Log in

Registration

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019: «Μέσα στη σιωπή ερχόμαστε με δύναμη»!

Posted: June 6, 2019 / in: Πολιτισμος, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019: «Μέσα στη σιωπή ερχόμαστε με δύναμη»!

 

 

Ειρήνη Θάνου 

Ραντεβού 7, 8 και 9 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα,

και 7-8 Ιούνη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του στις 7, 8 και 9 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, και 7-8 Ιούνη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Με κεντρικό σύνθημα «Μέσα στη σιωπή ερχόμαστε με δύναμη. Είμαστε το φως στα ερείπια ενός καμένου κόσμου», οι Αναιρέσεις θα σηματοδοτήσουν ξανά μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Μια γιορτή για την τέχνη που χειραφετεί και θρυμματίζει τον καθρέφτη της δυστοπίας που παρουσιάζεται ως κανονικότητα, κόντρα στην τέχνη που καθησυχάζει, αποχαυνώνει και υποτάσσει.

Μετράμε λίγες μέρες από την τριπλή εκλογική διαδικασία. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που στο όνομα της Αριστεράς εφάρμοσε πιστά την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων-ΕΕ-κεφαλαίου δίνει πάσα στη ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ. Η σταθεροποίηση ενός χιλιοπαιγμένου διπολισμού που παρουσιάζεται σαν μέρος της νέας «μεταμνημονιακής κανονικότητας», αποτυπώνει εμφατικά έναν δυσμενή συσχετισμό για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το Φεστιβάλ Αναιρέσεις μας καλούν από τη σιωπή του σκοταδιού που μας έχουν χτίσει να έρθουμε με δύναμη στο προσκήνιο, σκορπίζοντας τις στάχτες του κόσμου που μας προβάλουν ως μοναδική εναλλακτική! Να φτιάξουμε ένα παράθυρο στον κόσμο που ονειρευόμαστε, αρνούμενοι να υποταχθούμε στο κάθε φορά «νέο» μικρότερο κακό.

Καλούν κάθε νέο και νέα, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη που δεν εφησυχάζει και δεν παραιτείται όχι απλά να παρευρεθούν. Αλλά να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε μαζί, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στην ακροδεξιά, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και τον εκφασισμό της κοινωνίας. Κόντρα στην ισοπέδωση του πλανήτη και των ανθρώπων που αποτελεί «παράπλευρη απώλεια» για την πάση θυσία ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητα. Όσο το αίτημα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν δικαιώνεται, εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή.

Σε μια εποχή όπου οι μάσκες έχουν πέσει και η καπιταλιστική βαρβαρότητα βυθίζει την κοινωνική πλειοψηφία στη φτώχεια και την ανεργία η αντικαπιταλιστική ανατροπή γίνεται όρος για την κοινωνική επιβίωση και αναγκαίο βήμα προκειμένου να βαδίσουμε στο δρόμο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας. Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων φιλοδοξεί να συμβάλει στο εγχείρημα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και του κόσμου του αγώνα να οργανώσει το λαϊκό κίνημα, να αφουγκραστεί και να αναμετρηθεί με τα ερωτήματα της εποχής μας και να χαράξει σχέδιο αντεπίθεσης και ανατροπής. Θέλει να αποτελέσει χώρο συνεύρεσης και ζύμωσης των τάσεων της σύγχρονης κομμουνιστικής αναζήτησης, να ενισχύσει το διάλογο και τον προβληματισμό μέσα από σειρά εκδηλώσεων, εργαστηρίων αλλά και πολιτιστικών δρώμενων.

Ειδικότερα τη φετινή χρονιά, το πολιτιστικό εγχείρημα των Αναιρέσεων τροφοδότησε ποικιλοτρόπως το κόσμο του αγώνα και της Αριστεράς με σωρεία πολιτιστικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Η Λέσχη των Αναιρέσεων, στην οδό Ιπποκράτους, άνοιξε πολλές φορές την πόρτα της με διάφορες εκδηλώσεις και συζητήσεις, οι οποίες τόνωσαν την ευρύτερη κουβέντα για μια άλλη Αριστερά και έναν άλλον εργατικό πολιτισμό κόντρα στις κυρίαρχες επιταγές. Το φεστιβάλ συνεπώς των Αναιρέσεων θα αποτελεί μια καλοζυγισμένη κορύφωση μιας συνολικής προσπάθειας και όχι ένα αποσπασματικό γεγονός.

 

Αναιρέσεις: Τριήμερο-σταθμός στην καλοκαιρινή Αθήνα

Φεστιβάλ Αναιρέσεις στην Πάτρα: Στίγμα ανατροπής στον πολιτισμό από το Νότιο Πάρκο

Αναιρέσεις στη Θεσσαλονίκη: Το φεστιβάλ της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο Ιβανώφειο

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα