Log in

Registration

Σχόλια στο Ημίφως – 7/6/2015

Posted: June 8, 2015 / in: Σχολια στο ημιφως / Comments Off on Σχόλια στο Ημίφως – 7/6/2015

Φοροασυλία για εφοπλιστές

Η πρόσφατη νηολόγηση δυο νέων πλοίων έφερε στο προσκήνιο την ίδια κι απαράλλακτη τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η σχετική απόφαση ορίζει ότι οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, οι μέτοχοι και εταίροι αυτών «απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρο για το εισόδημα που προέρχεται από τα κέρδη της εκμετάλλευσης του πλοίου, από μερίσματα που προέρχονται από ιδρυτικούς τίτλους, από φόρο ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να επιβληθεί, από φόρο «που είναι δυνατό να προκύψει από την πώληση πλοίου». Ούτε καν τέλος χαρτοσήμου δεν προβλέπεται για διανομές κερδών σε χρήμα ή σε είδος των συνιδιοκτητών του πλοίου» ούτε φόροι μεταβίβασης σε περίπτωση εκποίησης του πλοίου. Μάλιστα ανασφάλιστοι και με το… νόμο παραμένουν οι αλλοδαποί ναυτικοί, καθώς οι πλοιοκτήτες «δεν βαρύνονται με εισφορές»!

Στο κενό η «πρόβλεψη» της Ντόρας

Την περασμένη εβδομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να δηλώσει ότι «θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος». Πριν λίγες ημέρες επανήλθε με άλλη δήλωση, εντοπίζοντας την… «ώρα εθνικής συσπείρωσης και εθνικής διαπραγμάτευσης». Βέβαια η «συσπείρωση» αφορά τη γραμμή απαρέγκλιτης τήρησης της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και της απροκάλυπτης στήριξης των τραπεζιτών και του κόσμου του κεφαλαίου. Μόνο που η «καταστροφολογική» πρόβλεψή της έπεσε στο κενό. Αυτό που έμεινε ως συνεισφορά είναι η οικονομική τρομοκρατία και ο κυνικός εκβιασμός σε βάρος όχι της κυβέρνησης αλλά των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους.

Η ΔΗΜΑΡ τίναξε την… μπάνκα

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο κατά βάθος συνεχίζει τη «δράση» της η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, αφότου κατέστη εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Η απάντηση ήρθε, όταν έγινε γνωστό ποια κόμματα θα εισπράΙαξουν συνολικά 6,3 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση του 2015! Η ΔΗΜΑΡ θα εισπράξει το απίστευτο ποσό των 422.000 ευρώ, κι ας είναι ένα κόμμα-φάντασμα, ειδικά μετά τις πρόσφατες εκλογές. Αυτή η κατάσταση… εξόργισε και το Ποτάμι, το οποίο εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση διεκδικώντας περισσότερη κρατικοδίαιτη στήριξη, καθώς έλαβε μόλις 85.000 ευρώ. Η ουσία είναι ότι τα καθεστωτικά κόμματα εξακολουθούν να λεηλατούν το μόχθο του λαού, όταν αυτός υποβάλλεται σε διαρκή οικονομική αφαίμαξη…

«Ταλιμπάν» του ΔΝΤ στo Σκάι

«Ελπίζω το ΔΝΤ να μην υποχωρήσει» απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό ευχήθηκε μεγαλοφώνως σε μια στιγμή άκρατης ειλικρίνειας ο βασικός αναλυτής του ομίλου Αλαφούζου Μπ. Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς της Ελλάδας. Η τόσο απροκάλυπτη στήριξη των πιο άγριων νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων του ΔΝΤ αποτελεί μνημείο υποταγμένης δημοσιογραφίας στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τελικά, οι θερμοκέφαλοι υποστηρικτές του μνημονιακού καθεστώτος καταντούν γραφικοί, όταν με τόση θέρμη υποστηρίζουν τις μαζικές απολύσεις και τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο για τον κόσμο της δουλειάς.

Σε ιδιώτες η ανακύκλωση στον Βύρωνα

Με… ιδιωτικά σεμινάρια στα στελέχη της προσπάθησε η παράταξη Στάση Βύρωνα, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα διοικεί τον δήμο Βύρωνα, να εφοδιάσει με επιχειρήματα ώστε να μπορούν να στηρίξουν δημοσίως τη συμμετοχή της ιδιωτικής εταιρείας Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ ΑΕ) στην ανακύκλωση των απορριμμάτων του δήμου. Αρκετοί έκαναν λόγο για οργανωμένη προσπάθεια, ώστε να καμφθούν και οι τελευταίες αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της παράταξης. Πάντως, όπως και να έχει, ένας ακόμα δήμος που διοικείται από αριστερές δυνάμεις έχει αποφασίσει να εκχωρήσει το έργο της ανακύκλωσης σε ιδιωτική εταιρεία μέσω υπογραφής σχετικής σύμβασης…

«Πάρτι» με ανασφάλιστη εργασία

Συνεχίζουν το πάρτι με τη μαύρη εργασία οι εργοδότες, καθώς οι ελεγκτικές αρχές εξακολουθούν να παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Οι νεότεροι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ έδειξαν ότι ανασφάλιστους εργαζόμενους απασχολεί το 16,46% των επιχειρήσεων. Σε σύνολο 2.782 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν οι 458 απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους, ενώ αντίστοιχα τον Ιανουάριο το ίδιο ποσοστό ήταν 14,40%. Για τη «μαύρη εργασία» που πιάστηκε στη δαγκάνα των ελεγκτών, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο εάν και ποτέ θα πληρωθούν. Πρωταγωνιστούν εταιρείες από τους κλάδους επισιτισμού, πρατήρια βενζίνης, μεταφορικές επιχειρήσεις, φασονάδικα και βιομηχανικές ζώνες.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα