Log in

Registration

Με αντιδράσεις νέος νόμος για τα απορρίματα

Posted: October 12, 2015 / in: Κοινωνια / Comments Off on Με αντιδράσεις νέος νόμος για τα απορρίματα

του Κυριάκου Νασόπουλου

Με διευρυμένη πλειοψηφία, αλλά εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρεμβάσεων από μέλη των επιτροπών αγώνα Φυλής και Γραμματικού αλλά και της περιφερειακής συμβούλου με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Δέσποινας Κουτσούμπα, εγκρίθηκε την Πέμπτη 8/10 από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Συγκεκριμένα, ο νέος ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στους ΑΝΕΛ, ενώ από την παράταξη «Δύναμη Ζωής» της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, διαφοροποιήθηκαν οι Μ. Μαντά, Α. Βασιλάκη και Φ. Νικολιδάκη, με την τελευταία να ανεξαρτητοποιείται. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και η παράταξη του ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ η παράταξη του Γιάννη Σγουρού ψήφισε λευκό.
Στην ομιλία της, η Ρένα Δούρου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ σηματοδοτεί «το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για μια οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη αποκεντρωμένη διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα».
Στην δική της τοποθέτηση, η Δέσποινα Κουτσούμπα εκ μέρους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό της Ρένας Δούρου ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. «Η φράση αυτή ζήτημα είναι αν αναφέρεται 2 φορές στις 280 σελίδες του ΠΕΣΔΑ. Αν όμως εννοούσατε στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο, το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ θα είχε μέσα τουλάχιστον το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία οριστικού κλεισίματος της Φυλής, τόσο του ΧΥΤΑ, όσο και του ΕΜΑΚ και του Αποτεφρωτήρα, τη σύσταση δημόσιου φορέα ανακύκλωσης, με πρόβλεψη για εθνικοποίηση των ιδιωτικών ΚΔΑΥ και ΣΕΔ που λειτουργούν σήμερα. Θα περιλάμβανε την κατάργηση της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων η Δ. Κουτσούμπα. Αξίζει να σημειωθεί πως με το νέο ΠΕΣΔΑ, η Φυλή θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Επίσης, τόνισε πως η λέξη «ανακύκλωση» από μόνη της δεν κάνει τη διαφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Εργοστάσιο “ανακύκλωσης” ήταν και αυτό στον Ασπρόπυργο. Αφού επιδοτήθηκε με 1 εκ. ευρώ, αφού άφησε πίσω του απλήρωτους εργάτες και δυο εργάτες νεκρούς, έκλεισε, κάηκε και έπνιξε με τοξικό νέφος όλη την Αττική».
Είναι προφανές ότι το υπάρχον πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, και στις λοιπές Περιφέρειες, αλλά και ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της άρχουσας τάξης και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά κόστη της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος στη λαϊκή πλειοψηφία.
Αυτό δεν αντιμετωπίζεται όταν παραμένει εγκλωβισμένο στις κατευθύνσεις, οδηγίες και χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, οι οποίες προωθούν συγκεκριμένες επιδιώξεις και στόχους, την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία.
Σύμφωνα με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, για να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτείται: η δημιουργία ενός δημοσίου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση. Με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
Είναι αναγκαία η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης και η κατάργηση της υπάρχουσας σύμβασης με την ΕΕΑΑ (και τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες ΣΕΔ) που δίνει ουσιαστικά τον έλεγχο της ανακύκλωσης στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του. Είναι αναγκαία η εθνικοποίηση όλων των συστημάτων και η ένταξή τους σε αυτόν τον φορέα. Είναι άμεσης προτεραιότητας το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Να σταματήσει και να ακυρωθεί το έργο στο Γραμματικό.
Παρέμβαση κατά την διάρκεια της συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έκαναν και μέλη των επιτροπών αγώνα Φυλής και Γραμματικού ενώ την παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες. «Όταν θα σηκώσετε το χέρι σας να ψηφίσετε υπέρ, θα θυμίσετε την κίνηση που έκαναν οι αυτοκράτορες στις αρένες για τους μελλοθάνατους. Θα σημάνει τον θάνατό μας», είπε απευθυνόμενη στους συμβούλους της πλειοψηφίας, η Χρυσάνθη Αντωναροπούλου, από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των υπολοίπων πολιτών.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα