Log in

Registration

Με διαφημίσεις θέλουν να σβήσουν την λαϊκή μνήμη

Posted: May 21, 2019 / in: Πολιτικη / Comments Off on Με διαφημίσεις θέλουν να σβήσουν την λαϊκή μνήμη

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Καλοκάγαθες γριούλες βλέπουν τον Τσίπρα στις οθόνες και χαμογελούν . Πλήθη λαού τον προϋπαντούν σε όλες τις πόλεις της χώρας και τον αποθεώνουν. Οι νέοι σπάνε τα «ταμπού» και έμπλεοι αντικομφορμισμού προσέρχονται στις κάλπες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Κόβονται κορδέλες σε νέα νοσοκομεία, αναγγέλλονται προσλήψεις στους δήμους, ο espresso με άρωμα καραμέλα γίνεται φθηνότερος στο ράφι, οι απολύσεις πρέπει πλέον να δικαιολογούνται και πληρώσαμε το ΔΝΤ για να φύγει.  Κι αυτά είναι μόνον η αρχή. Ένα ολόλαμπρο μέλλον απλώνεται σε όλη την χώρα αφήνοντας πίσω τα σκότη των μνημονιακών χρόνων.

Η ταινία «Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ», προβάλλεται σε πολλές από τις οθόνες της διαπλοκής μόλις μερικές μέρες πριν τις εκλογές. Είναι μια συμπαραγωγή του Κρατικού Μηχανισμού, του ESM και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με ένα γενναίο «μπάτζετ» 1.1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κατευθείαν χρηματοδοτούμενο από την φορολογία των λαϊκών στρωμάτων τα τελευταία 4 χρόνια. Με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το υπουργικό του συμβούλιο και ένα μεγάλο «κάστ»: Αποτελούμενο από γνωστούς αστέρες της Νέας Αριστεράς αλλά και της «κλασσικής εποχής» του προεκλογικού κινηματογράφου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Φιλοδοξεί να σπάσει ρεκόρ σε εισπράξεις και κυρίως να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό αφού την ίδια περίοδο βγαίνει και η «Γαλάζια Επιστροφή» με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με διαφημιστικά κόλπα και επικοινωνιακή χρήση του υπερ-πλεονάσματος η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει μερικά 24ωρα πριν απ’ τις κάλπες από την λαϊκή μνήμη τρία χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης. Επίσης τις υπογραφές που έχει βάλει τον Αύγουστο του 2015 και τον Ιούνιο του 2018 στην διαιώνιση της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων συνταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφού ολοκλήρωσε την προσαρμογή του ασφαλιστικού στις απαιτήσεις των δανειστών, εγκαθίδρυσε μόνιμους κόφτες, δεσμεύθηκε σε απελευθερώσεις αγορών – ιδιωτκοποιήσεις, στην υιοθέτηση των εργαλείων του ΟΟΣΑ (π.χ κατάργηση Κυριακής αργίας), έφτιαξε το υπερ-ταμείο, θεσμοθέτησε την επ’ αόριστον φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών, χώθηκε μέχρι τα μπούνια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και συμμάχησε με το Ισραήλ, τώρα μιλά για την «άλλη Ευρώπη».  Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη πρεσβεύει υποτίθεται τον αντίπαλο του νεοφιλελευθερισμού αναζητώντας συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες που τον εγκαθίδρυσαν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε

Για τον εγκλωβισμό συνειδήσεων σε μια πολιτική χαμηλών προσδοκιών, που δεν βαφτίζεται πια καν αριστερή

Το περίφημο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, που βρίσκεται στην αιχμή της κυβερνητικής προπαγάνδας έχει αποκλειστικά έναν στόχο: Τον εγκλωβισμό συνειδήσεων χαμηλών προσδοκιών στις αυταπάτες της εφαρμογής μιας πολιτικής που δεν βαφτίζεται πια καν αριστερή αλλά «προοδευτική». Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στις μνημονιακές πολιτικές αποδίδεται ως …αναγκαστική καθυστέρηση για να μην βγει η χώρα από το ευρώ  και οι ψηφοφόροι καλούνται να «δώσουν» μια ακόμη τετραετία μια και οι ευρωεκλογές θεωρούνται πρώτο ημίχρονο των εθνικών εκλογών.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες ακρότητες της Νέας Δημοκρατίας και την οργανική σχέση της με ακροδεξιά ακροατήρια, ως «φόντο» για να φανεί ως το «μικρότερο κακό». Αποκρύπτει όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντιλαϊκών διατάξεων που έχει «περάσει» ψηφίστηκε με την σύμφωνη γνώμη και ψήφο του «νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη». Ακριβώς γιατί οι πολιτικές τους βαδίζουν στις ίδιες ακριβώς ράγες, έστω και με διαφορετικές ταχύτητες.

Αν το προσόν της Ν.Δ είναι η βαθιά πίστη της στις ασκούμενες πολιτικές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτύχει την αναγνώριση του κεφαλαίου και των θεσμικών εκφραστών του στην Ε.Ε ως το κόμμα που τις εφαρμόζει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει φροντίσει να ανταποδώσει με την γνωστή δήλωση του στους Φαινάνσιαλ Τάιμς σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα ανακάλυψε μέσα από μία σκληρή εμπειρία ότι το συμφέρον της είναι να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση»…

 

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα