Δοσίλογοι του ΔΝΤ στην Ουγγαρία
Έρευνα ξεκίνησε η ουγγρική αστυνομία κατά της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, μετά από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η διοίκησή της πρόδιδε πληροφορίες σχετικά με το τραπεζικό σύστημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη Βουδαπέστη. Στη σχετική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα, η εποπτική αρχή τραπεζικού τομέα ASZ κατηγορούσε την κεντρική Τράπεζα πως είχε διαβιβάσει εμπιστευτικές πληροφορίες για τις ουγγρικές τράπεζες στο ΔΝΤ κατά το διάστημα 2008 έως 2010. Η Ουγγαρία είχε διαπραγματευτεί το 2008 την έγκριση δανείου, ύψους 20 δισ. ευρώ, το οποίο έλαβε από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας χτύπησαν και την καρδιά της ΕΕ, την Πέμπτη. Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση με τη συμμετοχή 40.000 απεργών από όλους τους εργασιακούς κλάδους. Οι διαδηλωτές διακήρυξαν την αντίθεσή τους στις μειώσεις μισθών και στα μέτρα που πλήττουν το εισόδημα και την ποιότητα της ζωής τους, διεκδικώντας παράλληλα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι στη χαλυβουργία Αρσελόρ Μιτάλ, η οποία βάζει «λουκέτο» στις παραγωγικές μονάδες της στη Λιέγη καθώς και εργαζόμενοι στη Φορντ Ζενκ.
Γενική απεργία στο Λίβανο
Πολυήμερη γενική απεργία παραλύει τον δημόσιο τομέα στο Λίβανο. Βασικό αίτημα των εργαζομένων, η εφαρμογή απόφασης για αύξηση μισθών που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έθεσε ποτέ σε εφαρμογή. Την Πέμπτη, τέταρτη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης, αποφασίστηκε συνέχισή της, μέχρι νεοτέρας. Είχε προηγηθεί ακόμα μια άκαρπη συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον πρωθυπουργό Μικάτι. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σπέρνουν θάνατο τα μη επανδρωμένα
Πάνω από 4.700 δολοφονίες έχει διαπράξει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, γερουσιαστής, ο οποίος έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των «ανθρώπινων στόχων» που έχουν πλήξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες. «Έχουμε σκοτώσει 4.700» ομολόγησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ στη διάρκεια εκδήλωσης στη Νότια Καρολίνα. «Μερικές φορές χτυπάμε αθώους ανθρώπους και το μισώ αυτό, βρισκόμαστε όμως σε πόλεμο και έχουμε εξουδετερώσει μερικά ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα», τόνισε ο Γκρέιαμ, μέλος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Χαρακτήρισε δε «πολύ αποτελεσματική» τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη βασική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα για την «εξουδετέρωση τρομοκρατών» σε όλο τον κόσμο. Ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν τον Ομπάμα για τις στοχευμένες δολοφονίες Αμερικανών πολιτών, χαρακτήρισε «τρελή» την ιδέα ότι οι επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα έπρεπε να εγκρίνονται από τη Δικαιοσύνη. Ο γερουσιαστής δεν διευκρίνισε πάντως, αν ο αριθμός των θυμάτων αναφέρεται στις μη επανδρωμένες επιχειρήσεις του στρατού ή της CIA, η οποία επίσης επιδίδεται σε δολοφονίες ανθρώπων εκτός των ΗΠΑ.
Όχι των Ινδών σε μισθούς πείνας
Ως ιστορική χαρακτηρίστηκε η 48ωρη γενική απεργία που πραγματοποίησαν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στην Ινδία, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική και εκφράζοντας την οργή τους για τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών και για τους μισθούς πείνας. Παράλληλα, οι διοργανωτές αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την αστυνομική καταστολή εναντίον των απεργών, καθώς και τη δολοφονία ενός συνδικαλιστή στην Αμπάλα. Το Κέντρο Ινδικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (CITU) έκανε λόγο για «βία και τρομοκρατία», ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Βεγγάλης. Παρά την καταστολή, σύμφωνα με τη CITU, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική σε αρκετούς τομείς.