Log in

Registration

Ηµερίδα για τη σύγχρονη εργατική τάξη

Posted: March 7, 2014 / in: Κινηση Ιδεων, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Ηµερίδα για τη σύγχρονη εργατική τάξη

του Παναγιώτη Φραντζή

Ηµερίδα για την εργατική τάξη οργανώνει ο Όµιλος Μαρξιστικών Ερευνών σε συνεργασία µε το περιοδικό Ουτοπία και την Πρωτοβουλία για Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Κίνηση το Σάββατο 8 Μαρτίου από τις 10:00 το πρωί στην αίθουσα του τρίτου ορόφου στην έδρα του Οµίλου στο κέντρο της Αθήνας (Σολωµού 13).

Στην ηµερίδα θα παρουσιαστεί ένα µέρος της δουλειάς της ερευνητικής οµάδας που ξεκίνησε πριν την ίδρυση του Οµίλου, εδώ και δύο χρόνια, έχοντας θέσει εξαρχής ως αντικείµενο µελέτης και διερεύνησης τη σύγχρονη εργατική τάξη – τη συνείδηση, τον τρόπο ζωής, τις µορφές οργάνωσής της. Η οµάδα συγκροτήθηκε µε πρωτοβουλία πανεπιστηµιακών, µεταπτυχιακών φοιτητών και εργαζοµένων στον χώρο της ενηµέρωσης, της έρευνας και του πολιτισµού.

 

Στο καινούργιο τεύχος του περιοδικού Ουτοπία, που βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, περιλαµβάνεται αφιέρωµα στην εργατική τάξη το οποίο επιµελήθηκε η παραπάνω οµάδα εργασίας του Οµίλου. Όπως τονίζεται στην εισαγωγή του αφιερώµατος, η µελέτη της εργατικής τάξης στις σηµερινές συνθήκες, ο προσδιορισµός της, οι αλλαγές στη σύνθεσή της, οι αγώνες, ο τρόπος ζωής της, η συνείδηση που διαµορφώνει, είναι απολύτως αναγκαία για κάθε προσπάθεια οργανωµένης χειραφέτησης από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η ηµερίδα του Σαββάτου έρχεται να παρουσιάσει τις σελίδες αυτού του αφιερώµατος προσκαλώντας τους αναγνώστες και τους φίλους της προσπάθειας σε µια συζήτηση µε σκοπό την προέκταση και την εµβάθυνση του πεδίου διερεύνησης.

 

Στο πρώτο µέρος της ηµερίδας, που θα ξεκινήσει λίγο µετά τις 10:00 το πρωί, η Σταυρούλα Χριστοδουλάκου και ο Νίκος Παπαγεωργίου παρουσιάζουν το θέµα: «Μαρξιστική θεωρία για τις κοινωνικές τάξεις». Ο Γιώργος Κεσίσογλου θα µιλήσει για τη µετανάστευση στην Ελλάδα, την εκµετάλλευση της εργασίας και θα εξετάσει το ερώτηµα της τάξης για αυτή την κατηγορία εργατών και εργαζοµένων. Ενώ η Μαριάννα Τζιαντζή θα εισηγηθεί το θέµα: «Απεικονίσεις της εργατικής τάξης στα ΜΜΕ». Στις 12:20 το µεσηµέρι, σύµφωνα µε το πρόγραµµα που έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει το δεύτερο µέρος της ηµερίδας  – «Εργατική τάξη, κίνηµα και συνδικαλισµός» – το οποίο περιλαµβάνει τις παρακάτω  εισηγήσεις: «Οι εργατικοί αγώνες στη µεταπολίτευση» (Νίκος Γουρλάς). «Το µέλλον της εργασίας» (Σάββας Ροµπόλης). «Η επιστροφή στις αξίες του συνδικαλισµού» (Γιάννης Κουζής).

Στο άνοιγµα της ηµερίδας θα µιλήσουν ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ο Γιάννης Ιόλαος Μανιάτης και ο Δηµήτρης Τσίτκανος εκ µέρους των διοργανωτών.

 

Η οµάδα µελέτης της εργατικής τάξης, υπό την αιγίδα του Οµίλου, µε τη συνδροµή των µελών του και νέων ερευνητών, σχεδιάζει ένα νέο κύκλο ερευνητικής εργασίας µε σκοπό τη διερεύνηση σε βάθος των στοιχείων που συγκροτούν την κοινωνική και πολιτική ταυτότητα διαφορετικών τµηµάτων της εργατικής τάξης σήµερα. Η οµάδα επιχειρεί να θέσει ερωτήµατα που αφορούν την πολιτική συνείδηση και την πολιτική συµπεριφορά της τάξης. Επιχειρεί κυρίως όµως να διεισδύσει στο είναι και στο γίγνεσθαι της σύγχρονης εργατικής τάξης, στον τρόπο που εµφανίζεται ή χάνεται από το προσκήνιο. Στον τρόπο που σχετίζεται µε τις άλλες κοινωνικές τάξεις στο επίπεδο της καθηµερινότητας. Ειδικό ενδιαφέρον δίνει η οµάδα στο χώρο εργασίας και στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί εκεί. Αλλαγές που επιδρούν άµεσα στη συνείδηση και στη συµπεριφορά της εργατικής τάξης.

 

Ο Όµιλος Μαρξιστικών Ερευνών συγκροτήθηκε πρόσφατα και έχει σαν σκοπό του τη διάδοση της µαρξιστικής σκέψης. Η ιδεολογική συνεκτική τοποθέτηση του Οµίλου είναι η νέα κοµµουνιστική προοπτική του 21ου αιώνα. Ο Όµιλος δεν αποτελεί ερευνητικό κέντρο κάποιου κόµµατος. Δεν χρηµατοδοτείται από το κράτος ή από προγράµµατα της Ε.Ε. Στηρίζεται οικονοµικά αποκλειστικά στις συνδροµές των µελών του.

Εκτός από την οµάδα µελέτης της εργατικής τάξης, συγκροτήθηκε ερευνητική οµάδα για τον σοσιαλισµό και την αποτίµηση της ιστορικής απόπειρας του κοµµουνισµού στον εικοστό αιώνα, ενώ οµάδα νεολαίας ξεκίνησε προ διετίας τη µελέτη του Κεφαλαίου του Μαρξ. Σήµερα διαµορφώνονται νέες οµάδες µελέτης των κλασικών έργων του µαρξισµού προσεγγίζοντας σύγχρονα θεωρητικά κινήµατα και προβληµατισµούς.

Η πρώτη δηµόσια εµφάνιση του Οµίλου έγινε τον Ιανουάριο του 2013 µε την ηµερίδα για την καπιταλιστική κρίση. Βίντεο από την ηµερίδα υπάρχουν στο κανάλι του Οµίλου στο YouTube (http://www.youtube.com/omilosmarx). Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Οµίλου µε θέµα «Ο µαρξισµός και η ελληνική οικονοµική κρίση». Τα κείµενα που περιλαµβάνονται στον συλλογικό αυτό τόµο είναι αποτέλεσµα επεξεργασίας του τµήµατος Πολιτικής Οικονοµίας του Οµίλου. Το κεντρικό θέµα τους είναι η µαρξιστική ανάλυση για τη σηµερινή κρίση που διαπερνά τον ελληνικό καπιταλισµό.

Αυτή την περίοδο διεξάγεται επίσης ο δεύτερος κύκλος ανοικτών διαλέξεων µε θέµα «Διαβάζοντας Μαρξ: τα έργα του και η εποχή µας». Στις διαλέξεις παρουσιάζονται εισηγήσεις, µε αφετηρία διαφορετικές επιστηµονικές θεµατικές, δύο βασικών κειµένων, του Κοµµουνιστικού µανιφέστου και του Προλόγου στην Κριτική της Πολιτικής Οικονοµίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες και ενηµερώσεις για τις δραστηριότητες του Οµίλου και των οµάδων εργασίας που τον πλαισιώνουν, καθώς και συνδέσµους για τους πιο σηµαντικούς ξένους ιστότοπους που διαχέουν τη µαρξιστική γνώση στο Διαδίκτυο, µπορεί να αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα www.omilosmarx.gr

 

utopia2

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα