Αναστάληκαν την Τετάρτη, από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους. Ύστερα από σκληρούς αγώνες, που στην πραγματικότητα ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, έφτασαν σε κορύφωση στην εβδομάδα μάχης για να μην περάσει το Μνημόνιο 3 και συνεχίστηκαν αποφασιστικά μετά ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να σταματήσει για την περίοδο των γιορτών, να ανασυντάξει δυνάμεις και να κρατήσει ανοικτή τη δυνατότητα για συνέχεια και κλιμάκωση στους πρώτους μήνες του 2013. Ταυτόχρονα, θέτει και τη δικαστική οδό, όπου όλες οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων είναι θετικές για τους εργαζόμενους.
της Ντίνας Χαριτάτου
Στην τελευταία φάση του πολύμηνου και πολύμορφου αγώνα για να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες, οι εργαζόμενοι στους δήμους κατέλαβαν για εβδομάδες τα δημαρχεία κι απέκλεισαν τα Γραφεία Προσωπικού. Αποτέλεσμα; Να μην αποσταλούν λίστες απολύσεων από τη συντριπτική πλειονότητα των δήμων, να μην υπογραφεί από δήμαρχο ούτε μία διαπιστωτική πράξη για να περάσει υπάλληλος σε διαθεσιμότητα και να υποχρεωθεί η άθλια συγκυβέρνηση και προσωπικά ο «αριστερός» Αντ. Μανιτάκης να αποκαλύψουν όλη την αυταρχική τους λογική, υπογράφοντας τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και διαγράφοντας με ένα ντιλίτ στο πληκτρολόγιο, χιλιάδες υπαλλήλους από τη μισθοδοσία.
Οι αγώνες των εργαζομένων στους δήμους ξεχώρισαν για το δυναμισμό τους, την απόφασιστικότητά τους να μπλοκάρουν την κυβερνητική πολιτική (και όχι απλώς να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή), για τη δυνατότητα να δημιουργούν πολιτικά γεγονότα, όπως με τη διαμαρτυρία κατά της ελληνογερμανικής συνάντησης στη ΔΕΘ κ.λπ.
Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη αυτή επιβλήθηκε από τον ξεσηκωμό των εργαζομένων στη βάση, από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις μέσα στις καταλήψεις, από την παρέμβαση των πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλόγων και από την πρωτοπόρα δράση και συμβολή των δυνάμεων και των αγωνιστών της ταξικής αγωνιστικής πτέρυγας των Αγωνιστικών Κινήσεων Συσπειρώσεων και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς – ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο δυναμισμός της βάσης εκφραζόταν σε σημαντικό βαθμό μέχρι και την τελευταία ώρα, καθώς για παράδειγμα η συμμετοχή στην απεργία σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη ήταν σε υψηλά ποσοστά και οι εργαζόμενοι ζητούσαν συνέχιση των αγώνων.
Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, παρότι ο κλάδος είχε μπει σε σκληρό αγώνα, προσπαθούσε να κρατήσει την ένταση σε ελεγχόμενο επίπεδο, δεν γενίκευσε τον αγώνα, σε πολιτικό περιεχόμενο και μορφές πάλης. Αυτή ήταν η λογική που εφάρμοζαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, με τη συμφωνία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ «υπογράμμισε ότι η κήρυξη νέας απεργίας με το στοιχείο της χαμηλής συμμετοχής και το αποσπασματικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, οδηγεί στον εκφυλισμό του αγώνα. Εξουθενώνει τον κλάδο. Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με ένα ουσιαστικά μόνο αίτημα, το “όχι στις απολύσεις”, σέρνει τον κλάδο σε κινητοποιήσεις, που χαρακτηρίζονται από τυχοδιωκτισμό και εκφυλισμό» (Ριζοσπάστης 18/12/2012). Δεν παραλείπει να σημειώσει «ότι τα ποσοστά απεργίας στη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου κινούνται στο 10-20%», θέτοντας το σταμάτημα της απεργίας…
Εκκωφαντική ήταν η σιωπή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΑΔΕΔΥ, αλλά και των άλλων ομοσπονδιών του Δημοσίου, που δεν διαμόρφωσαν κοινό μέτωπο αγώνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για να μην περάσει ένα σχέδιο που αφορά όλο το Δημόσιο. Οι βολές της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόσο προς την ΑΔΕΔΥ όσο και προς το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ξεκάθαρες. «Ενάμιση μήνα μετά δίνουμε μόνοι μας έναν αγώνα που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας, όλο το δημόσιο τομέα. Ένας αγώνας που θα έπρεπε να είναι κοινός, όλου του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, το οποίο όμως στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Σαφέστατες αιχμές υπάρχουν και κατά των δημάρχων: «Και οι αιρετοί επίσης, δεν κατάφεραν να συντονίσουν τη δράση τους και να φτιάξουν ενιαίο μέτωπο κατά των μέτρων του Μνημονίου που οδηγεί τους δήμους σε οικονομική κατάρρευση. Υπήρξαν μάλιστα ορισμένοι αιρετοί που επιχείρησαν να εμβολίσουν τον αγώνα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, συντασσόμενοι και αυτοί με την κυβερνητική πολιτική».
Αναδεικνύοντας το θέμα ως πολιτικό, η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι «στη σοβαρή πολιτική διάσταση που παίρνει η κατάσταση από τις συνεχείς αντιδημοκρατικές εκτροπές καλούμε τα πολιτικά κόμματα, οργανώσεις, πολιτικές κινήσεις και μέτωπα που αντιστρατεύονται με τον ένα ή άλλο τρόπο αυτές τις πολιτικές να βρεθούν μπροστά με πρωτοβουλίες ανατροπής τους. Τίποτα δεν τέλειωσε, είμαστε ακόμη στην αρχή ενός νέου γύρου σκληρών αγωνιστικών κινητοποιήσεων».