Σχέδιο εκχώρησης σε ιδιώτες τριών δημοτικών αναψυκτηρίων, αλλά όχι μόνο, έχει εκπονήσει και προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή ο δήμος του Βύρωνα. Οι ιδιωτικοποιήσεις που οραματίζεται ο δήμαρχος της πόλης Ν. Χαρδαλιάς αφορούν τόσο το δημοτικό κτίριο της Λαμπηδόνας όσο και ολόκληρο το άλσος της Αγίας Τριάδας, εντός του οποίου βρίσκεται το αναψυκτήριο. Προς ιδιωτική εκμετάλλευση οδεύουν και τα αναψυκτήρια που βρίσκονται στο άλσος της Ανάληψης όσο και αυτό της παιδικής χαράς της Νέας Ελβετίας. Μάλιστα, ο πρώτος μειοδοτικός διαγωνισμός αφορούσε το πάρκο της Ανάληψης και πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου.
του Μάκη Γεωργιάδη
Η δημοτική αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με δεκάδες αγωνιζόμενους κατοίκους οι οποίοι επιχείρησαν να ματαιώσουν τη διαδικασία, ωστόσο και ο ίδιος ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος καθώς δεν εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος ιδιώτης. Κανείς ωστόσο δεν εγγυάται στους κατοίκους του Βύρωνα ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους άλλους δύο, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για τη μεν Νέα Ελβετία για τις 21 Νοεμβρίου για το δε κέντρο της Λαμπηδόνας στις 5 Δεκεμβρίου.
Η αντιστεκόμενη στα σχέδια του δημάρχου κοινωνία του Βύρωνα έχει αποφασίσει να αντιταχθεί και να μην επιτρέψει καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιου χώρου στην πόλη. Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Βύρωνα και οι κάτοικοι που διαχειρίζονται εδώ και ένα χρόνο το εγκατελειμμένο από το δήμο αναψυκτήριο της Λαμπηδόνας, έχοντας να επιδείξουν ένα πολύ πλούσιο πολιτιστικό έργο, βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα. Με γενική τους συνέλευση η οποία ήταν μαζική και δυναμική, αποφάσισαν να υπερασπιστούν τους δημόσιους χώρους σε αντιπαράθεση με την αγοραία λογική του δημάρχου και συνολικά του αστικού μπλόκ εξουσίας που βλέπουν παντού ευκαιρίες για κέρδη σε βάρος των ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι προβάλουν ως κεντρικό σύνθημα το «πολιτισμός ή βαρβαρότητα», έχοντας πραγματικά εδώ και ένα χρόνο επιδείξει εναλλακτική πολιτιστική δράση εναντίον της βαρβαρότητας των μνημονίων. Τονίζουν μάλιστα ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουν καμία ιδιωτικοποίηση χώρων αναψυχής και εν γένει δημόσιων χώρων οι οποίοι ανήκουν στον λαό, μπορούν να λειτουργούν από τον λαό και να προσφέρουν σε αυτόν όπως έχει ήδη συμβεί στη Λαμπηδόνα.