Log in

Registration

Θοδωρής Μπελεζώνης: «Όχι» σε λογικές διαχείρισης

Posted: May 22, 2019 / in: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Θοδωρής Μπελεζώνης: «Όχι» σε λογικές διαχείρισης

Υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

Γιατί κατεβαίνει στις εκλογές η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα; Τι θέλει να εκφράσει;

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα-Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο είναι μια νεοσύστατη δημοτική κίνηση που συγκροτήθηκε από μια σειρά αγωνιστές/στριες του εργατικού, λαϊκού και του νεολαιίστικου κινήματος της πόλης. Σε πολιτικό επίπεδο στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΕΚ ενώ άξια αναφοράς είναι η συμμετοχή αρκετών ανένταχτων αγωνιστών. Η κίνηση μας απευθύνεται στην πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, στον κόσμο της δουλειάς και της νεολαίας που τσακίζεται από την βάρβαρη επιδρομή του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους στα χρόνια της κρίσης. Θέλουμε να εκφράσουμε το ευρύτερο ρεύμα της ανυπακοής και της αντίστασης, φέρνοντας την φωνή των αγώνων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές στη Πάτρα;

Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές ειδικά και μέσα από το μοντέλο «Κλεισθένη» θα διαμορφωθεί ένας ασφυκτικός πολιτικός συσχετισμός, με την σύμπραξη όλων των αστικών μνημονιακών δυνάμεων, για την προώθηση της βάρβαρης ευρωμνημονιακής πολιτικής. Αυτό που είναι κρίσιμο για την αντικαπιταλιστική αριστερά και αποτελεί το ουσιαστικό διακύβευμα είναι αν θα υπάρχει πραγματική εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στο ευρωμνημονιακό πλαίσιο και σε αυτούς που το προωθούν στους δήμους. Μια αντιπολίτευση τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά κυρίως εκτός, δυναμώνοντας τον αγώνα στις γειτονιές μας και στους χώρους δουλειάς για όλα τα μικρά και μεγάλα τοπικά προβλήματα.

Η δημαρχία Πελετίδη προβάλλεται από το ΚΚΕ ως πολύ πετυχημένη. Γιατί δεν τον στηρίζετε κι εσείς;

Η δημοτική αρχή Πελετίδη παρότι προεκλογικά υποσχόταν πως θα δημιουργήσει όρους απείθαρχης δημοτικής αρχής, εν τέλει αποδέχθηκε να εφαρμόσει την ευρωμνημονιακή, καλλικρατική πολιτική στο δήμο της Πάτρας (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, επιλεξιμότητα των ΕΣΠΑ, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία κλπ). Έτσι, παρά τις όποιες μικρές βελτιώσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια υπέρ των λαϊκών αναγκών, τα μεγάλα και καυτά προβλήματα του εργαζόμενου κόσμου παρέμειναν με την ασκούμενη πολιτική να είναι ίδια και απαράλλαχτη. Αυτό που τελικά αποδείχτηκε είναι ότι μέσα στο υπάρχον ευρωμνημονιακό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική, ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να βγουν στο προσκήνιο μέσα από λογικές διαχείρισης. Αντίστοιχα σε σχέση με το κίνημα είδαμε ότι οι όποιες θετικές προσπάθειες έγιναν έμειναν στην μέση του δρόμου (βλ. πορεία για την ανεργία), ενώ στην πράξη ακολουθήθηκε μια λογική «υποταγής» του κινήματος και της λαϊκής απαιτητικότητας στις «ανάγκες» της ατζέντας της δημοτικής αρχής και των ορίων της διαχειριστικής πολιτικής της. Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν υιοθετούμε απόψεις περί πετυχημένης δημοτικής αρχής Πελετίδη και «κόκκινου» δήμου που προβάλλεται από το ΚΚΕ και από άλλες δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς γιατί η πολιτική γραμμή που εκφράζει αδυνατεί να διαμορφώσει όρους για την άσκηση μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής και να συμβάλλει στην οργάνωση του κινήματος και των διεκδικήσεων για τη ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου, ΕΕ και κυβερνήσεων.

Η κίνησή σας συγκροτήθηκε προεκλογικά. Έχει παρελθόν και μέλλον ή θα αποτελέσει μια εκλογική καταγραφή;

Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στους δήμους δεν αρκεί μια αγωνιστική δράση εντός των θεσμικών αστικών πλαισίων. Βασικό υποκείμενο της ανατροπής μπορεί να είναι μόνο ο ίδιος ο λαός με ανεξάρτητη οργάνωση και δράση μέσα από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό, λαϊκό κίνημα. Κέντρο βάρους επομένως της δράσης της δημοτικής μας κίνησης θα είναι έξω από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ και η παρουσία μας εντός του επιδιώκουμε να συμβάλλει στην υπόθεση οργάνωσης του κινήματος.

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα