Log in

Registration

Το Κίεβο πυροδοτεί έκρηξη στην Ανατολική Ουκρανία

Posted: July 13, 2014 / in: Διεθνη / Comments Off on Το Κίεβο πυροδοτεί έκρηξη στην Ανατολική Ουκρανία

της Ιωάννας Καρδάρα

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον των ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του Κιέβου, καθώς η Μόσχα εμφανίζεται διστακτική στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους αυτονομιστές. Ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε το Σλοβιάνσκ και πολιορκεί το Ντονέτσκ, μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων που αποτελεί το προπύργιο των ρώσων αυτονομιστών.

Οι ρώσοι αντάρτες δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ – τις δύο μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας που εξακολουθούν να ελέγχουν οι φιλορωσικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα όμως ετοιμάζονται ακόμη και να απομακρύνουν από το Ντονέτσκ «δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», όπως δήλωσε ο «πρωθυπουργός» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Αλεξάντρ Μποροντάι.

Η ροή των ουκρανικών προσφύγων προς τη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά από τον περασμένο Ιούνιο μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι περνούν τα ρωσικά σύνορα και μεταστεγάζονται σε περισσότερες από 40 περιοχές της χώρας. Αναφερόμενος στη Ρωσία, η στήριξη της οποίας προς τους αυτονομιστές φαίνεται ότι φθίνει το τελευταίο διάστημα, ο Μποροντάι, ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι Ρώσος, διαβεβαίωσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα είχε εποικοδομητικές συνομιλίες, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τους συνομιλητές του. «Υπολογίζω πολύ στη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας πολύ σύντομα. Η Ρωσία μάς παρέχει ήδη κολοσσιαία βοήθεια, σε εθελοντές και σε ανθρωπιστική βοήθεια και πιστεύω ότι η βοήθεια αυτή θα αυξηθεί κι άλλο» είπε.

Αν και το Κίεβο κλιμακώνει τη σύγκρουση κατηγορώντας μάλιστα τη Ρωσία ότι «είναι μια ψυχιατρική κλινική που διευθύνεται από ψυχοπαθείς» ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να επέμβει στην Ανατολική Ουκρανία, για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του. Ο ρώσος πρόεδρος περιορίζεται σε σωστές επισημάνσεις: «Το μονοπολικό παγκόσμιο μοντέλο έχει αποτύχει» τόνισε προχθές. «Οι άνθρωποι παντού έχουν δείξει την επιθυμία τους να διαλέγουν μόνοι τους το πεπρωμένο τους, διατηρώντας την πολιτιστική τους ταυτότητα και αντιτιθέμενοι στις προσπάθειες των Δυτικών για στρατιωτική, οικονομική, πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία›». Πέραν τούτου… ουδέν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίζεται σε εκκλήσεις προς την υπηρεσία Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) για τη λήψη μέτρων περιορισμού της βίας και την έναρξη το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες για να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ομάρ Αλ Ανί δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα. «Η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφορτωθεί την πραγματική δύναμη της αντιπολίτευσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο είναι το μοναδικό κόμμα στην Ουκρανία που συνεχίζει να προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα» πρόσθεσε ο Αλ Ανί.

Την κλιμάκωση των εχθροπραξιών φαίνεται να πυροδοτεί κυρίως η ελεγχόμενη από την Ουάσιγκτον πτέρυγα της ουκρανικής ηγεσίας. Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί πυροδοτούν μια πολεμική σύρραξη στην περιοχή με πολλούς στόχους: Να υπονομεύσουν τη ρωσική επιρροή αλλά και τις σχέσεις της Μόσχας με τη Γερμανία. Είναι σαφής η ανάμειξη που έχουν η ΗΠΑ στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Όπως επίσης είναι φανερή η σχέση που έχει ο αγωγός στο Αφγανιστάν με την κρίση στην Ουκρανία. Τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα καθόριζαν και εξακολουθούν να καθορίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Όπως στο Αφγανιστάν μια από τις αιτίες της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης ήταν να ελεγχθεί η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στην Αραβική Θάλασσα, έτσι και τώρα η Ουάσινγκτον σχεδίασε το αιματηρό πραξικόπημα στο Κίεβο, προκειμένου να αποκλείσει τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα