Μεγάλη ήταν και πάλι, η συμμετοχή του κόσμου στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της περασμένης Τετάρτης. Πιάνοντας το νήμα από την τελευταία 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 6-7 Νοεμβρίου, όταν και ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το Μνημόνιο 3, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι πλημμύρισαν τους δρόμους των πόλεων σε όλη τη χώρα, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ανυπακοή. Ανυπακοή στην αντεργατική λαίλαπα των κυβερνητικών μέτρων που καταδικάζουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας στην εξαθλίωση και συνθλίβουν κάθε εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα.
του Κυριάκου Νασόπουλου
Παρά την προπαγάνδα από τους κυβερνητικούς εταίρους και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης περί κόπωσης και απογοήτευσης του κινήματος αλλά παράλληλα και περί μεταστροφής του κλίματος, με αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής από την πλειοψηφία της κοινωνίας, εκατοντάδες χιλιάδες λαού έδωσε δυναμικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση των μνημονίων και την τρόικα. Για ακόμη μια φορά το Μουσείο, η Ομόνοια, η Σταδίου, το Σύνταγμα γέμισαν από διαδηλωτές, πανό και συνθήματα, δίνοντας παράλληλα και μια πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για απαγόρευση των απεργιών.
Το διαφορετικό χρώμα στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έδωσε η συνάντηση στον δρόμο των εργαζομένων με τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες. Σε αρκετά μέρη, ακόμα και στην Αθήνα, οι αγρότες με τα τρακτέρ, συμμετείχαν μαζικά στις διαδηλώσεις μέσα στις πόλεις, ενώ και τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς γέμισαν αντίστοιχα με διαδηλωτές.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, ενεργοποίησε για ακόμη μια φορά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στο λαϊκό κίνημα, προχωρώντας το πρωί της Τετάρτης σε «προληπτικές» προσαγωγές νεαρών διαδηλωτών και μελών νεολαιών της Αριστεράς. Στην Αθήνα, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ προχώρησαν στην προκλητική προσαγωγή τεσσάρων μελών της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση ακριβώς έξω από τα γραφεία του ΝΑΡ την ώρα που κατευθύνονταν προς την απεργιακή συγκέντρωση και τους μετέφεραν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου και κρατήθηκαν επί ώρες.
Η απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή στην αναγκαία κλιμάκωση και τη συνέχεια του αγώνα. Ο φόβος που επιχειρεί να σπείρει η τρικομματική κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσει. «Για να ξαναβγούμε δυναμικά στους δρόμους και στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, για να τους ανατρέψουμε!», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΝΑΡ.
Μαζικό παρών στο Μουσείο, μοναξιές στο Πεδίον του Άρεως
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην Αθήνα, στην απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, κατακλύζοντας για άλλη μια φορά όλους τους δρόμους και τις πλατείες στο κέντρο της πόλης. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι διαδήλωσαν δυναμικά ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της, που βυθίζουν ολοένα και περισσότερο τον λαό στην ανέχεια και τη φτώχεια, με τον παλμό και τη δυναμικότητα των μπλοκ να υποδηλώνουν τη διάθεση του κόσμου για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.
Στο Μουσείο, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από τις 11 π.μ., ενώ μια ώρα αργότερα η Πατησίων, από το ύψος του Μουσείου μέχρι την Πανεπιστημίου είχε κατακλυστεί από κόσμο. Η συμμετοχή των εργαζομένων στο μπλοκ του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων ήταν μεγάλη, ενώ μαζικά ήταν και τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων. Ελπιδοφόρο στοιχείο αποτέλεσε και η παρουσία στη διαδήλωση αρκετών συγκροτημένων μπλοκ λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών από πολλές γειτονιές της Αθήνας. Πολυπληθή ήταν και τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο αυτό της νεολαίας.
Η πορεία προς τη Βουλή ξεκίνησε μετά τις 12 και έφτασε στην πλατεία Συντάγματος λίγο πριν τις 2 μ.μ. Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν ενάντια στη μείωση των μισθών, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των απολύσεων στο Δημόσιο, στη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μέσω των αποκρατικοποιήσεων. «Εμπρός λαέ, έξω από την ΕΕ», «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από ‘δω», ήταν δύο από τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν.
Το ΠΑΜΕ, με πολύ κόσμο, αντίστοιχο των προηγούμενων πανελλαδικών απεργιών, πραγματοποίησε την καθιερωμένη προσυγκέντρωσή του στην Ομόνοια και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Σε αντίθεση με την 48ωρη απεργία στις 6-7 Νοεμβρίου, όταν και τα μπλοκ του παρέμειναν στο Σύνταγμα, αυτή τη φορά επέλεξε μετά την ολοκλήρωση της πορείας να ακολουθήσει τη συνηθισμένη «συνταγή», αποχωρώντας προτού φτάσουν τα υπόλοιπα μπλοκ στην πλατεία. Ιδιαίτερο χρώμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσε η παρουσία και ο αγωνιστικός χαιρετισμός αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους.
Για άλλη μια φορά, λιγοστός ήταν ο κόσμος στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Άρεως, κάτι που καταδεικνύει ότι ο γραφειοκρατικός ξεπουλημένος συνδικαλισμός δεν έχει πλέον καμία απήχηση στους εργαζόμενους. Άξιο αναφοράς τέλος, από τη διαδήλωση της Τετάρτης, αποτέλεσε και η παρουσία μαζικών μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, με συνθήματα και πανό ενάντια στην κρατική καταστολή.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας του ΠΑΜΕ, οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρότησαν διπλές αλυσίδες επί της οδού Αμαλίας, ενώ δεν επέτρεψαν σε κανένα μπλοκ να κατευθυνθεί προς την οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Μετά το τέλος της διαδήλωσης, σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, συντηρώντας για αρκετή ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων τον γνωστό «κλεφτοπόλεμο» με μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών.
Για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις καταστολής έδωσαν σαφή δείγματα του δόγματος Δένδια περί «νόμου και τάξης», προχωρώντας σε δεκάδες προληπτικές προσαγωγές πολιτών που κατευθύνονταν προς τις απεργιακές συγκεντρώσεις, στοχεύοντας στην τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό του λαϊκού κινήματος. Χαρακτηριστικό των χουντικών πρακτικών που έχει υιοθετήσει πλέον, με τις ευλογίες της τρικομματικής κυβέρνησης, η αστυνομία, είναι τα όσα συνέβησαν έξω από τα γραφεία του ΝΑΡ, στην οδό Χαρ. Τρικούπη, λίγο πριν την διαδήλωση.
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν σταθμεύσει προκλητικά έξω από τα γραφεία, προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων μελών της νΚΑ, όταν αυτοί κατέβηκαν από τα γραφεία της οργάνωσης για να κατευθυνθούν προς τη προσυγκέντρωση του Μουσείου. Στη συνέχεια, κρατήθηκαν επί ώρες στη ΓΑΔΑ, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Χρειάστηκε η επίμονη διαμαρτυρία αντιπροσωπείας του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη ΓΑΔΑ για να απελευθερωθούν.
Σε ανακοίνωσή τους, το ΝΑΡ και η νΚΑ κατήγγειλαν την προσαγωγή των τεσσάρων μελών της νΚΑ, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ξεκάθαρη στοχοποίηση πολιτικής οργάνωσης και αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς! Η τακτική των “προληπτικών προσαγωγών”, που χρησιμοποιείται μαζικά από τις δυνάμεις καταστολής και έχει ως στόχο την τρομοκράτηση των εργαζόμενων και της νεολαίας, αποτελεί μια τακτική που ακυρώνει στην πράξη το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει! Όμως οι εργαζόμενοι και η νεολαία που αγωνίζονται ενάντια στη βία της φτώχειας, των απολύσεων και της ανεργίας δεν τρομοκρατούνται». Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζοντας πως «πρόκειται για καταφανή προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού, η οποία προφανώς και θα πέσει στο κενό».
Στελέχη της αστυνομίας σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έθεσε το ζήτημα της προσαγωγής των τεσσάρων διαδηλωτών, δήλωσαν ότι δεν έδωσαν ανάλογες εντολές. Παρόλ’ αυτά, φαίνεται πως το συγκεκριμένο περιστατικό μόνο τυχαίο δεν ήταν, καθώς την Τετάρτη το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στοχευμένα και σε άλλες προσαγωγές διαδηλωτών νεαρής ηλικίας και μελών νεολαιών της Αριστεράς. Στα Χαυτεία, κάτω από τα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Θεμιστοκλέους, αστυνομικοί προσήγαγαν μέλη της ΚΝΕ που κατευθύνονταν προς τη προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Στη Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή του κόσμου στην απεργία και τις διαδηλώσεις ήταν και εκεί μεγάλη. Πολύ μαζική ήταν η συγκέντρωση στην Καμάρα με την συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, των εκπαιδευτικών συλλόγων, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), φοιτητικών συλλόγων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων πολιτικών και εργατικών συλλογικοτήτων.
Στα αξιοσημείωτα, η οργανωμένη εμφάνιση για πρώτη φορά του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλών Εργαζομένων αλλά και σωματείων συνταξιούχων, κάτι που αποτυπώνει τη δυναμική μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη για να οργανωθούν σε αγωνιστική κατεύθυνση κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα ήταν συνδικαλιστικά ακάλυπτες. Η διαδήλωση που ξεκίνησε από την Καμάρα συναντήθηκε στο δρόμο τόσο με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όσο και με τη διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Συνολικά όλες οι απεργιακές διαδηλώσεις στην πόλη συγκέντρωσαν πάνω από 20.000 κόσμο, ενώ στους δρόμους βρέθηκαν και οι σπουδαστες του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αλλά και μαθητές. Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, μετά από μαζική συνέλευσή της που προηγήθηκε της απεργίας, κατέθεσε ένα άλλο κινηματικό σχεδιασμό που θα υπερβαίνει τις εκτονωτικές 24ωρες απεργίες που προκηρύσσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, προσπαθώντας να δώσει προοπτική στην αγωνιστική διάθεση που έδειξαν οι εργαζόμενοι της πόλης. Πρώτος σταθμός της προσπάθειας αυτής ορίστηκε το συλλαλητήριο που αποφασίστηκε για την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.
Το ΝΑΡ σε ανακοίνωσή του για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, σχολιάζει πως «η συνεχιζόμενη ανυπακοή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, νέων, άνεργων, φτωχών στην κυρίαρχη πολιτική αποτελεί ήττα για το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ». Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Πρέπει να τους σταματήσουμε γιατί μας οδηγούν στην καταστροφή. Για να σταματήσει η κατρακύλα, το κεφάλαιο πρέπει να χάσει εξουσία, ιδιοκτησία και κέρδη. Συνεχίζουμε μαχητικά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κλάδο. Για να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας, να συντονίσουμε τους αγώνες μας».
Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, νέων, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έδωσε ηχηρή και αποστομωτική απάντηση στη συγκυβέρνηση και όλους όσοι με τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό επιδιώκουν να γονατίσουν την εργατική τάξη, να αλυσοδέσουν το λαό».
Εργάτες και αγρότες μαζί στις πολύ μαζικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας
H μεγάλη συμμετοχή και η μαχητικότητα του κόσμου ήταν κεντρικά στοιχεία των διαδηλώσεων και στις υπόλοιπες τις πόλεις της χώρας. Αυτό που ξεχώρισε όμως και αποτέλεσε και ανώτερο ποιοτικό στοιχείο των περισσότερων κινητοποιήσεων, ήταν τόσο η συμμετοχή των μικρομεσαίων και φτωχών αγροτών στις πορείες μέσα στις πόλεις, όσο και η μετακίνηση εκατοντάδων διαδηλωτών στα αγροτικά μπλόκα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών.
Στη Λάρισα, αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Νομαρχίας, στην προσυγκέντρωση των Εργατικών Κινήσεων Συσπειρώσεων Παρεμβάσεων όπου και καλούσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην κεντρική πλατεία, όπου και ενώθηκε με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Ιδιαίτερο και ξεχωριστό χρώμα στις κινητοποιήσεις έδωσαν τα δεκάδες τρακτέρ που κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης από το μπλόκο της Νίκαιας. Αμέσως μετά το τέλος της διαδήλωσης, εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νεολαία, αναχώρησαν για το μπλόκο της Νίκαιας. Στην ίδια κίνηση προχώρησαν και οι διαδηλωτές στην πόλη των Τρικάλων και της Καρδίτσας.
Εκεί ενώθηκαν με τους αγρότες και με διαδηλωτές που είχαν καταφτάσει από άλλες περιοχές της χώρας, προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού για δύο ώρες.
Η μαζικότητα και η δυναμική των συγκεντρωμένων, ανάγκασε την αστυνομία να μην επιχειρήσει επέμβαση, οπισθοχωρώντας από την «κόκκινη γραμμή», που είχε θέσει η κυβέρνηση πως δεν θα επιτρέψει ούτε λεπτό το κλείσιμο των εθνικών οδών.
Στα Γιάννενα, πάνω από 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα στα μπλοκ ξεχώρισαν αυτό των απολυμένων εργαζομένων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και της Πρωτοβουλίας Πολιτών στο Πωγώνι, ενάντια στη δημιουργία στρατοπέδου μεταναστών και Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), στην περιοχή.
Η πορεία των σωματείων κινήθηκε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Κατόπιν, μαζί με αγρότες ένα κομμάτι της, κατευθύνθηκε προς τον κόμβο της Εγνατίας Οδού, όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα.
Στη Λαμία, για πρώτη φορά η συγκέντρωση των απεργών πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, που βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στην οποία είναι εδώ και ένα μήνα συγκεντρωμένα τα τρακτέρ των αγωνιζόμενων αγροτών. Εκεί ενώθηκαν οι φωνές αντίστασης των εργαζόμενων και των αγροτών ενάντια στη χούντα της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων με δικά τους μπλοκ ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Φθιώτιδας, ο Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Λαμίας, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Λαμίας και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας.
Η πορεία, στην οποία τέθηκαν επικεφαλής τα τρακτέρ των αγροτών, κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης και έφτασε μέχρι την κεντρική πλατεία, αποκλείοντας το κέντρο.
Στην Πάτρα, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή και αγροτών από τα μπλόκα της Αχαΐας. Μαζικά ήταν τα μπλοκ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που αντιδρούν στο σχέδιο «Αθηνά».
Στον Βόλο, συνολικά πάνω από 7.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις δύο ξεχωριστές πορείες.
Η κεντρική πορεία είχε γύρω στα 5.000 άτομα, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της με πρωτοβουλία της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του φοιτητικού συλλόγου, αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε στο αγροτικό μπλόκο του Αέρινου.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, περίπου 3.000, μετά από σύντομη πορεία στους δρόμους της πόλης, πήγαν στο μπλόκο της Νίκαιας.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή αγροτών από όλους τους νομούς της Κρήτης.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν από το μεσημέρι και μετά κάτοικοι από το Λασίθι, οι οποίοι μετακινήθηκαν στο Ηράκλειο, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση μιας σειράς κοιωνικών υπηρεσιών από τον νομό τους.
Στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες, η πρώτη του ΠΑΜΕ και η άλλη του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και της Πρωτοβουλίας Αντίστασης Ξάνθης, η οποία και κατέληξε στο ΙΚΑ, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που απέλυσε πρόσφατα το Ίδρυμα.
Στη Μυτιλήνη έγιναν δύο ξεχωριστές πορείες.
Η μία του Παλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και η άλλη του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, όπου συμμετείχαν γύρω στα 500 άτομα και η οποία επίσης κατέληξε στο τοπικό παράρτημα του ΙΚΑ.
Τέλος, στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκαν και εκεί δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, με περίπου 1.000 άτομα.
Το πρωί της Τετάρτης, δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στην κατάληψη της εφορίας μαζί με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ καθώς και μια σειρά σωματείων.