Log in

Registration

Στην επικοινωνιακή αντεπίθεση περνά η τρόικα εσωτερικού

Posted: January 13, 2013 / in: Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Στην επικοινωνιακή αντεπίθεση περνά η τρόικα εσωτερικού

Προσπάθεια να φανεί πως οι θυσίες πιάνουν τόπο κι η οικονομία ανακάμπτει

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο προπαγάνδας για να καλλιεργηθεί ένα κλίμα οικονομικής ανάκαμψης, πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης γύρω από την τρικομματική και τη ΝΔ.

του Γιώργου Κρεασίδη

 

«Θετικά μηνύματα για την οικονομία», φώναζε την περασμένη Πέμπτη το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής, που διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται εντός στόχων και παρατηρείται εισροή καταθέσεων, μαζί με την αύξηση της ανεργίας. Την ίδια μέρα στα Νέα διαπιστώνεται επίσης πρωτοσέλιδα πολιτική στροφή, όπου το προβάδισμα 0,5% της ΝΔ που βλέπει η δημοσκόπηση του Σκάι, στα όρια δηλαδή του στατιστικού λάθους, αξιολογείται ως ολική επαναφορά για τη Δεξιά. Πιστώνεται μάλιστα στον Σαμαρά η εκταμίευση της δανειακής δόσης των 52,4 δισ. ως δεδομένη επιτυχία, μαζί με ένα ηγετικό προφίλ αξιόπιστου συνομιλητή των Γερμανών, ενώ παράλληλα περισσεύουν και λίγα θετικά στατιστικά για ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το σενάριο της ανάκαμψης κλείνει με προβλέψεις ανάπτυξης στο τέλος του 2013.

Αυτή η εικόνα προβάλλεται από το σύνολο σχεδόν των καθεστωτικών ΜΜΕ, με αιχμή του δόρατος τα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Μέγκα που βλέπει κυβερνητική αποφασιστικότητα και επιτυχίες, αφού εξασφάλισε το τεράστιο δάνειο των 98 εκατ. σε μια εποχή που οι τράπεζες δεν δίνουν ούτε …του αγγέλου τους νερό.

Την προπαγανδιστική εικόνα μιας στιβαρής κυβέρνησης που φέρνει κοινωνική σταθερότητα συμπληρώνει η άνευ προηγουμένου κατασταλτική επίθεση τις προηγούμενες μέρες, όταν με συνθήματα όπως «μηδενική ανοχή» έγινε εισβολή των κατασταλτικών δυνάμεων στις καταλήψεις στη Βίλα Αμαλίας και στη Σκαραμαγκά. Μήνυμα προς κάθε φωνή που αμφισβητεί τη βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν η εμφάνιση των ΕΚΑΜ, με το νέο βαρύ αστυνομικό οπλισμό, εναντίον στεκιών με κοινωνική και πολιτιστική δράση. Το αποκορύφωμα της ολοκληρωτικής λογικής του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι η σύλληψη σε ζωντανή μετάδοση πάνω από 100 ατόμων που παραπέμπονται για κακούργημα βάση «κουκουλονόμου» τη στιγμή που όλη η Ελλάδα είδε ότι είχαν ακάλυπτα πρόσωπα…

Όταν όμως στρέψει κανείς το βλέμμα στην κοινωνία, τότε η πρωτιά που συγκλονίζει δεν είναι αυτή της ΝΔ, με τη βοήθεια της δημοσκοπικής στατιστικής, αλλά της ανεργίας στην Ελλάδα που έφτασε στο 27% σχεδόν, ποσοστό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς πρόκειται αν όχι για τη μεγαλύτερη καταγραμμένη ανεργία στον ανεπτυγμένο κόσμο, τουλάχιστον για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά. Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 35% πριν το τέλος του 2013, όταν πριν πέντε χρόνια, το 2008, ήταν στο 7%. Αυτή η κοινωνική καταστροφή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που με θρησκευτική αφοσίωση εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της.

Πρώτη όμως είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και στην ανεργία των νέων με το ποσοστό – μαμούθ 57,6%, όπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η Γιούροστατ, ενώ στις εσωτερικές σελίδες της η Καθημερινή επισημαίνει πως ελληνική πρωτιά διαπιστώνει η ΕΕ και στη μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων κατά 17%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 8% της δεύτερης Ισπανίας.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση για τις συνθήκες διαβίωσης σημειώνει μια τραγική κατάσταση, με την απόλυτη φτώχεια να χτυπά το 22,9% των οικογενειών από το 16,3% του 2010 που η χώρα μπήκε σε καθεστώς Μνημονίου, που στις μονογενεϊκές οικογένειες φτάνει το 43,2%. Παράλληλα, ένα ποσοστό 28,4% δεν μπορεί να πληρώσει νοίκι, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και δόσεις στεγαστικών δανείων, ενώ αναγκάζονται να στερηθούν αγαθά και υπηρεσίες. Αυτά τα δεδομένα προκύπτουν αφού προστεθούν τα επιδόματα, τα βοηθήματα και το ΕΚΑΣ που έχουν απομείνει.

Αν αυτά τα στοιχεία ραγίζουν την εικόνα της ανάκαμψης, τα νέα από τα λουκέτα στην αγορά που πέφτουν βροχή, την τσαλακώνουν ολοκληρωτικά. Κλείνει το γνωστό εργοστάσιό της Ήβη στο Λουτράκαι η Πέπσικο που στις 17 Δεκεμβρίου συμμετείχε μαζί με άλλες πολυεθνικές στη πολυδιαφημισμένη συνάντηση με τον Σαμαρά, ο οποίος υποσχέθηκε «τα πάντα όλα» στους εκπροσώπους τους για να εξασφαλίσει υποτίθεται θέσεις εργασίας.

Όπως όλα τα είχε δώσει και στο Μάνεση της Χαλυβουργίας, μέχρι και τα ΜΑΤ έστειλε για να σπάσουν την ηρωική απεργία. Αυτός όμως έκλεισε το εργοστάσιο γιατί «δεν βγαίνει», αν και δήλωσε στην εφορία εισόδημα μισθωτού σύμφωνα με το περιοδικό Unfollow…

Είναι γεγονός ότι λουκέτα πέφτουνε βροχή: Άλεξ Πακ, Σέλμαν, Αγνό, ζαχαροπλαστεία Αγαπητός στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζεται το μπαράζ απολύσεων στο σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη στην Κατερίνη επειδή το προσωπικό απήργησε, στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, στην Αττική Οδό, λίστα απολύσεων εμφανίστηκε στην Ιντακόμ…

Μέσα σε αυτό το καθεστώς, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστική περίπτωση τα ΜΜΕ, από τις εκδόσεις Λυμπέρη μέχρι την Ελευθεροτυπία και φυσικά την εφημερίδα του Δημήτρη Ρίζου που έχει κάνει καριέρα προπαγανδίζοντας την υπεροχή του ιδιωτικού τομέα.

Όλα τα πήρε η εργοδοσία στο εμπόριο, αλλά παρά τα ανοιχτά μαγαζιά για δεύτερη Κυριακή στις γιορτές, η πτώση του τζίρου έφτασε ακόμα και το 60% σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σε αυτό το κοινωνικό ναρκοπέδιο βαδίζει η κυβέρνηση και ειδικά ο Σαμαράς, γι’ αυτό και η γενναιόδωρη στήριξη των ΜΜΕ που την ανταποδίδουν με ανάλογο προπαγανδιστικό μπαράζ, η έκρηξη καταστολής, αλλά και η πίεση στις δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ για συμμόρφωση, που δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχουν ανταπόκριση.

Η ανάκαμψη του Σαμαρά δεν βγαίνει, οι συνταγές του είναι δοκιμασμένες και ανήμπορες να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση, οι κοινωνικές εκρήξεις είναι μπροστά. Στο ρόλο του πυροκροτητή θα κριθούν λοιπόν οι δυνάμεις της Αριστεράς και όχι από την επικοινωνιακή «κάθαρση» της λίστας Λαγκάρντ. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά θα σηκώσει το γάντι με όλες της τις δυνάμεις. Είναι η ώρα του δρόμου και των αγώνων…

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα