του Παναγιώτη Φραντζή
Αγωγή κατά της Αυγής κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά, Γ. Κουρτάκης, ενώ εξώδικο έστειλε ο επιχειρηματίας Β. Μαρινάκης. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας συνέδεε τους δύο άνδρες με τον Αντώνη Σαμαρά και έβλεπε παρεμβάσεις στο χώρο του Τύπου για τη στήριξη της δεξιάς παράταξης, στη σημερινή ή την αυριανή μορφή της. Η Αυγή βασίστηκε στις μη διαψευσθείσες πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και καιρό στο διαδίκτυο και ήθελαν τον Β. Μαρινάκη να συνδέεται με την έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας που στηρίζει ανοικτά τη Νέα Δημοκρατία.
Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Παραπολιτικά κυκλοφόρησε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 και είχε τίτλο «Οι εργολαβίες του cool Αλέξη». Με τη λογική του εκδότη της, που προτίμησε να κάνει αγωγή στην Αυγή και να ζητήσει 300.000 ευρώ, αντί να προβεί σε μια απλή πράξη διάψευσης του δημοσιεύματος, δηλαδή σε μια ευρέως αποδεκτή πρακτική, με αυτή τη λογική και ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να αναζητήσει στα δικαστήρια τη δικαίωση για τη συκοφαντική εκστρατεία εις βάρος του από τη συγκεκριμένη εφημερίδα.
Να σημειώσουμε, για την ιστορία, ότι η είδηση της αγωγής κυκλοφόρησε πρώτα στο διαδίκτυο. Πριν φτάσει το νομικό έγγραφο στη διεύθυνση της Αυγής είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα iefimerida. Εντυπωσιακός ήταν επίσης ο συγχρονισμός των δύο ανδρών. Ενώ γραφόταν σε διάφορες ιστοσελίδες ότι πίσω από την έκδοση της εφημερίδας Παραπολιτικά βρίσκεται ο Β. Μαρινάκης, ο τελευταίος αντέδρασε πέντε μήνες μετά, με το εξώδικο κατά της Αυγής, δηλαδή την ίδια στιγμή που αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της αριστερής εφημερίδας ο εμφανιζόμενος ως εκδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά, Γ. Κουρτάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε λόγο για ευθεία παρέμβαση του πρωθυπουργού σε βάρος της ελευθεροτυπίας. Στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι συνήγορος του Γ. Κουρτάκη είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Αυτές οι πρακτικές, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από επιχειρηματίες, έχουν καθαρά πολιτικές στοχεύσεις. Δεν είναι μόνο τα εξώδικα και οι αγωγές που άρχισαν να πέφτουν, οι απειλές σε δημοσιογράφους. Το γενικότερο κλίμα λογοκρισίας και ασφυκτικού ελέγχου του Τύπου από τις βασικές επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας συμπληρώνει η ίδια η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος αποφασίζει και διατάσσει ποιες απεργίες είναι απαράδεκτες στα ΜΜΕ και ως τέτοιες πρέπει να τερματίζονται.
Η μάχη για την ελευθερία του Τύπου είναι μια υπόθεση πιο σοβαρή από τους ανταγωνισμούς για την κυριαρχία στο αστικό πολιτικό εποικοδόμημα και πολύ πιο σοβαρή από τους οικονομικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα ΜΜΕ ουδεμία σχέση έχουν με αυτό τον πολιτισμό. Αυτοί γνωρίζουν μόνο την ελευθερία υλοποίησης των οικονομικών τους επιδιώξεων. Με αυτή την ελευθερία συντάσσεται η κυβέρνηση. Είμαστε λοιπόν αντίπαλοί της, στρατηγικά και πολιτιστικά, και από αυτή τη σκοπιά η Αυγή στην προκειμένη περίπτωση έχει την αμέριστη αλληλεγγύη μας.