X

Οι αντιδραστικές ρίζες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής

Μπάμπης Συριόπουλος

Ως «ιδεολογική νίκη» αντιμετώπισε η Μαρί Λεπέν το όνομα του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά: «για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Οι υποστηρικτές της ΕΕ απάντησαν, αλλά πέρα από το σαφή ρατσιστικό πρόσημο της επιλογής της Κομισιόν, υπάρχουν… σκελετοί στη ντουλάπα της ΕΕ.

 

Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς αποτέλεσε μία ακόμα αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και του κυρίαρχου αφηγήματος για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρουμε τη λέξη αφήγημα στην κυριολεκτική της σημασία, δηλαδή κάτι σαν παραμύθι. Η Μαρίν Λεπέν συμφώνησε, εννοείται, η αρμοδιότητα για τη μετανάστευση να πάρει την ονομασία: «για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τη χαρακτήρισε δικαιολογημένα «ιδεολογική νίκη» των αντιλήψεών της.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι δεν πρέπει να αφεθούν οι αντίπαλοι της Ευρώπης, εντός κι εκτός της, «να υπεξαιρέσουν προς όφελός τους τον ορισμό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», δίνοντάς του «ένα νόημα αντίθετο από το αληθινό νόημά του». Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν τα θεμέλια της ΕΕ είναι οι «αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες». Ακόμα κι αν αλλάξει ο τίτλος του εν λόγω χαρτοφυλακίου, είναι φανερό ότι επικίνδυνοι για τα θεμέλια του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής θεωρούνται όσοι καταφεύγουν στην Ευρώπη κυνηγημένοι απ’ τη φτώχεια και τους πολέμους, καταστάσεις βέβαια, για τις οποίες είναι συνυπεύθυνη η ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές άρχουσες τάξεις είναι εξαρχής βεβαρυμένες με το αποικιοκρατικό παρελθόν, με τους ποταμούς αίματος και δακρύων που στοίχισε στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός είναι θεμελιωμένος, στην πράξη κι όχι στις διακηρύξεις, στην υπερεκμετάλλευση των ευρωπαίων εργατών κι αγροτών από τη μία και στη δουλεία, τη δουλοπαροικία και τις γενοκτονίες των «κατώτερων φυλών» του πλανήτη. Ακόμα και το εργατικό, σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα, στις κυρίαρχες εκδοχές του, συχνά ανέχτηκε ή και στήριξε τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό σ’ αυτές του τις εξορμήσεις.

Ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός είναι θεμελιωμένος στην υπερεκμετάλλευση των ντόπιων και στην αποικιοκρατία

Οι σημερινές αστικές δημοκρατίες θεωρούνται ακόμα και από τη ρεφορμιστική Αριστερά εκφραστές της αντιφασιστικής νίκης του 1945. Αντίθετα, ο Έριχ φον Μανστάιν, ένας απ’ τους στρατάρχες του Χίτλερ έγινε στρατιωτικός σύμβουλος του δυτικογερμανού καγκελάριου Αντενάουερ, ενώ άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του ναζιστικού στρατού και της υπηρεσίας πληροφοριών του στελέχωσαν το δυτικογερμανικό στρατό και το ΝΑΤΟ. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση Άνθρακος και Χάλυβος (ΕΚΑΧ), μετέπειτα ΕΟΚ και ΕΕ φέρει απ’ την αρχή της ίδρυσής της όχι την αντιφασιστική λαϊκή πάλη αλλά τον ψυχρό πόλεμο και την προσπάθεια των ΗΠΑ και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να θωρακιστούν απέναντι στο εργατικό κίνημα και τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Η σημερινή ΕΕ γιορτάζει στις 9 Μάη όχι την αντιφασιστική νίκη το 1945 στο Βερολίνο από τον Κόκκινο Στρατό αλλά τη διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας το 1950 για τη «γαλλογερμανική συμφιλίωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Σουμάν, «επίσημος» αρχιτέκτονας της ΕΚΑΧ και της ιδέας της ΕΕ, ήταν δεδηλωμένος θαυμαστής του Φράνκο και ψήφισε ως βουλευτής του γαλλικού κοινοβούλιου την παραχώρηση έκτακτων εξουσιών στο στρατάρχη Πετέν, ηγέτη του δοσιλογικού καθεστώτος του Βισί. Αν το καλοσκεφτεί κανείς η σημερινή ακροδεξιά είναι πιο κοντά στους πραγματικούς ιδρυτές της ΕΕ από τον Ντιντερό και τον Ρουσό!

Για τα πραγματικά θεμέλια της ΕΕ δεν αρκεί παρά να δει κανείς την αλλεργία της απέναντι σε δημοψηφίσματα, τη περιφρόνησή της απέναντι στη λαϊκή βούληση, τις επιτροπείες, τη λιτότητα και την αντεργατική πολιτική της, καθώς και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με τη Μεσόγειο να γίνεται υγρός τάφος.

Η ΕΕ με πολλές αποφάσεις της μέχρι έχει καθιερώσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της, βάζει στο ίδιο κάδρο κομμουνισμό και ναζισμό ενώ σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι κομμουνιστές και τα σύμβολά τους διώκονται. Έχει κατατεθεί αυτές τις μέρες ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο υπογεγραμμένο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πράσινων κ.ά. το οποίο θεωρεί ότι ο ΄Β παγκόσμιος πόλεμος «ξεκίνησε ως άμεσο αποτέλεσμα του διαβόητου Συμφώνου μη Επίθεσης» μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης, στο οποίο «δύο απολυταρχικά καθεστώτα που μοιράζονταν το στόχο της παγκόσμιας κατάκτησης μοίρασαν την Ευρώπη σε δύο ζώνες επιρροής». Το κατάπτυστο αυτό ψήφισμα, αντιστρέφει την ιστορία, ξεπλένει το φασισμό και την ακροδεξιά, ενώ λύνει τα χέρια σε κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέες απαγορεύσεις κομμουνιστικών οργανώσεων και συμβόλων.

prin :