X

Πορεία μετάλλαξης σε «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας»

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (Κ), συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (Α), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για την παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Είσαι φίλος; Γίνε μέλος!» λέγανε παλιά, πολύ παλιά, στη Νέα Δημοκρατία. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε το φιλόδοξο σχέδιο να γραφτούν χιλιάδες νέα μέλη μέχρι το συνέδριο του κόμματος στο τέλος του χρόνου και με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά. Συγκεκριμένα, ο υπερφιλόδοξος βασικός στόχος είναι μέχρι, το Συνέδριο, τα οργανωμένα μέλη του νέου κόμματος που θα κινείται περισσότερο στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να φθάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σχεδόν 180.00 άτομα!

Μα όλοι ξέρουν ότι μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, και ιδίως μετά την κωλοτούμπα, στα γραφεία των κομματικών οργανώσεων του κόμματος έβλεπες μόνο νυχτερίδες κι αράχνες, αφού σχεδόν όλα τα στελέχη φώλιασαν στην κυβέρνηση. Τώρα κατόπιν εορτής –ή μάλλον κατόπιν εκλογικής ήττας– ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε ότι υπάρχει κάτι που το λένε οργάνωση!
Πριν από τις εκλογές το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «ψηφίζουμε για τις ζωές μας».

Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τελικά το διακύβευμα των εκλογών ήταν ποια κεντροαριστερή συμμαχία θα κυριαρχήσει, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ή η ανταγωνιστική πρόταση του ΚΙΝΑΛ! Ο ΣΥΡΙΖΑ που εκτόξευσε τη δεξιά στο 40%, πανηγυρίζει ότι το 31,5% που απέσπασε «μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας». Μάλιστα χαρακτήρισε την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ «εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να γίνει η νέα Κεντροαριστερά με το ΚΙΝΑΛ σε ρόλο δορυφόρου. Ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι είναι σαφές ότι «είμαστε ένα πολύ διαφορετικό κόμμα από αυτό του 2014» και έκανε σαφές ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στην αντιπολιτευτική τακτική που δεν θα είναι όπως αυτή του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, υπήρχαν διευκρινίσεις ότι δεν υπάρχει για την ώρα σχέδιο αλλαγής του ονόματος .

Τελικά ήταν «πολιτικός πολιτισμός» οι αβρότητες και οι ανταλλαγές φιλοφρονήσεων μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αυτών της ΝΔ στις τελετές παράδοσης-παραλαβής ή δείγμα της νέας «προγραμματικής αντιπολίτευσης» και της ουσιαστικής συναίνεσης: Το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει υπέρμετρα το «θεσμικό του πρόσωπα» (όπως έκανε και στην πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι), αφήνοντας τη βρόμικη δουλειά στα κομματικά ΜΜΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να συντηρήσει και να ενισχύσει τον άγριο νέο διπολισμό, και αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στο «σκληρό ροκ» έστω και από διαφορετική αφετηρία. Αυτό είναι κάτι που όπως φάνηκε συμφέρει και ενισχύει και τα δύο κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μηχανιστικά πως η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ θα ακολουθήσει τη γοργή πορεία φθοράς της κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη του 1990 που άντεξε μόλις 3 χρόνια. Ωστόσο η επικράτηση της λογικής ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και ο αφοπλισμός του κινήματος μπορεί εφήμερα να δίνει χρόνο στο κόμμα Τσίπρα, ωστόσο οι συνέπειες αυτού του κλίματος παραίτησης και υποταγής θα είναι απρόβλεπτες και μακροπρόθεσμες. Ζητούμενο παραμένει μια άλλη εναλλακτική από μια άλλη Αριστερά.

Categories: Πολιτικη
prin :