Αθωώνει ΔΝΤ, αποθεώνει Ομπάμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ
Ποτέ δεν παύει να μας ξαφνιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αυτή τη φορά μας θύμισε το προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ του 2004, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε: «Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω πρόσωπα ξεχωριστά… αποφασισμένα… νέους γεμάτους όνειρα». Με το ίδιο φωτεινό βλέμμα αντίκρισε ο Αλ. Τσίπρας την Αμερική: «Περπατώ στους δρόμους σας και δεν βλέπω κατάθλιψη, ούτε βλοσυρά πρόσωπα ούτε κλειστά καταστήματα και σημάδια απελπισίας παντού», είπε στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, εγκωμιάζοντας την οικονομική πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα.
του Δημήτρη Τζιαντζή
Μετά επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους του ακροατηρίου και εμφανίστηκε ως πειθήνιος και άκακος σοσιαλδημοκράτης: «Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σχίσει τη δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα». Με ιδιαίτερη έμφαση δεσμεύτηκε ενώπιον των Αμερικανών παραγόντων ότι όλα αυτά «είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου, δεν θέλει τίποτε από αυτά. Ήμαστε πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να μην έχει δώσει γραπτές διαβεβαιώσεις όπως ο Αντ. Σαμαράς για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων, αλλά η δημόσια δέσμευσή του μπροστά σε παράγοντες της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σχίσει τη δανειακή σύμβαση ισοδυναμεί με δήλωση νομιμοφροσύνης στη λογική της οικονομικής εξυγίανσης και της αναγνώρισης του επαχθούς και δυσβάστακτου χρέους, παρά τις επικοινωνιακές κορόνες ότι «αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τους σημερινούς καταστροφικούς ιθύνοντες της ευρωζώνης». Αρκετά κλικ παραπέρα πήγε την αμερικανολαγνεία η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου (που επίσης μετείχε στην αποστολή) που έγραψε ολόκληρο άρθρο στην εφημερίδα Έθνος για να υμνήσει τον Μπάρακ Ομπάμα που, κατά τη γνώμη της, βαδίζει στα χνάρια του …Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ!
«Εθνικό μας νόμισμα το ευρώ» (και πατρίδα μας η Ε.Ε;)
Στη συνέντευξη Τύπου από τις ΗΠΑ, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανόητη και επικίνδυνη» τη συζήτηση για την πολιτική του κόμματός του έναντι του ευρώ και ήταν κατηγορηματικός «για να τελειώνουμε μια και καλή, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ».
Αυτή η «ρεάλ πολιτίκ» μπορεί στο κοντινό μέλλον να πάρει την ακόλουθη μορφή: «Τώρα είμαστε στο 2015 και βρισκόμαστε στο Μνημόνιο είτε το θέλουμε είτε όχι. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική το ΔΝΤ για να γίνει βιώσιμο το χρέος». Ωστόσο, παραφράζοντας την χριστιανική διδασκαλία (που φοριέται πολύ τελευταία στην Κουμμουνδούρου μετά το συνέδριο Αριστερά και Εκκλησία) πιο εύκολο είναι να περάσει «κάμηλος» από την τρύπα της βελόνας, παρά το ΔΝΤ και η ΕΕ να αλλάξουν την αντιλαϊκή στρατηγική τους.
Κατανοητή η πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάνεται κάθε έννοια μέτρου και να δημιουργούνται αυταπάτες στο λαό για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, ένα νέο «νιου ντιλ» από τους «Αμερικανούς φίλους μας». Την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας βάδιζε στους αμερικανικούς δρόμους της χαράς, ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, μιλούσε για τις θλιβερές στατιστικές της ανισότητας που διαψεύδουν το «αμερικανικό όνειρο».
Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην οποία συμμετείχε το «νούμερο 2» του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, καθώς και ο Πολ Τόμσεν. Η συνάντηση ήταν αναγνωριστική και οι δηλώσεις Λίπτον περί «εποικοδομητικής και ειλικρινούς συζήτησης» ακούγονται τυπικές αλλά παράλληλα αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα για στενότερες προσεγγίσεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, το ΔΝΤ και ο ΣΥΡΙΖΑ «συμφωνούν στο αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους». Άλλο κούρεμα φυσικά με τους όρους και τις ρήτρες του ΔΝΤ και άλλο διαγραφή του χρέους. Ο Τσίπρας πάντως φρόντισε να αθωώσει το ΔΝΤ για την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς διαπίστωσε ότι αυτές οι περικοπές δεν υπήρξαν ποτέ επιλογή του ΔΝΤ αλλά των ελληνικών κυβερνήσεων.