Log in

Registration

Με συνθήματα και κόκκινες σημαίες στη Θεσσαλονίκη

Posted: January 24, 2015 / in: Εθνικές εκλογές 2015, Πολιτικη / Comments Off on Με συνθήματα και κόκκινες σημαίες στη Θεσσαλονίκη

του Χρήστου Αβραμίδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Σινέ Αλέξανδρος.

Εκεί βρέθηκαν αγωνιστές του εργατικού, λαϊκού και νεολαιΐστικου κινήματος, της πάλης ενάντια στους χρυσοθήρες στη Χαλκιδική, των συνελεύσεων στις γειτονιές και των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.

Την εκδήλωση συντόνιζε η Βούλα Τάκη, ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και υποψήφια στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα της διεύρυνσης της συμπόρευσης με ανθρώπους και δυνάμεις που δεν βρίσκονταν στο παρελθόν μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το λόγο πήρε πρώτη η Αρετή Σκουνάκη, π. μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στις αιτίες και τα χαρακτηριστικά του μνημονιακού δρόμου και την ανάγκη για μια Αριστερά που θα συγκρουστεί με την υπάρχουσα πολιτική.

Όπως ανέφερε πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μια πολιτική όμως που θα πρέπει να ανατραπεί. Στη συνέχεια τονίστηκαν τα βασικά σημεία του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε η διαγραφή του χρέους, η έξοδος από ευρώ-ΕΕ, η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Ταυτόχρονα ως νομικός, μίλησε για τη δολοφονία της δημοκρατίας των τελευταίων χρόνων και ανέδειξε τη σημασία που Θεσσαλονίκηέχει ο δημοκρατικός αγώνας για τις πολιτικές ελευθερίες, τα κοινωνικά δικαιώματα, και το τσάκισμα του φασισμού και του ρατσισμού.

33

 

Η Φύλλια Πολίτη, φοιτήτρια Νομικής, δημοσιογράφος και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα κινήματα και τους εργαζόμενους οι οποίοι μετά τόσα χρόνια κινητοποιήσεων καταφέρνουν να ρίξουν ακόμα μια κυβέρνηση, οδηγώντας ταυτόχρονα, στην πολιτική χρεοκοπία τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν για τόσες δεκαετίες, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Επιπλέον υποστήριξε ότι αυτή η επιτυχία του εργατικού κινήματος έδειξε πως υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσει τις εξελίξεις στην επόμενη περίοδο, για να ξηλωθεί η πολιτική Σαμαρά και Βενιζέλου που θα ηττηθεί την Κυριακή. Το εργατικό κίνημα και η αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορούν να αποτρέψουν την υποχώρηση και το συμβιβασμό με τους δανειστές, το κεφάλαιο και τις τράπεζες. Επιπλέον, μίλησε για τη σημασία της αντιφασιστικής πάλης και την ένταξη των μεταναστών εργατών στα συνδικάτα με στόχο την πλήρη κοινωνική ένταξη και τον από κοινού αγώνα για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος.

Ο Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής στο Παιδαγωγικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αναφέρθηκε στο δίλημμα των εκλογών. Σύμφωνα με τον ομιλητή, δεν πρόκειται για το γνωστό «Σαμαράς ή Βενιζέλος» αλλά για το αν θα συνεχίσει η ίδια πολιτική ή όχι. Αν δηλαδή θα δοθεί συνέχεια στην αντιλαϊκή επίθεση που υλοποιείται με τα Μνημόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο άλλος δρόμος δεν μπορεί παρά να δείχνει την απελευθέρωση από το χρέος, τα Μνημόνια και το ευρώ, και έναν τέτοιο δρόμο δείχνει με απτά βήματα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ.

Επιπλέον σημείωσε ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και να γίνει εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί παρά να προσπαθήσει να επιτύχει μια καλύτερη διαχείριση της φτώχειας, μέσω ενός συμβιβασμού με τους τοκογλύφους, πράγμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχειας ύπαρξης μιας Αριστεράς χωρίς συμβιβασμούς, με κύριο στόχο την ανατροπή και την αλλαγή ενός κόσμου που βασιλεύει η εκμετάλλευση. Μιας Αριστεράς που δεν θα φοβάται να προτάξει τα αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣYΑ δεν είναι χαμένη ψήφος. Είναι ψήφος για μια ριζοσπαστική, αριστερή, λαϊκή, εργατική, αντιπολίτευση».

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι υποψήφιοι στην Α΄ Θεσσαλονίκης Νίκος Κυριακίδης, Κίμωνας Παπαθωμάς, Κώστας Σαμδάνης, Γιώργος Μαυρομάτης και ο Φώτης Μπίλιας σημειώνοντας ο καθένας πολιτικές αντιλήψεις που συνυπάρχουν δημιουργικά εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Θανάσης Αγαπητός, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας και μέλος της ΕΕ της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, διωκόμενος από το κράτος για την περίπτωση του Φούχτελ, αλλά και για τις «παρελάσεις του λαού».

Επιπλέον, παρών ήταν ο Ηλίας Σμήλιος, δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, ο Δημήτρης Βλαχομήτρος, δημοτικός σύμβουλος Θέρμης και υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Λαθήρας, πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Ζαγανίδης, πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Μαζί με τις ομιλίες παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, καθώς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από τους κοινωνικούς αγώνες και την προεκλογική καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ. H Βούλα Τάκη, συνοψίζοντας την κουβέντα, έκλεισε την εκδήλωση: «Γι’ αυτό εμπρός μαρς Αριστερά, είναι η θέση μας εκεί… γι’ αυτό εμπρός μαρς Αριστερά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ!» με τα συνθήματα να σκεπάζουν τις τελευταίες λέξεις της και τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν στον ουρανό του Σινέ Αλέξανδρος.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα