Log in

Registration

Συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι τέλους οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ!

Posted: August 1, 2019 / in: Εργαζομενοι, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι τέλους οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ!

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δε σταματάμε αν δεν ικανοποιήσει η εργοδοσία τα αιτήματά μας», δήλωσε στο Πριν ο Λευτέρης Κιοσέογλου λίγες μόλις μέρες μετά την εκδίκαση της αγωγής της ιδιοκτησίας της ΣΙΔΕΝΟΡ κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων του σωματείου για αυξήσεις μισθών και νέα ΣΣΕ.

Να θυμίσουμε ότι μετά την σουρεαλιστική εμφάνιση δύο ασφαλιτών που είπαν ότι ήρθαν για… καφέ σε συνέλευση του σωματείου που αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία απεργιακές κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, η εργοδοσία κλιμάκωσε τις προκλήσεις της, έναν μήνα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων και τη διαθεσιμότητα στην οποία τους έθεσε σε μια προσπάθειά της να  καταστείλει τον αγώνα. Κατέθεσε αγωγή κατά των διαδοχικών στάσεων εργασίας –αναφαίρετο δικαίωμα των εργατών– απαιτώντας με θράσος οι εργάτες να την… αποζημιώσουν!

Την Τετάρτη 24/7 πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης απαιτώντας την αθώωσή τους για τον δίκαιο αγώνα τους, ενώ την Πέμπτη 25/7 με κάθοδό τους στην Αθήνα, στην έδρα της μητρικής ΒΙΟΧΑΛΚΟ, απαίτησαν συνάντηση με εκτελεστικό μέλος της διοίκησης. Η εταιρεία συνεχίζοντας τις αντεργατικές προκλήσεις, όπως δήλωσε στο Πριν ο πρόεδρος του σωματείου, Λ. Κιοσέογλου, απέκλεισε από την αντιπροσωπεία τρία μέλη ΔΣ της ομοσπονδίας μετάλλου (ΠΟΕΜ), ήταν το ίδιο αρνητική στα αιτήματά τους, συνέχισε τις απειλές ενάντια στον αγώνα τους, ενώ είχε ζητήσει και τη συνδρομή των ΜΑΤ, που τους «συνόδευαν» τόσο στο ταξίδι τους στην Αθήνα όσο και έξω από την έδρα της εταιρείας. Μάλιστα με θράσος οι αστυνομικοί τους ζήτησαν να μην φέρουν μαζί τους… σάκους ταξιδιού! Ο κ. Κιοσέογλου τόνισε ότι «οι συνάδελφοι έχουν εξοργιστεί με τη συμπεριφορά της εργοδοσίας και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Η απόφαση που τελικά εξέδωσε το δικαστήριο εκδικάζοντας την αγωγή της εργοδοσίας, έκρινε παράνομες, αλλά όχι καταχρηστικές, τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ. Όπως περιγράφεται στην απόφαση του δικαστηρίου, οι κινητοποιήσεις, κατά των οποίων είχε προσφύγει η εταιρεία, κρίθηκαν παράνομες για τυπικούς λόγους, καθώς στην προκήρυξή τους δεν υπήρχε ρητή (ονομαστική) αναφορά στο προσωπικό ασφαλείας.

Όπως σημείωσε ο Λ. Κιοσέογλου στο ΠΡΙΝ, «η εργοδοσία θέλει να σπάσει το κλίμα ενότητας που υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά δεν το έχει πετύχει και ούτε πρόκειται». Σε ερώτησή μας για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, ο πρόεδρος του σωματείου απάντησε ότι αυτή την περίοδο το εργοστάσιο είναι κλειστό λόγω της ετήσιας συντήρησής του και αρκεοτοί εργαζόμενοι σε άδεια. Ωστόσο, τόνισε πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δε σταματάμε αν δεν ικανοποιήσει η εργοδοσία τα αιτήματά μας και δεν δώσει στο επόμενο διάστημα μια σαφή απάντηση για υπογραφή νέας ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς μας»

Μυθικοί τζίροι, μεγάλες επενδύσεις, παχυλά κέρδη

Ποια είναι όμως η ΣΙΔΕΝΟΡ και ποιος ο όμιλος της Βιοχάλκο, του οποίου είναι θυγατρική, και ποια είναι η πραγματική οικονομική της κατάσταση;

Σύμφωνα με τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις του Ομίλου για τη χρήση του 2018, και τις εκτιμήσεις της εταιρείας που είναι και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκύπτει ότι «η σημερινή θέση των εταιρειών του Ομίλου μετά και τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί είναι τέτοια που να μπορούν να ακολουθήσουν σε όλους τους κλάδους οποιαδήποτε ανοδική τους κίνηση».

Ειδικότερα, ο Όμιλος σημείωσε πέρυσι αύξηση του κύκλου εργασιών του κατά 18% (στα 4,406 δισ ευρώ!), του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 12% (στα 317 εκατ.) ενώ τα προ φόρων κέρδη του διαμορφώθηκαν στα 95,6 εκατ. έναντι 56,8 εκατ. ευρώ το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι βασικοί κλάδοι ήταν το 2018 κερδοφόροι. Ανάμεσά τους και αυτός του χάλυβα-ΣΙΔΕΝΟΡ.  Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το 2018, ήταν ένα θετικό έτος για τον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 59% του κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα με την εκτέλεση μεγάλων χερσαίων έργων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκτελέστηκαν με επιτυχία αρκετά υποθαλάσσια έργα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου έργου που αφορά σε υποθαλάσσιο αγωγό μεγάλου βάθους.

Όλα αυτά τα μεγέθη ωστόσο για έναν τέτοιο κολοσσό, δεν… επιτρέπουν στην εργοδοσία να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργατών της Σιδενόρ, οι οποίοι έχουν βιώσει μείωση μισθών κατά 35% την τελευταία δεκαετία, και διεκδικούν αύξηση αποδοχών 6% και υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Αλληλεγγύη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανακοίνωση για τον δίκαιο αγώνα των εργατών της Σιδενόρ έχει εκδώσει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία δηλώνει ότι «συμπαραστέκεται και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων» και «καταγγέλλει την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας η οποία για να διατηρήσει τα «κεκτημένα» της επιστρατεύει αυταρχικά μέτρα». «Αυτόν τον αντεργατικό κόσμο των «επενδυτών» προσκυνά η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η μνημονιακή αντιπολίτευση, η ακροδεξιά», καταλήγει η ανακοίνωση η οποία τονίζει ότι «ο αγώνας των εργατών της ΣΙΔΕΝΟΡ δείχνει το δρόμο. Έξοδο από τα μνημόνια και ανθρώπινη ζωή για τους εργαζόμενους θα φέρουν μόνο οι αγώνες μας».

 

Tags:

© Some rights reserved 2020 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα