Log in

Registration

Δίκτυο Σπάρτακος: Η νεολαία δεν είναι αναλώσιμη και εμεταλλεύσιμη

Posted: January 2, 2016 / in: Κοινωνια / Comments Off on Δίκτυο Σπάρτακος: Η νεολαία δεν είναι αναλώσιμη και εμεταλλεύσιμη

 

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλοντας να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις, κατέθεσε αιφνιδιαστικά τα Χριστούγεννα, νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις». Βασικές κατευθύνσεις είναι η εργασιακή εκμετάλλευση της στρατευμένης νεολαίας-ταυτόχρονα αξιοποιείται για την συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων-, η ενσωμάτωση του προσωπικού έφεδρου και μόνιμου στον νέο πολεμικό-κατασταλτικό ρόλο του στρατού, η διαμόρφωση των όρων απαίτησης στράτευσης από τις ίδιες τις γυναίκες -λόγω άνισων όρων συμμετοχής στις προκηρύξεις διαγωνισμών του Δημοσίου εξαιτίας της μοριοδότησης των στρατευμένων που θα εργαστούν και των κοινωνικών συνθηκών -και της εντεινόμενης στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας με στόχο την οικοδόμηση του Ισραήλ των Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η παρουσίαση των σκέψεων Καμμένου από το Έθνος για την στράτευση των γυναικών και τα στρατιωτικά λύκεια, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-Ένωση Κεντρώων, κανείς δεν τοποθετήθηκε αρνητικά στο νομοσχέδιο για τη θητεία!

Συγγραφείς του νομοσχεδίου είναι το στρατιωτικό κατεστημένο και το στέλεχος της ΛΑΕ, πρώην ΑΝΥΕΘΑ, Κ. Ήσυχος. Πρόκειται για έναν στρατό ταξικό όσον αφορά την αποστολή-ρόλο-οργάνωση, με διαμόρφωση αντίληψης πραιτοριανού για το σύνολο του προσωπικού. Μεταξύ των στρατευμένων οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες με την πρωτοφανή κατηγοριοποίηση αυτών ανάλογα τα επιστημονικά και επαγγελματικά εφόδια, με πληθώρα προβλέψεων εξαγοράς π.χ. άγραφες άδειες σε πολεμικό ναυτικό-πολεμική αεροπορία, την χρηματική αμοιβή όσων πάνε ΕΛΔΥΚ. Ενδεικτικό της έντασης του αυταρχισμού είναι ότι «εισάγεται η αρνητική μοριοδότηση για τον οπλίτη που υποπίπτει σε πειθαρχικά παραπτώματα».

Στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού αντιστοιχεί το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης, απαιτείται νέα συγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων που θα υπηρετήσουν τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και τις ανάγκες της αστικής τάξης. Ο ελληνοτουρκικός ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, οι άξονες συμμαχιών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, η συμμετοχή των ΕΔ στον ευρωπαϊκό πόλεμο κατά των μεταναστών και οι βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, απαιτούν ένα ισχυρό στρατό και αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά εμπλοκή της στρατευμένης νεολαίας. Το νομοσχέδιο των Καμμένου-Βίτσα αποτελεί συνέχεια και τομή στην εξυπηρέτηση αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών. Για αυτό προβλέπει αύξηση του στρατού στη παραμεθόριο που «εξυπηρετεί η πρόβλεψη για 5μηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε ακριτικές περιοχές, νησιά και πλοία». Ενισχύεται η πολεμική εμπλοκή των στρατιωτών, αλλά και στο πολεμικό ναυτικό, του οποίου τα πολεμικά πλοία επανδρώνουν ξανά ναύτες, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις αποστολές υπεράσπισης των συμφερόντων των εφοπλιστών (Σομαλία), στις εκστρατείες κατά των μεταναστών (Μεσόγειο), σε πλήθος άλλων σοβαρών υπηρεσιών. Κομβικός είναι ο ρόλος της πολεμικής αεροπορίας, όπου οι σμηνίτες προσφέρουν πλήθος υποστηρικτών υπηρεσιών.

Γράφει η Αυγή «Βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων». Αφού τα μνημονιακά χρόνια θεσμοθέτησαν υποχρεωτικό το «αγροτικό» στους γιατρούς, τώρα αφήνουν πλήθος μονάδων χωρίς γιατρούς για να καλύψουν φθηνά τις ανάγκες των ακριτικών περιοχών. Έχοντας κατά νου την κοινωνική καταστροφή που προκαλεί η πολιτική τους, έρχονται κάθε φορά από χαμηλότερη θέση να εξαγοράσουν τμήμα των εφέδρων, διασπώντας και οξύνοντας τις κοινωνικές αντιθέσεις. Δίνουν τη δυνατότητα στους δικηγόρους να ασκήσουν δωρεάν πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της θητείας (ενώ στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται), ώστε η στράτευση να μην είναι μόνο για αυτούς –που τις περισσότερες φορές είναι βυσματωμένοι-χαμένος χρόνος. Εντείνουν και θεσμοθετούν την εργασιακή μας εκμετάλλευση που προεκλογικά υποσχέθηκαν να καταργήσουν!

Είναι εξοργιστικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δίνει επιδόματα παραμεθορίου στους στρατιωτικούς, να υπόσχεται εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ που προβλέπει επιστροφή των χρημάτων που περικόπηκαν λόγω Μνημονίων από τις αμοιβές στελεχών του βαθέως κράτους -δικαστικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και μόνο, να φορολογεί τους φαντάρους και να μας αρπάζει τόσα χρήματα για να μας βάλει να υπηρετήσουμε, αλλά στο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οικονομικού χαρακτήρα μόνο για τους στρατιωτικούς!

Όσον αφορά το πρόστιμο ανυποταξίας, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν να το καταργήσει, το δίλημμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: ή έρχεστε φαντάροι ως το Δεκέμβρη του 2016, για να αυξήσουμε τον στρατό και να πατάξουμε συγκεκριμένες πτυχές του αντιμιλιταριστικού κινήματος ή σας σκίσαμε! Αν για λόγους επιβίωσης ή για λόγους συνείδησης δεν υπηρετήσεις, θα υποστείς το πρόστιμο ξανά. Μονιμοποιώντας τις ρυθμίσεις του Ευ. Βενιζέλου. Επιπλέον, η κυβέρνηση διατηρεί τα εξοργιστικά αντίστοιχα πρόστιμα (1000 ευρώ) που επιβάλλονται στην περίπτωση που ένας έφεδρος είτε από λόγους συνείδησης είτε από αδυναμία π.χ. γιατί δεν του το επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια άσκηση.

Τέλος, η εναλλακτική θητεία αναδεικνύεται σε μια ακόμη μορφή άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς σε στέλνουν να εργαστείς 15 μήνες στην παραμεθόριο με αμοιβή 223,53 ευρώ μηνιαίως. Εμείς καλούμε το σύνολο του κινήματος σε συντονισμό της πάλης για το μπλοκάρισμα της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης των ΕΔ, με κυρίαρχο στοιχείο τη πρωτοφανή έξαρση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της στρατευμένης νεολαίας και όχι μόνο.  Θεωρούμε ότι πρέπει τώρα να συμβάλλουμε στην συγκρότηση ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού εργατικού κινήματος, απαιτώντας την ικανοποίηση των αναγκών-δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Ο δικός μας δρόμος είναι η υπεράσπιση-διεκδίκηση των δικαιωμάτων του φαντάρου-πολίτη με στολή, το κίνημα μαζικό μέσα και έξω από τον στρατό.

Το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος θα πραγματοποιήσει μεγάλη καμπάνια και καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή 8/1/2016, στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη). Αντιστεκόμαστε την ποινικοποίηση των πολιτικών ιδεών και των κοινωνικών αγώνων. Απαιτούμε: Μείωση της θητείας στους 6 μήνες. Ίσος χρόνος στρατιωτικής και εναλλακτικής θητείας. Ελεύθερο συνδικαλισμό των στρατευμένων. Κατάργηση όλων των προστίμων ανυποταξίας-προστίμων για συμμετοχή σε ασκήσεις εφέδρων και κατάργηση των ίδιων των ρυθμίσεων. Κατάργηση της επιτροπής κρίσης της συνείδησης των νέων ανθρώπων που αρνούνται τον στρατό και αποτελείται από στρατιωτικούς. Να καταργηθούν τα στρατοδικεία και η στρατιωτική νομοθεσία. Να κλείσουν τα πειθαρχεία. Όλο το κόστος της θητείας -όποια και αν είναι αυτή- στο κράτος. Αμοιβή στο ύψος του κατώτατου μισθού σε φαντάρους και όσους επιλέξουν εναλλακτική θητεία. Αναγνώριση προϋπηρεσίας σε όλους και ασφαλιστική κάλυψη από τον στρατό. Εγγραφή στο ταμείο ανεργίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής στράτευσης και εναλλακτικής θητείας και χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Καμιά μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης των στρατιωτών από στρατό-κρατικό μηχανισμό-ΟΤΑ.

Η κοινωνία μας πρέπει να απαλλαγεί από το τεράστιο βάρος του στρατού. Δεν είναι ανεχτή ούτε η δαπάνη ενός ευρώ για εξοπλισμούς και επεμβάσεις. Η κυβέρνηση της βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης, της κρατικής τρομοκρατίας, των πολεμικών τυχοδιωκτισμών και των συμμαχιών με ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ευρωστρατό-Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους κοινούς αγώνες μας.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα