X

Στρατός κατά προσφύγων

Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος»

Ανθρωποκυνηγητό προσφύγων από τον ελληνικό στρατό στον Έβρο καταγγέλλουν στρατιώτες

Στα σύνορα του Έβρου, είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια, επί κυβερνήσεων διαφορετικών χρωμάτων και ρητορικών, λαμβάνουν χώρα επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, πίσω στην Τουρκία. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν την εμφάνιση τους, κατά καιρούς, μέσω του Τύπου και ερευνών που δημοσίευαν οργανώσεις, πλήθος καταγγελιών για συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε παράνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στον Έβρο.

Βέβαια, αφενός ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση του omniatv στη ΔΕΘ, είχε αρνηθεί τη συμμετοχή αυτή, αφετέρου μέλη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον Έβρο και με τα οποία επικοινώνησε το omniatv, δεν έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να επιβεβαιώσουν τις διάφορες μαρτυρίες.

Σε όλα αυτά, ωστόσο, έρχεται να προστεθεί την Δευτέρα 27 Μαΐου, μια καταγγελία από τους ίδιους τους στρατιώτες και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος». Η καταγγελία αναφέρεται στο φυλάκιο Πέταλο, του 31ου Τάγματος Υποστήριξης της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, το οποίο βρίσκεται στην κωμόπολη Φέρες, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τον ποταμό Έβρο. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συλλαμβάνονται, παραδίδονται στην αστυνομία. Η διαδικασία η οποία ακολουθείται στην συνέχεια μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον σκιώδης. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδα Daily Sabah, το οποίο αναφέρει τον βασανισμό και μετέπειτα την επαναπροώθηση ενός Ιρακινού και δύο Αιγυπτίων μεταναστών, πίσω στην Τουρκία. Το ρεπορτάζ μάλιστα συνοδεύεται και από φωτογραφίες που μαρτυρούν την βαναυσότητα της καταστολής.

Τέλος, οι εν λόγω φαντάροι δίνουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και παράλληλα ένα «κατηγορώ» απέναντι στην κυβέρνηση και τον ελληνικό στρατό:

«ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας εξαγγέλλουν την συγκρότηση Δημοκρατικής Συμμαχίας εναντίον της Ακροδεξιάς, κάνοντας όμως πράξη ακραία κατασταλτικά μέτρα που περιγράφει ο Κασιδιάρης και ο Μιχαλολιάκος, ο Βελόπουλος και ο Κρανιδιώτης{…}Πρόκειται για την πιο σκληρή πραγματικότητα του στρατού αφού στρέφεται ολοφάνερα ενάντια στους αδύναμους. Μας είπαν να πάμε να υπηρετήσουμε για να προστατέψουμε την πατρίδα από τους “εχθρούς της”. Δε μας είπαν ποτέ ότι θα αναγκαστούμε να το παίζουμε φύλακες στη μέση του πουθενά και να βλέπουμε αθώες ψυχές να κατασπαράσσονται από την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο όταν αναγκαζόμαστε να τις σημαδεύουμε με τα όπλα».

Τέλος, αξιοσημείωτη παραμένει η ανεπιβεβαίωτη ακόμη πληροφορία που διακινήθηκε στον Τύπο, σχετικά με τους δυο στρατιωτικούς, Μητρετώδη και Κούκλατζη, που συνελήφθησαν πέρυσι σε τουρκικό έδαφος, και φέρονται να συμμετείχαν σε μια αντίστοιχη επιχείρηση μ’ αυτήν που περιγράφεται παραπάνω.

Categories: Κοινωνια
prin :