X

«Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή»

Εκδηλώσεις και συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα

του Γιώργου Κρεασίδη

Ειδικά φέτος με την πολιτική προβοκάτσια της κυβέρνησης σε βάρος του νεολαιΐστικου και φοιτητικού κινήματος, «το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή». Ήταν φόρος τιμής στην επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη, ημέρα μνήμης και υπόσχεσης αγώνα. Φέτος αποκτά νέο νόημα το μήνυμα του Πολυτεχνείου, το οποίο τόσο θέλει να ξορκίσει η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η αλήθεια που λέει ότι οι αγώνες του λαού μπορούν να γράφουν και να σφραγίζουν την ιστορία.
Η κατασταλτική βαρβαρότητα και η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν περνούν. Σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τα Γρεβενά, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, μαζικοί φορείς και κινήσεις, οργανώσεις και κόμματα προετοιμάζουν τις αυριανές συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση οργανώνουν σειρά από εκδηλώσεις σε μια μαζική πολιτική εξόρμηση, για να βγει ο λαός στο προσκήνιο.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου όπου μίλησαν οι αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Σήφης Καυκαλάς και Δημήτρης Παπαχρήστος, δίνοντας το στίγμα μιας γενιάς αγωνιστών οι οποίοι δεν ξεπουλήθηκαν και δεν προσκύνησαν το σύστημα, σε αντίθεση με τους λίγους «επώνυμους», εραστές του ασήμαντου πλέον. Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος τόνισε το παράδειγμα που αποτελεί για τη σημερινή αγωνιζόμενη νεολαία η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την ίδια μέρα στη Μυτιλήνη η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Λέσβου οργάνωσε την εκδήλωση Όξυνση των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και φασιστική απειλή στο φόντο της κρίσης. Από το Κομπάνι μέχρι την Ανατολική Ουκρανία με τον Κώστα Φουρίκο, μέλος της ελληνικής αποστολής στην Αν. Ουκρανία και στέλεχος της νΚΑ. Ανάλογη εκδήλωση έγινε την Πέμπτη από τη Λέσχη Πολιτισμού και Θεωρίας «Αναιρέσεις» της Θεσσαλονίκης, όπου τα μέλη της ελληνικής αποστολής που ταξίδεψαν στην Ουκρανία, ο Θάνος Ανδρίτσος και ο Κ. Φουρίκος, μετέφεραν εμπειρίες από την αποστολή αλληλεγγύης στους αντιφασίστες μαχητές του Ντονμπάς και των εξεγερμένων περιοχών της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Παράλληλα έγινε προβολή πλούσιου υλικού της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία.

Την Πέμπτη στο χώρο της Λέσχης «Αναιρέσεις» στην Αθήνα έγινε με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου συζήτηση για τον κύκλο των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων της εποχής σε διεθνές επίπεδο.

Την Παρασκευή η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης διοργάνωσε συζήτηση με τον εκπαιδευτικό Παύλο Αντωνόπουλο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ σήμερα μετά τις 11 π.μ. θα γίνει στο χώρο του Πολυτεχνείου ιστορική περιήγηση και συζήτηση με αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Την Παρασκευή επίσης πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά συζήτηση με θέμα Φασισμός και παιδεία από την Αντιφασιστική Κίνηση Γρεβενών, με τον καθηγητή του ΑΠΘ Σπύρο Μαρκέτο και το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Γιώργο Κρεασίδη. Η Κίνηση καλεί σε συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο πρώτη φορά στα Γρεβενά μετά από χρόνια, αύριο στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Χτες Σάββατο πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου με θέμα Από τον Νοέμβρη στον Οκτώβρη. Ο επαναστατικός αγώνας στη σύγχρονη εποχή. Κυβέρνηση – κράτος – εξουσία και Αριστερά». Στην εκδήλωση μίλησαν οι Αλέκος Αναγνωστάκης, μέλος της ΠΕ και της Επιτροπής Θεωρίας του ΝΑΡ, Άγγελος Χάγιος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και Κώστας Τριχιάς, μέλος του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Στο Αγρίνιο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργάνωσε εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου με θέμα τον αντιδικτατορικό αγώνα και την ανάγκη για εξέγερση στο σήμερα, με τον Τάσο Κατιντσάρο, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σήμερα Κυριακή πραγματοποιούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην Αθήνα, στις 6 μ.μ., στο χώρο του ΕΜ Πολυτεχνείου (κτήριο Γκίνη), στην κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα Με λαϊκή εξέγερση ανατρέπουμε την κυβέρνηση, σπάμε τα δεσμά του χρέους, της ΕΕ, του καπιταλισμού θα μιλήσουν οι Πάνος Γκαργκάνας, Μαρία Καραμπέλη και Παναγιώτης Σωτήρης.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα, επίσης, στις 6 μ.μ. στο χώρο της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μιλήσουν ο Θοδωρής Βουρεκάς, μαθηματικός, φοιτητής στην κατάληψη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβρη του ’73, ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ο Γιώργος Τζαμαδάνης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Ακόμη σήμερα στη 1 μ.μ. στο κτήριο Γκίνη του ΕΜΠ θα γίνει εκδήλωση της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία στο χώρο του Πολυτεχνείου με θέμα Έτσι νικιέται ο φασισμός: Ο αντιφασιστικός-αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του λαού. Το παράδειγμα της Ουκρανίας, με ομιλητές βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα, την Άννα Μπορίσοβνα Μπουμπυρίδη, βετεράνο του Κόκκινου Στρατού (1941-1945), αντάρτη ΕΛΑΣ-ΔΣΕ, καθώς και μέλη της Καμπάνιας.

Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στα Γιάννενα, από το καλλιτεχνικό σωματείο Οι Αθεράπευτοι με τίτλο Τα τραγούδια της φωτιάς και του αγώνα: Μνήμες Πολυτεχνείου – Σκέψεις του σήμερα.
Για αύριο Δευτέρα είναι προγραμματισμένη στα Τρίκαλα εκδήλωση-συζήτηση της Λέσχης Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού με τίτλο Πολυτεχνείο 41 χρόνια μετά: Ούτε ψωμί, ούτε παιδεία, ούτε ελευθερία! στο Σουίτα art café, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσουν οι Στέφανος Μολόχας, αγωνιστής του νεολαιΐστικου κινήματος, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας και μέλος των Παρεμβάσεων, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα. Επίσης, στην Πρέβεζα η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ Μέγαρα σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Σάκη Μανιάτη, στις 7:30 μ.μ. στο καφέ CHE.

Στον Βόλο, τέλος, μετά την αυριανή πορεία θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο πανεπιστήμιο.

prin :