Log in

Registration

Νέα καταγγελία για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Posted: May 16, 2019 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Νέα καταγγελία για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Λίτσα Φρυδά

Νέες πληροφορίες για την αγαστή συνεργασία, με τις «ευλογίες» της ΕΕ, ελληνικής κυβέρνησης και καθεστώτος Ερντογάν με συνεχείς επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, φέρνει στο φως μιλώντας στο Πριν ο διωκόμενος στην Τουρκία Κούρδος δημοσιογράφος Ζια Τσιτσεκτσί.

Ο  Κούρδος αγωνιστής έχει καταθέσει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. Ο Τσιτσεκτσί είναι πρώην γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού και της εφημερίδας Εσγκιούρ Γκιουντέμ των οποίων τη λειτουργία ανέστειλε το καθεστώς Ερντογάν, καταδικάζοντας τον ίδιο σε 100 και 40 χρόνια κάθειρξης, με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ.

Στη συνάντηση που είχαμε, ο  Ζακ Τσιτσεκτσί μας αποκαλύπτει πως οι συλλήψεις από τις ελληνικές αρχές και οι επαναπροωθήσεις στο τουρκικό έδαφος αφορούν και σε Τούρκους και Κούρδους αντικαθεστωτικούς, αριστερούς αγωνιστές, οι οποίοι είναι είτε μέλη του Κουρδικού Κόμματος εργατών (ΡΚΚ), είτε  του MLKP (Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος), ή ακόμα και Γκιουλενιστές, εναντίον των οποίων συνήθως εκκρεμούν δικαστικές καταδίκες. Οι πληροφορίες του προέρχονται από ανθρώπους που έχουν ήδη επαναπροωθηθεί, αλλά και από πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Τσιτσεκτσί, οι πολιτικοί πρόσφυγες που αποπειρώνται να περάσουν στις χώρες της ΕΕ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, χερσαία ή θαλάσσια, όταν συλλαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές, αφού κρατηθούν για κάποιες ώρες υπό άθλιες συνθήκες και υποστούν κάθε είδους λοιδορία και ταπείνωση, αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων, κινητών τηλεφώνων, χρημάτων και εγγράφων, αλλά και ξεγύμνωμα και σωματικό έλεγχο, συνωθούνται σε βάρκες ή σε βαν και προωθούνται πίσω στην Τουρκία. Ο ίδιος επιβεβαιώνει απόλυτα και τις καταγγελίες ότι αρκετοί από τους πρόσφυγες συλλαμβάνονται από ένστολους «κουκουλοφόρους», οι οποίοι επίσης τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα μέλους του MLKP (Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος) που είχε επικηρυχθεί με χρηματικό ποσό από το καθεστώς Ερντογάν, κατέφυγε ως πρόσφυγας στη χώρα μας, και επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία, όπου, δυστυχώς, συνελήφθηκε από τις τουρκικές αρχές, και φυλακίστηκε.

Οι έλεγχοι από την πλευρά της Τουρκίας στα σύνορα του Έβρου, είναι λιγότεροι τον χειμώνα, μας είπε, δεδομένης της τεράστιας δυσκολίας να περάσεις τον ποταμό. Δεν είναι, άλλωστε, μακρινό το γεγονός νεαρού Τούρκου αγωνιστή που διώκονταν από το καθεστώς Ερντογάν και πνίγηκε στα νερά του Έβρου.

Χαρτί κενό περιεχομένου η Σύμβαση της Γενεύης ;

Κατάφορα εξακολουθεί να παραβιάζεται από την ελληνική κυβέρνηση, που είναι σε αγαστή συνεργασία με το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία, η αρχή της μη επαναπροώθησης που αποτυπώνεται Σύμβασης της Γενεύης σχετικά με το Καθεστώς των Προσφύγων στο άρθρο 33 (παράγραφος 1) της. Όπως είχε καταγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, πληθαίνουν οι αναφορές και οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων-μεταναστών χρηζόντων διεθνούς προστασίας, αιτούντων άσυλο, αλλά και αναγνωρισμένων προσφύγων, οι οποίοι, αφού διέλθουν τα σύνορα, συλλαμβάνονται επί ελληνικού εδάφους, κρατούνται και τελικά οδηγούνται με αστυνομική συνοδεία στα σύνορα, όπου επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Τι κι αν το παραπάνω άρθρο προβλέπει την προστασία όχι μόνο των προσφύγων και αιτούντων άσυλο από απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύουν να υποστούν δίωξη, αλλά περιλαμβάνει και όσους δεν ζητούν άσυλο αλλά χρήζουν προστασίας από ενδεχόμενη δίωξη ή βασανιστήρια ή μεταχείριση απάνθρωπη ή εξευτελιστική στη χώρα προέλευσής τους;

Όλο και στενότερη γίνεται η συνεργασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Ερντογάν, στην καταστολή προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο πάντα της επαίσχυντης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ώστε να κρατηθούν οι κατατρεγμένοι του κόσμου τούτου έξω από το «κάστρο» της Ευρώπης, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, ακόμα και αυτής της αστικής δημοκρατίας.

Οι συλλήψεις από τις ελληνικές αρχές αφορούν και σε Τούρκους και Κούρδους αντικαθεστωτικούς, αριστερούς αγωνιστές και Γκιουλενιστές

Τις μαρτυρίες των προσφύγων σχετικά με το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων, κυρίως στον Έβρο, γνωστοποιούν με καταγγελίες τους και κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις.

Σε ανακοίνωση-καταγγελία, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πριν, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει «την αναβάθμιση στον Έβρο του επιχειρησιακού τομέα που αφορά στο μεταναστευτικό, και περιλαμβάνει την πλωτή αστυνόμευση, την δημιουργία διεύθυνσης αλλοδαπών και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Αλλοδαπών, ενώ καλλιεργείται συστηματικά η στενότερη συνεργασία και με την ΕΕ». Αναφέρεται επίσης στην στενή συνεργασία της με το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, βοηθώντας το επί της ουσίας να συλλαμβάνει Τούρκους και Κούρδους πολίτες που διέφυγαν στην χώρα μας.

Αυτές τις καταγγελίες όχι μόνο τις επιβεβαίωσε και στη συνάντησή μας και ο Ζια Τσιτσεκτσί αλλά μας έδωσε πολλές νέες πληροφορίες για τις συνθήκες που γίνονται αυτές οι βίαιες επαναπροωθήσεις.

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα