Log in

Registration

Δημοσιογράφοι, στήριγμα σε κάθε κυβέρνηση με το ..αζημίωτο

Posted: July 28, 2019 / in: Εργαζομενοι, Πισω απο τις καμερες / Comments Off on Δημοσιογράφοι, στήριγμα σε κάθε κυβέρνηση με το ..αζημίωτο

Ματίνα Παπαχριστούδη

Στους φυσικούς συμμάχους της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας θα στηριχτεί όπως όλα δείχνουν η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι μόνο στα ΜΜΕ τα οποία ήδη είχαν μαζί άριστες σχέσεις με τη ΝΔ μέσω των εκδοτών και ιδιοκτητών τους αλλά και στους δημοσιογράφους για τους οποίους αυξάνει τις «οργανικές» θέσεις εργασίας στα υπουργεία. Το μοντέλο είναι παλιό και δοκιμασμένο χρόνια. Ποιος, άραγε, θυμάται τις καταγγελίες που παραδόθηκαν και επίσημα στο συνδικαλιστικό όργανο το 2015, για τα 25 εκατ. ευρώ αμοιβές προς δημοσιογράφους μόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ; Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε και αυτό το σκάνδαλο, χρησιμοποιώντας το μόνο για να κάνει πολιτική χειραγώγησης  ενάντια στην αντιπολίτευση των ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια. Καθιέρωσε και ενδυνάμωσε τη συμμαχία με τους δημοσιογράφους σε γραφεία Τύπου, ομάδες… μνήμης και αλήθειας, διόρισε και επιβράβευσε την παραγωγή fake news, οδήγησε εν τέλει στην «κανονικότητα», όπως την διαχειρίζεται τώρα η ΝΔ.

Η είδηση που δημοσίευσε η Καθημερινή υπό τον ψευδή τίτλο «μειώνονται οι μετακλητοί κάθε υπουργού» (ανέφερε πως θα είναι 9, ενώ μέχρι σήμερα ήταν 4) προβλέπει και δύο δημοσιογράφους για κάθε υπουργό και δυνητικά έναν για κάθε υφυπουργό. Συνολικά δηλαδή 102 δημοσιογράφοι θα είναι η επίσημη φωνή προπαγανδιστικής ενημέρωσης μέσα από ΜΜΕ, παραδοσιακά ή ηλεκτρονικά.

Η χρησιμοποίηση και αξιοποίηση των δημοσιογράφων ως ταγών σε κάθε κυβερνητική εξουσία δεν είναι βεβαίως τωρινό φαινόμενο. Κυριάρχησε στο τέλος της δεκαετίας του ‘90, την εποχή της ευδαιμονίας του ευρώ, του εκσυγχρονισμού και του μαζικού ξεπουλήματος του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας σε χρηματιστηριακές αξίες και φούμαρα ψηφιακής ανάπτυξης. Είναι η εποχή που οι «λοχαγοί» των τότε μίντια εξελίσσονταν σε στρατηγούς και εκδότες, γίνονταν οι ίδιοι ιδιοκτήτες Μέσων και ιστοσελίδων.

Η εξέλιξη είναι γνωστή, οι δημοσιογράφοι –και όχι μόνο τα ΜΜΕ στα οποία εργάζονταν– ενσωματώθηκαν ως συμπληρωματικός μοχλός στην ιδεολογική μηχανή χειραγώγησης, δεν έδωσαν ποτέ τους τη μάχη της ανεξαρτησίας από πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα, αντιθέτως τα προσεταιρίστηκαν προσφέροντας δημοσιογραφική προστασία με το αζημίωτο.

Η σημερινή κατάσταση φαντάζει πράγματι ως κανονικότητα. Δημοσιογράφοι παρακαλάνε για μια θέση προπαγανδιστή σε γραφεία υπουργών και ΔΕΚΟ, πουλώντας ως προτέρημα τον χειρισμό της πληροφόρησης.

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

Βγήκε σεργιάνι το τσούρμο των οπαδών της επιχειρηματικής ανάπτυξης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να κόψει άμεσα τηλεοπτικές εκπομπές που τολμάνε να φέρνουν αντιρρήσεις στην καταπιταλιστική καταστροφή. Μόλις πρόσφατα, επίσημη ιστοσελίδα προπαγάνδισης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, εξέφρασε την έκπληξή του που δεν κόπηκε ακόμη η εκπομπή Αντιδραστήριο της ΕΡΤ 3, με τους Στ. Νικητόπουλο και Π. Κάσαρη! Το έγκλημά της είναι ότι ασχολούνται με τα «κακά» της ανάπτυξης…

 

 Το πρώτο λουκέτο ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΝΔ είναι γεγονός. Ο Δ. Μάρης, που προφανώς έλαβε το πολιτικό μήνυμα των κυβερνώντων, απαλλάχθηκε από τον ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό του News 247. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως τα ΜΜΕ είναι για τους επιχειρηματίες απλά οχήματα προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων τους. Από το σταθμό έγιναν ήδη οι πρώτες έξι απολύσεις, ενώ αναμένονται κι άλλες που θα περάσουν χωρίς καμία αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ.

 

Όσοι ανέμεναν τον περίφημο «έλεγχο» του ΕΣΡ στους αδειούχους τηλεοπτικούς σταθμούς για το αν τηρούν τη νομιμότητα θα απογοητευθούν. Το ΕΣΡ, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει σε έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών που έλαβαν άδεια λειτουργίας πριν ενάμιση χρόνο. Το ζήτημα παραπέμπεται για το άμεσο μέλλον και η δικαιολογία φυσικά υπάρχει. Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής πρέπει να αποφασίσει τον διορισμό των δυο νέων μελών του!

 

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα