Κρύος ιδρώτας πρέπει να λούζει τους παραγωγούς των …ριάλιτυ σόου της ελληνικής τηλεόρασης, αφού η περίφημη Εξεταστική Επιτροπή για τη Λίστα Λαγκάρντ, είναι πιθανόν να συνεδριάζει δημόσια από την ερχόμενη εβδομάδα!
του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Την πρόταση αυτή προτίθεται να καταθέσει στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλης, ο πρόεδρός της, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υποστηρίζοντας πως οι εντάσεις της «λόγω της δημοσιότητας που λαμβάνουν, πλήττουν το κύρος της Βουλής». Η πρόταση είναι δυνατόν να υιοθετηθεί εφόσον η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να προσπεράσει τα νομικά κωλύματα περί «μυστικότητας της προανακριτικής διαδικασίας» που έως τώρα δεσμεύουν για να γίνονται οι συνεδριάσεις «κεκλεισμένων των θυρών».
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να «διασκεδάσει» το γεγονός ότι η Εξεταστική Επιτροπή, σε 3 συνεδριάσεις της όπου εξετάστηκαν 4 μάρτυρες, παράγει μέχρι στιγμής μόνον …παραπολιτικά κουτσομπολιά και μάλιστα χαμηλού επιπέδου. Παράλληλα, επιχειρεί να αποκρύψει την πολιτική ουσία της λειτουργίας της, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία μιας «ψευδαίσθησης» κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις για την ασκούμενη πολιτική.
Όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος της εξέτασης των μαρτύρων, κανείς δεν ήξερε τίποτε για το …φόνο, στην προκειμένη το περίφημο «στικάκι» που περιείχε τη λίστα Λαγκάρντ!
«Δεν έχω καμία αρμοδιότητα» υποστήριξε ο Η. Πλασκοβίτης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, παρά το ότι ήταν ο ενδιάμεσος ανάμεσα στο υπουργείο του και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για τη μεταφορά της αρχικής λίστας. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της λίστας, ενώ το θέμα δεν συζητούνταν στις συσκέψεις που γίνονται στον υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν ξέρω τίποτε» είπε και ο Κ. Μπίκας, πρώην διοικητής της ΕΥΠ αυτός. Έμαθε –όπως κατέθεσε– για τη λίστα την άνοιξη του 2010 από δημοσιεύματα εφημερίδων. Στη συνέχεια απλώς επικοινώνησε με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για να επιβεβαιώσει την ύπαρξή της όμως αυτές τον παρέπεμψαν στο γαλλικό υπουργείο Οικονομίας. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ότι μπορούσε να προμηθευτεί τη λίστα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.
«Δεν βγαίνει άκρη» από τον τεχνικό έλεγχο του USB (στικάκι) σχετικά με το αν υπήρξε αλλοίωση των στοιχείων σύμφωνα με την κατάθεση του Η. Σφακιανάκη, επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Δήλωσε ότι για βγουν σοβαρά συμπεράσματα έπρεπε να έχουν κατασχεθεί οι μνήμες των υπολογιστών των εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Κανένα φως στην όλη ιστορία δεν έδωσε η κατάθεση του Γ. Φλωράτου, υπαλλήλου του ΣΔΟΕ που μετείχε στην 3μελή επιτροπή που παρέλαβε το περίφημο «στικάκι» από τις γαλλικές αρχές.