Log in

Registration

Για την ανάγκη λαϊκού μετώπου

Posted: February 13, 2014 / in: Αφιέρωμα, Διάλογος για τη μετωπική συμπόρευση / Comments Off on Για την ανάγκη λαϊκού μετώπου

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ»

Να σπάσουν τα δεσμά των ΗΠΑ και της ΕΕ

Η οικονοµική κρίση και οι συνέπειές της για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόµενου λαού αλλά και για πολλές πλευρές της κοινωνικής ζωής καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση προτάσεων και την αναζήτηση λύσεων για τα τεράστια προβλήµατα που βιώνει η πλειονότητα των Ελλήνων. Σήµερα περισσότερο από ποτέ είναι φανερό ότι πρέπει να σπάσουν τα δεσµά της τρόικας, της ΕΕ, του ∆ΝΤ και των εγχώριων εταίρων τους. Είναι ανάγκη η χώρα και ο λαός να απαλλαγούν από τη θηλιά της εκµετάλλευσης, της καταλήστευσης του κοινωνικού και φυσικού πλούτου, της καταπίεσης και του εκφασισµού κάθε πλευράς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και η λιτότητα συντρίβουν την οικονοµία της χώρας, η κατάσταση του λαού είναι οριακή. Αυτή η κατάσταση είναι από µόνη της αρκετή για να αναδείξει την ανάγκη συγκρότησης ενός µετώπου αντίστασης και ανατροπής.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάµεις που θα αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση, διαµορφώνοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο των θέσεων στις οποίες θα κινηθούν.

Ποιες κοινωνικές δυνάµεις έχουν ανάγκη από µια τέτοια διέξοδο; Πρώτα απ’ όλα, έχει ανάγκη η εργατική τάξη, ο βασικός παραγωγός του κοινωνικού πλούτου, οι εργατοϋπάλληλοι, η στρατιά των ανέργων. Έχουν ανάγκη τα µεσαία στρώµατα της πόλης και του χωριού, οι µικροµεσαίοι επαγγελµατίες και αγρότες, η εργαζόµενη και άνεργη διανόηση, οι επιστήµονες και οι καλλιτέχνες, η νεολαία, οι γυναίκες, τα κοινωνικά κινήµατα για την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, για τις δηµοκρατικές ελευθερίες, για το περιβάλλον, τα κινήµατα αλληλεγγύης. Κλειδί για την επίτευξη αυτής της λύσης είναι η ενότητα των λαϊκών δυνάµεων και πρώτα απ’ όλα η ενότητα της εργατικής τάξης.

Ένα τέτοιο λαϊκό µέτωπο θα έχει αντιιµπεριαλιστικό, αντιµονοπωλιακό, περιεχόµενο. Θα είναι µέτωπο δηµοκρατικό και πατριωτικό. Θα αντιµάχεται τα δεσµά της εξάρτησης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα αγωνίζεται για την εθνική ανεξαρτησία και την αποδέσµευσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα παλεύει ενάντια στο σκληρό πυρήνα της αστικής τάξης, τα ντόπια και ξένα µονοπώλια.

Είµαστε υπέρ της άρνησης πληρωµής του χρέους και της µονοµερούς διαγραφής του. Είµαστε υπέρ της κατάργησης των µνηµονίων και όλων των δανειακών συµβάσεων και των νοµοθετικών ρυθµίσεων που προκύπτουν απ’ αυτά.

Το µέτωπο δεν µπορεί παρά να είναι µια κοινωνική και πολιτική συµµαχία, να στηρίζεται στο µαζικό κίνηµα, να έχει πρόγραµµα διεκδικήσεων και πάλης. Προϋπόθεση για τη συµµετοχή σε µια τέτοια προσπάθεια δεν είναι η ιδεολογικοπολιτική συµφωνία εφ όλης της ύλης, αλλά η συµφωνία σε ένα πλαίσιο µε τέτοιο προσανατολισµό.

Η αγωνιστική ενότητα και συσπείρωση όχι µόνο δεν αναιρούν, αλλά υπογραµµίζουν τη δυνατότητα και την ανάγκη ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης ανάµεσα στις διάφορες δυνάµεις, που διατηρούν την αυτοτέλειά τους.

Ποιές πολιτικές δυνάµεις µπορούν να συµµετέχουν σε ένα τέτοιο µέτωπο; Ο λαός αναζητά εναλλακτική λύση. Οι απαντήσεις έπρεπε να έρθουν από το χώρο της Αριστεράς, αλλά δυστυχώς δεν ήρθαν. Οι ηγεσίες των βασικών πολιτικών δυνάµεων που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο αυτόν είναι εγκλωβισµένες σε αδιέξοδες για το λαό κατευθύνσεις.

Άλλες, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποταγµένες στη λογική του ευρώ και της ΕΕ, στη λογική των ανοιγµάτων στην Κεντροαριστερά και στο κέντρο. Άλλες δυνάµεις, όπως η ηγεσία του ΚΚΕ αλλά και µέρος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φαίνεται να είναι εγκλωβισµένες σε µια πολιτική υπερεπαναστατικού αποµονωτισµού, σε µια στείρα επαναστατική, αντικαπιταλιστική φρασεολογία χωρίς διατύπωση άµεσων, µεταβατικών προτάσεων διεξόδου, χωρίς πραγµατική διάθεση συνεργασίας. Υπάρχουν όµως διάχυτες δυνάµεις που αναζητούν εναγωνίως τη διέξοδο. Κάποιες προβληµατίζονται ή και πραγµατοποιούν γόνιµη στροφή. Η συζήτηση µπορεί να αποσαφηνίσει περαιτέρω αυτές τις προσεγγίσεις.

Υπάρχει ακόµη η µεγάλη λαϊκή δεξαµενή, η µεγάλη κοινωνικοπολιτική δύναµη των ανένταχτων αριστερών, προοδευτικών, δηµοκρατικά και πατριωτικά σκεπτόµενων ανθρώπων. Υπάρχει η νέα γενιά που αναζητά µέσα από τους δικούς της δρόµους τα σύγχρονα απελευθερωτικά οράµατα.

Σε αυτές τις συνθήκες της οικονοµικής κρίσης και της αδυναµίας απάντησης του λαού απέναντι στην επίθεση που δέχεται είναι φανερή η έλλειψη ενός κοµµουνιστικού κόµµατος το οποίο θα αντιλαµβάνεται την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός τέτοιου µετώπου και µε τον τρόπο δράσης και οργάνωσης του θα µπορέσει να αποτελέσει το εργαλείο για την ανασύνταξη και τη µαζικοποίηση του λαϊκού κινήµατος.

Ο σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος» δεν είναι πολιτικός φορέας για να συµµετέχει σε πολιτικές κινήσεις. Θα συνδράµει την οποιαδήποτε προσπάθεια στη κατεύθυνση συγκρότησης ενός κοινωνικοπολιτικού µετώπου που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωµάτων του λαού.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα