτικές συρρίκνωσης του εισοδήματος και εκποίησης του δημόσιου πλούτου «πιάνουν τόπο», αρκεί να υπάρχει ένας ικανός …πωλητής στη διεθνή αγορά. Η πρωθυπουργική συνοδεία, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από 40 εκπροσώπους επιχειρήσεων (τράπεζες, βιομηχανίες, εφοπλιστικές εταιρείες κ.λπ.), δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια «ζωντανή» απόδειξη της εμπλοκής της τρικομματικής κυβέρνησης στους διεθνείς ανταγωνισμούς και της ταύτισης των συμφερόντων της λεγόμενης «εθνικής οικονομίας» με τα συμφέροντα της επιχειρηματικότητας.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Α. Σαμαρά στις συναντήσεις του με τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Αλ Τανί και τον διάδοχό του, Ταμίμ Αλ Τανί. Υποστήριξε πώς στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει «έναν σύνδεσμο μεταξύ Ελλάδας και Μέσης Ανατολής στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, των κατασκευών και των επικοινωνιών» ώστε η Ελλάδα να γίνει «μια γέφυρα μεταξύ των γειτόνων μας στη Μέση Ανατολή και των Ευρωπαίων εταίρων μας». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος τόνιζε –μιλώντας στο επιμελητήριο του Κατάρ– πως η Ελλάδα «έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας ευνοϊκότερες τις συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων». Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το Κατάρ για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις μαρίνες που είναι υπό πώληση, εκτίμησε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Τα «απτά» αποτελέσματα της επίσκεψης περιορίζονται σε μία –χρονικά απροσδιόριστη– συμφωνία ύψους 2 δισ. που αφορά τη δημιουργία ενός κεφαλαίου για την «ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», στο οποίο θα συμμετέχει ισόποσα και η ελληνική κυβέρνηση. Στις συζητήσεις, η καταριανή πλευρά αξίωσε προνομιακή μεταχείριση των κεφαλαίων που εκπροσωπεί, ζητώντας καθεστώς επενδύσεων με απευθείας αναθέσεις και όχι μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Η κυβέρνηση αντέτεινε ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία εκτός των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα όμως δεσμεύθηκε για την αναζήτηση ενός πιο …χαλαρού καθεστώτος για τις αραβικές επενδύσεις. Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν, δεν αφορούν κατ’ ανάγκη κεφάλαια προερχόμενα από το Κατάρ, αφού –σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς αναλυτές– η εν λόγω χώρα έχει πολλάκις στο παρελθόν λειτουργήσει ως «βιτρίνα» αμερικανικών η ισραηλινών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ως «εγκαίνια» ενός νέου κύκλου συζητήσεων για τα ελληνοτουρκικά, αποτιμάται η συνάντηση Σαμαρα – Ερντογάν την Τετάρτη, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ είχε προαναγγελθεί από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μ. Αρίντς μία ημέρα νωρίτερα. Στην ατζέντα της συζήτησης (σύμφωνα με τις …επίσημες διαρροές) βρέθηκε όλο το «πακέτο» των ελληνοτουρκικών. Ειδικά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση ότι δεν γίνεται αποδεκτή η μονομερής κήρυξη, εφόσον δεν λυθούν τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο. Οι συζητήσεις για το θέμα πάντως αναμένεται να συνεχιστούν στις 4 και 5 Μαρτίου, όπου θα γίνει επίσημη επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης την ακύρωση της νομοθετικής ρύθμισης για τον διορισμό 250 Ιμάμηδων στην περιοχή της Θράκης, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του Γ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι η ελληνική πολιτεία χειρίζεται το ζήτημα «στο πλαίσιο της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας». Τέλος ο Ερντογάν φέρεται να έδωσε και …αναπτυξιακές συμβουλές, λέγοντας στον Α. Σαμαρά ότι η Τουρκία κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση μέσω των αποτελεσματικών ιδιωτικοποιήσεων.
Στη λογική του …«εμείς θα τα καταφέρναμε καλύτερα» κινήθηκε η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ. Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης μίλησε για «πυροτέχνημα», δηλώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός απέτυχε ως προς την πραγματοποίηση των μεγαλεπίβολων σχεδίων τα οποία είχαν εξαγγελθεί». Για την συμφωνία των 2 δισ. υποστήριξε ότι αποτελεί «περιορισμένο μέγεθος παρέμβασης» και χαρακτηρίζεται από «πλήρη απροσδιοριστία ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις κατευθύνσεις των προσδοκώμενων ωφελειών». Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Κατάρ σημαίνουν «ανελέητο χτύπημα των αγώνων των εργαζομένων και πλουσιοπάροχα προνόμια στην κεφαλαιοκρατία» τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.