Log in

Registration

ΣΕΒ, εργοδότες και έμποροι με «στάση πληρωμών» και λοκ άουτ εκβιάζουν εργαζόμενους υπέρ του «Ναι»

Posted: July 4, 2015 / in: Εργαζομενοι / Comments Off on ΣΕΒ, εργοδότες και έμποροι με «στάση πληρωμών» και λοκ άουτ εκβιάζουν εργαζόμενους υπέρ του «Ναι»

του Δημήτρη Σταμούλη

Συναγερμός» έχει σημάνει σε όλο τον εργοδοτικό εσμό που σε άψογο συντονισμό προχώρησε σε παύση πληρωμών σε χιλιάδες εργαζόμενους! Το κλίμα οργάνωσαν οι σύνδεσμοι βιομηχάνων διαφόρων κλάδων και εμπόρων, που με ανακοινώσεις τους καλούν σε στήριξη του «Ναι» και εμμέσως σε μη καταβολή μισθών. Όσο για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι επί μήνες, η εργοδοτική γραμμή της απληρωσιάς τηρείται πλέον και με το …νόμο.

Αποφασιστική απάντηση στη νέα ενορχηστρωμένη εργοδοτική επίθεση, έδωσαν εργαζόμενοι και νέοι με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, την Τετάρτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολλών ταξικών εργατικών σχημάτων-κινήσεων-παρεμβάσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συμμετείχαν ακόμα η Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), η Ροσινάντε, ταξικοί συνδικαλιστές και αγωνιστές του εργατικού κινήματος. Οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν πανό και προχώρησαν σε αποκλεισμό των γραφείων των βιομηχάνων για πάνω από μία ώρα, ενώ λίγο αργότερα με πορεία κατέληξαν στη βουλή.

Η εργατική αυτή πρωτοβουλία έφερε στο προσκήνιο την άθλια πρακτική της εργοδοσίας που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και να εκβιάσει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, όπως εύστοχα τονίζουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης. Σε πολλές μικρές και μεγάλες εταιρείες η «συνταγή» του εκβιασμού είναι παρόμοια: Οι εργαζόμενοι εκβιάζονται με υποχρεωτικές άδειες, λοκ άουτ, μη καταβολή της μισθοδοσίας, ενώ πληθαίνουν τα κηρύγματα προς τους εργαζόμενους για να μην ψηφιστεί το «Όχι». Παράλληλα οι εργοδότες σε πολλές περιπτώσεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις κατσαρόλας του «Μένουμε Ευρώπη», αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα με απειλές για απόλυση, για όσους απουσιάσουν.

Σε ανάλογη καταγγελία προχώρησε το σωματείο μισθωτών τεχνικών κάνοντας λόγο για πρακτικές της εργοδοσίας στον κλάδο και γενικότερα με τις οποίες επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και να εκβιάσει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν «Ναι». Μάλιστα καταγγέλλεται ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, που προπαγανδίζουν ανοιχτά το «Ναι», ως πιστοί υπηρέτες της εργοδοσίας και των κατασκευαστικών ομίλων.

Όπως καταγγέλλει το ΣΜΤ, πληθαίνουν τα κρούσματα των διευθυντών που κυκλοφορούν στους διαδρόμους και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Οι κατασκευαστικές εταιρείες έκλεισαν τα εργοτάξια (J&P, Άβαξ, ΤΕΡΝΑ κ.α.), μελετητικές εκβιάζουν ωμά όσους «τολμήσουν» να ψηφίσουν «Όχι» και απαιτούν από τους εργαζόμενους να πάρουν άδειες (υποχρεωτικές ή άνευ αποδοχών). Παράλληλα διαρρέουν ότι θα διακοπούν οι εργασίες των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, τις επόμενες μέρες, παρότι συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά τα υπέρογκα διόδια. Σε μεγάλες εταιρείες (π.χ. ΜΕΤΚΑ) η εργοδοσία, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση των «Μένουμε Ευρώπη», σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα για απόλυση, σε όσους απουσιάσουν.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Βιομηχανίας κατήγγειλε την πρακτική βιομηχανιών, όπως η ΒΙΑΝΕΞ του ομίλου Γιαννακόπουλου, η εργοδοσία της οποίας έσπευσε από την περασμένη Δευτέρα να διαμηνύσει στους εργαζόμενους ότι η καταβολή του μισθού Ιουνίου αναβάλλεται «μέχρι νεωτέρας». Κι όλα αυτά, όταν εντελώς υποκριτικά, ο Δ. Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε ότι στηρίζει το … «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Άλλο χαρακτηριστικό κρούσμα εργοδοτικής ασυδοσίας σημειώθηκε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ η οποία ουσιαστικά απαίτησε από τους εργαζομένους της να κατέβουν μαζικά στη συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη». Η πολυεθνική Λιρόι Μέρλιν, σύμφωνα με καταγγελία της ΟΙΥΕ, έθεσε στους υπαλλήλους της το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Ο Κωτσόβολος πλήρωσε «έναντι», τον μισό μισθό και έθεσε σε υποχρεωτική άδεια μεγάλο μέρος του προσωπικού του, όπως και η Χιούλετ Πάκαρντ .

Στο ίδιο στρατόπεδο, και οι δουλέμποροι, εργολάβοι της ΔΕΗ, όπως κατήγγειλε το συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», καθώς διαμήνυσαν στους εργάτες στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας ότι «αν βγει το Όχι, από Δευτέρα μην ξαναπατήσετε στη δουλειά»! Μιλούν αυτοί που κατακλέβουν τους εργάτες με δυόμιση ευρώ την ώρα σε σκληρές συνθήκες εργασίας και τους έχουν απλήρωτους μήνες και χρόνια, που έχουν καταργήσει, δώρα, επιδόματα, ωράρια, ασφάλιση, εφόδια.

Στο μπλοκ του εργοδοτικού εκβιασμού προσχώρησαν όχι μόνο η ΓΣΕΕ ή και μεγάλες ομοσπονδίες όπως η ΟΤΟΕ, που ανοιχτά δηλώνει «Ναι» στο νέο μνημόνιο, αλλά και γκόλντεν μπόις από το χώρο των τραπεζών, όπως κάποιοι γενικοί διευθυντές στην Εθνική Τράπεζα και τη Γιούρομπανκ, που τσεπώνουν 5-10 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Όπως κατήγγειλε η Πρόταση Προοπτικής, κυκλοφορούν στους διαδρόμους και καλούν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα!

Απέναντι στα «τανκς» των τραπεζών και των καναλιών, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν, θαρραλέα και αγέρωχα, το δικό τους εργατικό «Όχι» σε ό,τι μας κλέβει τη ζωή. Υπερβαίνοντας όχι μόνο την εργοδοσία και τα τσιράκια της, αλλά και την κυβέρνηση, η οποία έχει σημαντικό μερίδιο ευθυνών που εδώ και 5 μήνες άφησε ασύδοτους τους εργοδότες, τους εργολάβους, τους τραπεζίτες, τους καναλάρχες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές- στο όνομα του «έντιμου συμβιβασμού», να στρώνουν το δρόμο της υποταγής και της εξαθλίωσης.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα