Log in

Registration

Το πρώτο βήμα έγινε- Ραντεβού στους δρόμους της φωτιάς!

Posted: July 28, 2019 / in: Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Το πρώτο βήμα έγινε- Ραντεβού στους δρόμους της φωτιάς!

Χρήστος Καλαμπαλίκης

Μάχη για το άσυλο

Η κατάργηση αποσκοπεί στην εφαρμογή πλαισίου αντιδραστικών αλλαγών

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η πορεία φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και πολιτικών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την υπεράσπιση του ασύλου. Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, η νεοσύστατη κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ούτε λεπτό και βιάζεται να θέσει σε εφαρμογή τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα της και στο χώρο της παιδείας, με πρώτο μέλημά της την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Απέναντί της, όμως, την Τρίτη 23/7 βρήκε χιλιάδες νεολαίους και εργαζομένους, οι οποίοι διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το άσυλο».

Η πορεία, που θύμισε έντονα κάτι από τις παλιές ένδοξες στιγμές του φοιτητικού-νεολαιίστικου κινήματος, κατέληξε στον ιστορικό χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου, όπου και πραγματοποιήθηκε συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων με παρεμβάσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ας μην ξεχνάμε πως μερικές μέρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής δήλωνε πως είναι μέσα στις προθέσεις του η «μουσειοποίηση» του εν λόγω ιστορικού χώρου. Για ακόμα μια φορά οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν εμπράκτως το μήνυμα πως το άσυλο θα το διασφαλίσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και πως ο κόσμος του αγώνα θα υπερασπίσει στην πράξη το σύνθημα «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία». Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τους φοιτητικούς συλλόγους να συντάσσουν ένα σύντομο δελτίο τύπου, το οποίο βάζει τις βασικές κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα, με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις συγκλήτους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς και το σχεδιασμό για διεξαγωγή νέας πορείας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Για τον κόσμο του κινήματος καθίσταται σαφές πως η κατάργησή του ασύλου δεν αποσκοπεί πουθενά αλλού παρά στην εφαρμογή ενός σκληρού πλαισίου αντιδραστικών αλλαγών συνολικά στο χώρο της παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, κυβέρνηση και κεφάλαιο έρχονται να κάνουν πράξη τις πάγιες κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου για λίγους, με ευέλικτα προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ιδιωτών, ανοιχτό στον κόσμο των επιχειρήσεων και κλειστό στις κινηματικές διεργασίες. Οι ανάγκες της πληττόμενης πλειοψηφίας μέσα στα πανεπιστήμια θα θυσιάζονται ολοένα και περισσότερο στο βωμό του «πανεπιστημίου της αγοράς» που οραματίζεται η Κεραμέως και το επιτελείο της. Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο πράξη είναι να απαλλαγούν από το εμπόδιο που λέγεται φοιτητικό κίνημα.

Χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι στους δρόμους για να υπερασπιστούν μια κατάκτηση που «ανήκει σε όλο τον λαό»

Γι αυτό θέλουν πρώτα από όλα να καταργήσουν το άσυλο για να μπορέσουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους, χωρίς τις «ενοχλητικές» γι αυτούς φωνές που παλεύουν χρόνια τώρα για δημόσια δωρεάν παιδεία, για ολοκληρωμένη μόρφωση, για αξιοπρεπή δουλειά και δημοκρατικές ελευθερίες, για ένα πανεπιστήμιο των αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών και της κοινωνίας. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές πρέπει να σημάνει συναγερμός στις τάξεις του εκπαιδευτικού και ευρύτερα του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Και μόνο το γεγονός πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ψηφίσει το νομοθέτημα στη μέση του καλοκαιριού δείχνει το φόβο που επικρατεί στα αστικά κλιμάκια για την αναζωπύρωση ενός οργανωμένου εκπαιδευτικού κινήματος που θα διεκδικεί πλήρη δικαιώματα σε Μόρφωση – Δουλειά – Ελευθερίες. Η μαζική πορεία της Τρίτης δείχνει πως το πρώτο βήμα έγινε. Το επόμενο διάστημα με όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης, τη νεολαία και τους εργαζομένους να δώσουμε νέα ακόμα πιο μαζικά ραντεβού στους δρόμους της φωτιάς!

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα