Log in

Registration

Αυτές οι καταλήψεις είναι η αρχή, το νομοσχέδιο θ’ ανατραπεί!

Posted: October 23, 2019 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Αυτές οι καταλήψεις είναι η αρχή, το νομοσχέδιο θ’ ανατραπεί!

Γιώργος Παπανικολάου

Μαζικές και γεμάτες αγωνιστικό παλμό ήταν οι πορείες που διοργάνωσαν την Πέμπτη δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Νέος γύρος συνελεύσεων ενόψει της αντεπίθεσης του κινήματος.

Νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στις σχολές την εβδομάδα που μας πέρασε, νέος γύρος καταλήψεων, νέες διαδηλώσεις φοιτητικών συλλόγων στους δρόμους των πόλεων όλης της χώρας. Στην Αθήνα, δώδεκα σύλλογοι (από ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, Πάντειο, ΑΣΟΕΕ), μετά από αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων διοργάνωσαν την Πέμπτη μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο, το οποίο κινήθηκε από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. Είναι άξιο αναφοράς το ότι, ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας, οι συνελεύσεις σε ΑΣΟΕΕ και Πάντειο πήραν αγωνιστικές αποφάσεις, ψηφίζοντας τα ενωτικά αγωνιστικά πλαίσια, τα οποία στηρίζει η ΕΑΑΚ. Επιπλέον, διαδηλώσεις έγιναν σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμα συνελεύσεις και καταλήψεις έχουν λάβει χώρα σε Ιωάννινα και Ηράκλειο.

Οι φοιτήτριες κι οι φοιτητές που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν συντονιστικό γενικών συνελεύσεων στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, στο ιστορικό αμφιθέατρο ΜΑΧ, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις και δράσεις τους. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσαν, σαν κεντρικούς κόμβους για το επόμενο διάστημα θέτουν τη διοργάνωση πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης στην Αθήνα, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου καθώς και την πραγματοποίηση φεστιβάλ υπεράσπισης του ασύλου στο Κάτω Πολυτεχνείο το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Για την επιτυχή υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων, οι φοιτητές απευθύνουν κάλεσμα αγώνα και συστράτευσης σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης, τους φοιτητικούς συλλόγους που δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα, τους μαθητές και τους καθηγητές. Έχουν δε ήδη ανακοινώσει κινητοποιήσεις τη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισοτίμιση των πτυχίων κολλεγίων και πανεπιστημίων. Η κυβέρνησης της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να εντείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον χώρο της παιδείας. Συνολικά βαθαίνει η κατεύθυνση να αλλάξει ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, να μετατραπεί σε ένα πανεπιστήμιο για λίγους, που θα ψάχνει χρηματοδότηση και πόρους στα αρπακτικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με παροχή αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων και υποβάθμιση των επιστημονικών αντικειμένων, σε ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει όλο και λιγότερο τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Συνολικά, δημιουργείται μια δυστοπική εικόνα για τη δυνατότητα ύπαρξης της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επόμενος σταθμός, η πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην Αθήνα την Πέμπτη 31/10

Ας απαντήσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στους φοιτητές, πώς μπορούν να τελειώνουν τις σπουδές τους έγκαιρα, όταν δεν τους παρέχεται στέγαση και σίτιση και αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα! Πώς την ίδια στιγμή που πακτωλός χρημάτων πηγαίνει στο χρέος, στους πολεμικούς εξοπλισμούς και για χλιδάτα συνέδρια, γραφεία και εργολαβίες, δεν υπάρχουν λεφτά ακόμα και για αυτονόητες ανάγκες των φοιτητών! Πώς οι κατακερματισμένες δεξιότητες που δημιουργούν αναλώσιμους υπαλλήλους και όχι επιστήμονες και εργαζόμενους με εποπτεία στο αντικείμενό τους, συνάδει με την ψεύτικη αριστεία που συνεχώς επικαλείται! Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους φοιτητές, εκείνοι είναι που δέχονται σκληρή επίθεση από ΕΕ, ΟΟΣΑ και όλους τους μηχανισμούς του κεφαλαίου που προσπαθούν χρόνια τώρα να ξεμπερδέψουν με τη μαζική πρόσβαση στη μόρφωση και τις διεκδικήσεις της νεολαίας.

Είναι λοιπόν η στιγμή για μαζική, πανελλαδική και πανεκπαιδευτική απάντηση, για την ανατροπή της πολιτικής που διαλύει ότι είχε απομείνει από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, στην αξιοπρεπή εργασία. Με αφετηρία την πανελλαδική κινητοποίηση στις 31/10, όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης που πλήττονται, να συνενωθούν σε ένα μαζικό κίνημα διεκδίκησης, ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου και ΕΕ για την προώθηση της Μπολόνια και του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας καθώς και τον νόμο Γαβρόγλου.

Χρειάζεται σύγκρουση με τις καθεστωτικές δυνάμεις των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Bloco (ΣΥΡΙΖΑ) στα πανεπιστήμια, οι οποίες προωθούν ως πρόθυμοι υποτακτικοί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Από την άλλη είναι μεγάλης σημασίας η κοινή ανατρεπτική δράση των αγωνιστικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος γύρω από το αναγκαίο πολιτικό περιεχόμενο, ενάντια σε λογικές «ημερολογίου» κι αυτόκεντρης κομματικής ανάπτυξης. Ειδικά, η ΕΑΑΚ έχει καθήκον να πρωτοστατήσει στην ανάταση των αγώνων των φοιτητών, να δημιουργήσει τους όρους της αντεπίθεσης μέσα από ένα νέο πολιτικό φοιτητικό κίνημα ανατροπής.

Και οι αγωνιζόμενοι μαθητές συντονίζονται

Την προηγούμενη Κυριακή 13/10, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό σχολείων και μαθητών/τριών Αθήνας, με συμμετοχή 50 περίπου μαθητών και μαθητριών. Εκεί συζητήθηκαν οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα προσμετράται ο βαθμός προαγωγής, για μείωση του αριθμού των εισακτέων με καθιέρωση της βάσης του 10 αλλά και οι συντηρητικές και αυταρχικές αλλαγές περί αριστείας και ενίσχυσης της «εθνικής συνείδησης των μαθητών». Οι μαθητές θα ξανασυναντηθούν σήμερα Κυριακή 20/10, ενώ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 31/10, στην οποία καλούν οι φοιτητές, καθώς και στο μαθητικό συλλαλητήριο στις 4/11 με διακριτό πολιτικό μπλοκ που θα στείλει το δικό τους μήνυμα για αγώνες διαρκείας, ενάντια στο σχολείο της αγοράς, κόντρα στην ανάθεση και το συμβιβασμό.

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα