Log in

Registration

Πρωτοβουλίες αγώνα, πολιτικής συνεργασίας, ενίσχυσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Posted: March 1, 2015 / in: Πολιτικη / Comments Off on Πρωτοβουλίες αγώνα, πολιτικής συνεργασίας, ενίσχυσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

του Γιώργου Κρεασίδη

Πολιτικές πρωτοβουλίες για μια αντιπολίτευση με στίγμα μαχόμενης Αριστεράς και τα εργατικά δικαιώματα μπροστά αναλαμβάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με στόχο την ανατροπή από το λαϊκό κίνημα του πλαισίου που διαμόρφωσαν οι παλιές και νέες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ και τους υπόλοιπους «θεσμούς» της γνωστής τρόικας, το ΔΝΤ και το ΕΚΤ, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις.Πλατιά εξόρμηση έγινε σε Γιάννενα, Πρέβεζα και άλλες πόλεις της Ηπείρου. Παρά τη βροχή διοργανώθηκε μαχητική πορεία, η πρώτη ουσιαστικά αντικυβερνητική πορεία απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν ήταν απλώς μια αντίδραση στο γεγονός ότι μέσα σε ένα μήνα η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχτηκε το πλαίσιο της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής εξυπηρέτησης του χρέους και την επιτροπεία από τους «θεσμούς».

Ήταν μια κίνηση που έσπασε την ανοχή και αμηχανία απέναντι στην κυβέρνηση, επαναφέροντας το στόχο της ανατροπής της πολιτικής των Μνημονίων, αλλά και την πεποίθηση ότι το εργατικό κίνημα με τους αγώνες του θα ανοίξει αυτό το δρόμο. Στη διαδήλωση συμμετείχαν η Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, το ΕΕΚ και το ΕΠΑΜ. Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πολλές πόλεις οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχώρησαν σε εξορμήσεις και μοίρασαν υλικό.

Προχθές Παρασκευή συνεδρίασε η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις επιλογές της στο σύντομο διάστημα από τις εκλογές έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη, παρά το φιάσκο της ιδέας των διαπραγματεύσεων με «ισότιμους εταίρους», να μην αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις για πληρωμή του χρέους. Η στρατηγική επιλογή να μείνει αδιατάραχτη η σχέση της χώρας με την ΕΕ και την ευρωζώνη θα οδηγήσει την κυβέρνηση αντικειμενικά και πολύ σύντομα σε μνημονιακού τύπου συμφωνίες.

 

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδεικνύεται ουσιαστικά σε πολιτική δύναμη που βάζει το στόχο της ρήξης, για να μπορέσει να ανασάνει ο λαός, με στόχους όπως η διαγραφή του χρέους και η αποδέσμευση από την ΕΕ. Παράλληλα, προβάλλει την ανάγκη της αποφασιστικής παρέμβασης του εργατικού κινήματος ώστε να αποσπάσει κατακτήσεις για τα άμεσα και καυτά προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο δρόμος αυτός δεν εξαντλείται σε μια αντιπολίτευση που δεν ανέχεται και αντιπαλεύει τις κυβερνητικές επιλογές, στάση που έχει και αυτή τη σημασία της. Αναδεικνύει όμως την ανάγκη να υπάρξουν σε πρώτο επίπεδο πολιτικές πρωτοβουλίες δράσης, όπως η κινητοποίηση της Πέμπτης, αλλά και διαλόγου για τη διαφώτιση και συσπείρωση των εργαζομένων. Σε δεύτερο επίπεδο φέρει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για το προγραμματικό και δημοκρατικό βάθεμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Άμεσα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προγραμματίζει πλατιά πολιτική εξόρμηση με εκδηλώσεις και περιοδείες για τον αντικαπιταλιστικό δρόμο πέρα από χρέος, Μνημόνια, ΕΕ και ευρώ. Πλειοψηφική εκτίμηση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πως σοβαρή συμβολή σε αυτή τη συζήτηση θα έχει και η συγκρότηση ενωτικής Πρωτοβουλίας για τη Διαγραφή του Χρέους.

Το ενδιαφέρον και τις δυνατότητες ανέδειξε και η εκδήλωση-συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, που πραγματοποιήθηκε προχθές Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή ήταν μαζική και η συζήτηση πλούσια πάνω στο θέμα Νέα κατάσταση – νέα κυβέρνηση – νέα καθήκοντα: Διαγραφή του χρέους, έξοδος από ΕΕ-ευρώ για να ζήσει ο λαός». Ο Ν. Γαλάνης από τη ΜΑΡΣ τόνισε την ανάγκη γεφύρωσης των αριστερών αντικυβερνητικών και αντιΕΕ δυνάμεων, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ σε ρόλο αναγκαίου επαναστατικού πυλώνα. Για σύγκρουση με στόχο μια ρήξη για την ανατροπή, μίλησε ο Π. Μαυροειδής από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με το πρόγραμμά της, την πολιτική αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να «πάει αλλιώς» και με μια ευρεία αριστερή συνεργασία ενάντια στα Μνημόνια και την ΕΕ. Με διαγραφή του χρέους, επίταξη του μεγάλου κεφαλαίου, πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, εθνικό και εργατικό έλεγχο της παραγωγής που θα έχει άξονα την εργατική τάξη, μπορεί η Ελλάδα να ξεδιπλώσει τη συσσωρευμένη δυναμική των κοινωνικών δυνάμεων με μια πολιτικά οργανωμένη εργατική τάξη που θα φέρει τη ρήξη για την ανατροπή σε όλη την Ευρώπη. Η Φ. Πολίτη, μέλος επίσης του ΠΣΟ, τόνισε ότι ήταν αναμενόμενο για ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ να μη συγκρουστεί με τους φορείς εξουσίας αλλά να συντηρεί την αντιλαϊκή πολιτική.

Τα συγκεκριμένα βήματα της πολιτικής για μια αριστερή, εργατική αντιπολίτευση θα επεξεργαστεί το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συνεδρίασή του στις 15 Μάρτη.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα