Log in

Registration

Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις με μήνυμα ανταρσίας

Posted: May 25, 2019 / in: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019, Ευρωεκλογές 2019, Η Αλλη Οψη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις με μήνυμα ανταρσίας

Δημήτρης Σταμούλης

Ψήφος ανατροπής

Μια πολύχρωμη, μαζική και βαθιά αντισυστημική και αντικαπιταλιστική εξόρμηση χιλιάδων αγωνιστών, υποστηριχτών και υποψηφίων, εργαζόμενων και ανέργων, νέων και φοιτητών, ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή και κορυφώνεται την Κυριακή με τις εκλογές. Όλες αυτές οι χιλιάδες ανθρώπων κάθε ηλικίας, που πλαισίωσαν τις ιδέες και τα ψηφοδέλτια δεκάδων δημοτικών και περιφερειακών αντικαπιταλιστικών και αντιδιαχειριστικών κινήσεων, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην περίοδο της τριπλής προεκλογικής καμπάνιας. Έφεραν σε επαφή τις ιδέες της ανυπακοής, του ανυποχώρητου αγώνα και της ανταρσίας στον καπιταλισμό της εποχής μας σπέρνοντας τους σπόρους για την ανασυγκρότηση του κινήματος, των ανατρεπτικών και επαναστατικών οραμάτων της νέας εποχής.

Με νεανικό παλμό και παρουσία εκατοντάδων αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και του μαχόμενου εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Δευτέρα 20 Μάη, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χώρο μπροστά από το κεντρικό εκλογικό της περίπτερο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ομιλητές ήταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στ. Νικητόπουλος, Σπ. Ρούμπας, Γ. Σηφακάκης, Κ. Παπαδάκης, Π. Καλαβάνος – Πετρόγιαννης και η υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Ελένη Βαφειάδου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν η Δ. Κουτσούμπα, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφια με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Τον τόνο της συγκέντρωσης έδωσε η νεολαία, με σημαίες και συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ, έξω απ΄ την ΕΕ», «Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των καπιταλιστών». «Με την αριστερά της ανατροπής, για τις επαναστάσεις της νέας εποχής» και «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός». Με συνθήματα και χειροκροτήματα καλύφθηκαν οι αναφορές για τον άλλο, ανατρεπτικό δρόμο που στοχεύει η αντικαπιταλιστική αριστερά και το μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σαν τη μόνη διέξοδο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 

Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις με μήνυμα ανταρσίας

 

Στη Θεσσαλονίκη η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και της περιφερειακής κίνησης Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μάη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου μίλησαν οι Κατερίνα Αβραμίδου, υποψήφια ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία, Γεωργία Κόλλια, υποψήφια ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μάνος Σκούφογλου, μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήταν μια μαζική συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή από όλες τις γενιές των μελών και φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η νεολαία με συνθήματα και σημαίες, μαζί με εργαζόμενους και συνταξιούχους, βροντοφώναξαν ότι η αντικαπιταλιστική Αριστερά συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο του αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στα ειδικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία που συνεχίζουν να είναι φτωχομάνες αλλά μετατρέπονται σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ-ΕΕ και της προσπάθειας ανασυγκρότησης του ελληνικού κεφαλαίου με επιθετικές διαθέσεις τόσο προς τον κόσμο της εργασίας, όσο και προς τους γειτονικούς λαούς.

Μοιράστηκαν ταυτόχρονα εκατοντάδες προκηρύξεις, αυτοκόλλητα και ψηφοδέλτια καθώς συνεχίζεται η μάχη της ψήφου με εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Δικές τους εκδηλώσεις και εξορμήσεις πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα και τα δημοτικά σχήματα της πόλης, η ενωτική πρωτοβουλία Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής στον δήμο της Θεσσαλονίκης, η Ανυπακοή σε Αμπελόκηπους-Μενεμένη, το Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής στην Θέρμη και η Πόλη Αλλιώς στις Συκιές-Νεάπολη.

Συγκεντρώσεις έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας και της Αττικής την περασμένη βδομάδα. Στη Νέα Ιωνία, στις 22 Μάη στην πλατεία Σημηριώτη, συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, στην εκδήλωση με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Δ. Δεσύλλα, Π. Καλαβάνο και Γ. Ράγκο. Στα Τρίκαλα, στις 19/5, στην πλατεία

Ρήγα Φεραίου, πετυχημένη ήταν η κεντρική προεκλογική εκδήλωση με ομιλητές τους:
Α. Δραγανίγο, υποψήφιο ευρωβουλευτή και Στ. Ντούρο, υποψήφιο περιφερειάρχη με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία. Εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια και σε Λάρισα και Βόλο. Στην Πρέβεζα, την ίδια μέρα, στο Εργατικό Κέντρο μίλησαν οι Θ. Βουρεκάς, στέλεχος ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Β. Νάνος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο.

Εκτός όμως από ομιλίες, και εκδηλώσεις, συνεχίστηκαν και περιοδείες. Την Τρίτη έγινε μεγάλη εξόρμηση της κλαδικής επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δημοσίου, με κλιμάκιο που μοίρασε μαζικά προκηρύξεις στο υπουργείο Υγείας και λίγο αργότερα στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου μαζί με τους Στάθη Γκότση και Δέσποινα Κουτσούμπα, υποψήφιους με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, και Στ. Μανίκα, υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έκαναν περιοδεία σε όλα τα γραφεία του ΥΠΠΟ. Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου το κλιμάκιο μαζί με τον Γ. Ντηνιακό, υποψήφιο με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, έκανε περιοδεία σε όλα τα γραφεία της ΗΔΙΚΑ.

 

Μαζικές οι εκδηλώσεις των αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης

H Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο, με υποψήφια δήμαρχο την Ντίνα Ρέππα, ολοκλήρωσε την πολυσχιδή καμπάνια της με μαζική εξόρμηση στις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, μαζί με τους Άγ. Χάγιο, υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Π. Κεφαλληνό, υποψήφιο της κίνησης και Μ. Καμπούρη, υποψήφιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική. Κομβικό σημείο στην προεκλογική καμπάνια αποτέλεσε η μεγάλη κεντρική εκδήλωση της δημοτικής κίνησης, το Σάββατο 18/5, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, με θέμα «Νέοι και νέες στην Αθήνα: Στη γκρίζα πόλη, μόνη ελπίδα η σπίθα από τους αγώνες της νεολαίας». Στην εκδήλωση μίλησαν οι Άννα Μπαρδάνη, φοιτήτρια Ιστορικού ΕΚΠΑ, εργαζόμενη στον επισιτισμό και μέλος της «Λάντζα» και της ΕΑΑΚ, ο Φ. Λιναρδάτος για το πώς δομείται η πολιτική του χώρου στο αστικό τοπίο και τι επιπτώσεις έχει αυτό στη ζωή των νέων της Αθήνας και η Δήμητρα Τάσσου, αναπληρώτρια και μέλος του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Όμως πολύ πετυχημένες και μαζικές εκδηλώσεις είχαν και άλλες δημοτικές κινήσεις του λεκανοπεδίου Αττικής τις τελευταίες ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Η Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Νέας Ιωνίας έκανε την κεντρική της εκδήλωση στις 17/5 μαζί με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, στην πλατεία Σημηριώτη, ενώ ακολούθησε γλέντι στο στέκι της.

Πολύ επιτυχημένη ήταν η συγκέντρωση, που έκανε η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου στις 18/5. Εκατοντάδες κάτοικοι από κάθε γειτονιά της πόλης, νέοι και νέες, γέμισαν την πλατεία Δημαρχείου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος, Π. Παπανικολάου, που μίλησε για μήνυμα ανατροπής της μαύρης για τα λαϊκά συμφέροντα διοίκησης Παχατουρίδη και όσων μεγαλοσυμφεροντων την υποστηρίζουν, ενώ η Δ. Κουτσούμπα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική τόνισε πως υπάρχει μια μαχητική Αριστερά που έχει μείνει ανυπότακτη και ασυμβίβαστη.

Η ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη που κατέρχεται για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές, έκανε την μαζική κεντρική της συγκέντρωση στην πλατεία Φλέμινγκ επίσης στις 18/5, ενώ ακολούθησε η Ανυπότακτη Καισαριανή, στις 19/5, στην πλατεία Καισαριανής όπου μίλησαν οι Μ. Μιλτσακάκης, υποψήφιος δήμαρχος και Κ. Τουλγαρίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ενώ χαιρέτησε ο Στ. Γκότσης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και η Ντ. Ρέππα υποψήφια δήμαρχος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Μέσα σε ένα ζεστό και συντροφικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα, την ίδια μέρα, στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο απερχόμενος δημοτικός σύμβουλος Στ. Τζιορτζιώτης, και στη συνέχεια μίλησαν οι Σπ. Χαϊκάλης, υποψήφιος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα Π. Αναστούλης.

Το Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου, επίσης στις 19/5, πραγματοποίησε στην πλατεία Τερζάκη, μια πολύ μαζική κεντρική προεκλογική εκδήλωση, με πάνω από 100 άτομα και ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Π. Νίκου και τον υποψήφιο με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Τ. Αθανασόπουλο.

Επιβλητική ήταν η προεκλογική συγκέντρωση της κίνησης Μια Πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της πόλης την Τρίτη 21/5, στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, όπου συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα. Ομιλητές ήταν ο επικεφαλής της κίνησης Γ. Φραγκούλης και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ι. Βρεττού. Χαιρέτησε ο Στ. Μαρίνης υποψήφιος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική. Η εκδήλωσε έκλεισε με μουσική που έπαιξαν οι Τρίτωνες, καθώς και το μουσικό συγκρότημα Ράζγκραντ.

 

 

 

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα