Log in

Registration

Συναντήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αριστερές πολιτικές οργανώσεις

Posted: December 28, 2014 / in: Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Συναντήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αριστερές πολιτικές οργανώσεις

Πρόταση συνεργασίας 

Ολοκληρώθηκε, αυτή την εβδομάδα, ο κύκλος συναντήσεων που είχε αποφασίσει η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υλοποιώντας σχετικές αποφάσεις του Πανελλαδικού Οργάνου. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα συνάντηση αντιπροσωπειών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του «Συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γ. Κορδάτος». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασε την πρότασή της για την αναβαθμισμένη κοινή δράση, την πολιτική και εκλογική συνεργασία των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ και ανατρεπτικών δυνάμεων της Αριστεράς σε διαχωρισμό από τις αδιέξοδες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. «Κοινή ήταν η εκτίμηση για την ανάγκη συσπείρωσης όλων των μαχόμενων αριστερών δυνάμεων που θέλουν να εκφράσουν τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα απέναντι στην επίθεση μεγάλου κεφαλαίου και ιμπεριαλισμού και οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαράξει τέτοια πορεία καθώς κινείται εντός του πλαισίου της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι δυο αντιπροσωπείες.

«Οι εκπρόσωποι του συλλόγου Γ. Κορδάτος, ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την ανάγκη δημιουργίας μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα βασίζεται σε ένα πλαίσιο αντιιμπεριαλιστικών και αντιμονοπωλιακών θέσεων οι οποίες θα κωδικοποιούνται σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα έχει ως αιχμές τη διαγραφή του χρέους, την κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής, τη ρήξη με την ΕΕ, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας έτσι ώστε να χαραχθεί φιλολαϊκή αναπτυξιακή πορεία. Από αυτή τη σκοπιά, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες για την προώθηση της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», τονίζεται ακόμα. Συμφωνήθηκε, επίσης, η συνέχιση των επαφών.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ (μ-λ), σε συντροφικό κλίμα. Η αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασε την πρότασή της. Από την πλευρά του ΚΚΕ (μ-λ) εκφράστηκε διαφωνία με την λογική του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, ενώ δεν έγινε δεκτή η πρόταση για συνολική πολιτική συνεργασία. Τονίστηκε όμως η συμφωνία του ΚΚΕ (μ-λ) και η θέληση να συμβάλλει στην κοινή δράση, ειδικά όσον αφορά την προσπάθεια ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα οι δύο ανακοινώσεις, που εκδόθηκαν από κοινού από τις αντιπροσωπείες μετά τις συναντήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την ΟΚΔΕ και το ΕΕΚ (ολόκληρες στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Κείμενο – βάση πολιτικής συνεργασίας

Τους βασικούς άξονες πολιτικής συμφωνίας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση μιας ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής και αντιΕΕ Αριστεράς, αποτύπωσαν σε συνάντησή τους την Τετάρτη 24 Δεκέμβρη αντιπροσωπείες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πρωτοβουλίας για μια Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση. Το κείμενο, που έχει δημοσιευθεί ολόκληρο στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, βασίζεται στην πρόταση που είχε καταθέσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είχε αποτυπωθεί στην επιστολή – κάλεσμα που είχε αποστείλει (ύστερα από ομόφωνη απόφαση) η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του μετώπου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Στο πολιτικό πλαίσιο περιλαμβάνονται τα ζωτικά αιτήματα των εργαζομένων σε βάρος του κεφαλαίου, η μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η στάση πληρωμών στους δανειστές, η μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, η έξοδος από το ευρώ, η ρήξη και έξοδος από την ΕΕ, καθώς και η απαλλαγή από κάθε είδους επιτροπεία από τους διεθνείς μηχανισμούς και οργανισμούς των πολυεθνικών (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΠΟΕ κ.λπ.), από τη σκοπιά της διεθνιστικής συνεργασίας των λαών.

Το πλαίσιο αυτό αποτελεί υλικό για παραπέρα επεξεργασία από τις δυνάμεις που το αντιμετωπίζουν ως βάση για συζήτηση και που επιθυμούν να συμβάλλουν σε μια αριστερή ανατρεπτική πολιτική συνεργασία.

Σύσκεψη στο Περιστέρι

Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου έγινε στο Περιστέρι σύσκεψη για την παρουσίαση της πρότασης πολιτικής συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανένταχτους αγωνιστές και τοπικά μέλη των οργανώσεων και συλλογικοτήτων στους οποίους απευθύνεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η σύσκεψη οργανώθηκε ύστερα από απόφαση της συνέλευσης της Τοπικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 40 περίπου ατόμων. Το εύρος της συμμετοχής και η συζήτηση ανέδειξαν τις δυνατότητες της πολιτικής πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργασία των αριστερών, αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών και αντιΕΕ δυνάμεων, ιδίως τις δυνατότητες για συσπείρωση και παρέμβαση στην βάση. Αναγνωρίστηκε πλατιά η σημασία της πρότασης πολιτικής συνεργασίας, ενώ τονίστηκε από πολλούς ανένταχτους ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ανάγκη να ενισχυθεί.

Η συζήτηση ήταν πλούσια και κράτησε 2,5 ώρες, ενώ στο τέλος τέθηκε η ανάγκη μονιμότερης κοινής δράσης, πέρα από τις εκλογές, τόσο σε τοπικά κινηματικά καθήκοντα, όσο και σε κοινές πολιτικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για το χρέος κλπ.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα