Log in

Registration

Η πραγματοποίηση της άσκησης «Παρμενίων»

Posted: October 12, 2015 / in: Διαλογος / Comments Off on Η πραγματοποίηση της άσκησης «Παρμενίων»

Η διεξαγωγή της πανελλαδικής άσκησης «Παρμενίωνας 2015», αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για τον εργαζόμενο λαό, είχε να διεξαχθεί πέντε χρόνια λόγω του υπέρογκου κόστους της, αλλά κρίθηκε απαραίτητο να ξαναγίνει για να αποτυπωθούν οι αλλαγές στην κρατική πολιτική άμυνας-ασφάλειας. Ως βασικός σκοπός της άσκησης περιγράφεται «η εξέταση-αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας». Στην ουσία είναι ένα ωμό μήνυμα κρατικής τρομοκρατίας αφού είναι ενταγμένη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, τον πόλεμο κατά των μεταναστών και των επιδιώξεων αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου του ελληνικού κράτους μέσα από την συμμετοχή του σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και διεθνείς συμμαχίες.

Υλοποιώντας το επίσημο αμυντικό δόγμα, όπως αναθεωρήθηκε από το ΚΥΣΕΑ (20/9/2001) επί πρωθυπουργίας Σημίτη και υπουργίας Τσοχατζόπουλου, που προβλέπει ότι αποστολή των ενόπλων δυνάμεων συνιστά (και) η καταπολέμηση των «ασύμμετρων απειλών». Ως τέτοιες αναγορεύoνται η «διεθνής τρομοκρατία», η «λαθρομετανάστευση» κλπ., αλλά και κάθε «σύγκρουση» όπου «από τη μία βρίσκεται ένα οργανωμένο κράτος και από την άλλη έχουμε “ομάδες” συμφερόντων». Στο πλαίσιο της άσκησης εξετάσθηκε η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής αέρος (αεροσκάφος «RENEGADE»), δηλαδή σενάριο τρομοκρατικής επίθεσηςόπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου! Η καλλιέργεια ανάλογου κλίματος ανασφάλειας και αν χρειαστεί τρομουστερίας αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι την αντιμετώπιση της απειλής χειρίστηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης μαζί με τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο. Το αεροσκάφος «RENEGADE» απεικονίσθηκε από πολιτικό αεροσκάφος Airbus-A320, που διατέθηκε από τον ελληνικό αερομεταφορέα AEGEAN και το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» (Ρόδος). Για την αντιμετώπιση του αεροσκάφους «RENEGADE», απογειώθηκαν δύο F-16 από την 115 ΠΜ (Σούδα Κρήτης), τα οποία και αποτελούσαν τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Για την Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις απαιτούν διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση, καθώς αποτελούν σαφείς αποδείξεις των σύγχρονων χαρακτηριστικών του καπιταλιστικού συστήματος και του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι «ο εξ Ανατολων κίνδυνος», όπως προβάλλεται από τα συστημικά προπαγανδιστικά παπαγαλάκια και ο ελληνοτουρκικός ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, «υποχωρεί». Τη θέση του καταλαμβάνει «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τονίζοντας: «Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μία καινούργια απειλή από την Ανατολή, την απειλή του φονταμενταλισμού». Ως πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνας στην εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, παρουσίασε την Ελλάδα ο Π.Καμμένος.
Αυτό σημαίνει ένταση του πολέμου κατά των μεταναστών αλλά και το σύνολο των εργαζομένων, τόσο εκτός, όσο και εντός των συνόρων, με την ενεργοποίηση των δογμάτων άμυνας-ασφάλειας, με παράλληλη ένταση της συμμετοχής στις επεμβάσεις! Το φωνάζει ο Π.Καμμένος από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: «Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις, τόσο μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και στην περιφέρειά της, καταδεικνύουν ότι η έννοια της ασφάλειας δεν μπορεί να διαχωριστεί απολύτως μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής. Η αστάθεια, που εκτείνεται σήμερα από την Ουκρανία μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, που κυκλώνει την Ευρώπη, συνιστά μία απειλή για το εμπόριο, τις ενεργειακές οδούς, τον τουρισμό, την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη».

Πρόκειται για την εξυπηρέτηση από το σύνολο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των στρατηγικών επιδιώξεων της άρχουσας τάξης. Ο πόλεμος αυτός εναντίον της εργατικής τάξης διεξάγεται, δεν αναμένεται η κήρυξη του. Ψηφίδα αυτής της κυβερνητικής επίθεσης είναι η υπουργοποίηση του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, καθώς εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΛΑΣ και η ανάληψη κατασταλτικών καθηκόντων από τον στρατό. Ο Τόσκας υπήρξε δεξί χέρι του τότε Υπουργού Άμυνας Π.Μπεγλίτη όταν διέταζε τον στρατό να αναλάβει απεργοσπαστικά καθήκοντα απέναντι στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και όταν διεξήχθη η άσκηση «Καλλίμαχος», καταστολής πλήθους από τον στρατό, με ΑΓΕΣ τον Φραγκούλη Φράγκο! Άσκηση που επαναλήφθηκε, αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Π.Καμμένου «για δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να αναλάβουν αποστολές εσωτερικής ασφάλειας κατά ξένων στοιχείων»: Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 80ής ΑΔΤΕ (Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) πραγματοποιήθηκε στην Κω, στο νησί νούμερο-δύο σε αριθμό αφίξεων προσφύγων, η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων, κατά την οποία δοκιμάστηκε «η ετοιμότητα του τμήματος άμεσης επέμβασης του σχηματισμού σε αγώνα σε αστικό ιστό».

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα