Log in

Registration

Θανάσης Αγαπητός: Η μοναδική ελπίδα είναι στους αγώνες

Posted: May 15, 2019 / in: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019, Πρωτοσελιδο, Συνεντευξη / Comments Off on Θανάσης Αγαπητός: Η μοναδική ελπίδα είναι στους αγώνες

Υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία

«Η Κεντρική Μακεδονία έχει τις προϋποθέσεις να δώσει αξιοπρεπή δουλειά και εισόδημα, διατροφική επάρκεια και αξιοβίωτη ζωή. Προαπαιτούμενο είναι να σπάσει και να ηττηθεί η αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και χαράχτηκε από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ», δηλώνει στο Πριν ο επικεφαλής της Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Θανάσης Αγαπητός.

Συνέντευξη στον Κυριάκος Νασόπουλο 

 

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η κοινωνία στην Κεντρική Μακεδονία μετά από μια δεκαετία μνημονίων;

Η Κεντρική Μακεδονία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, σταθερά πάνω από 20%. Την ίδια στιγμή, η νέα γενιά μεταναστεύει ή αναγκάζεται να επιβιώνει σε ένα καθεστώς ελαστικής, μαύρης, κακοπληρωμένης εργασίας και εκ περιτροπής ανεργίας. Ο κόσμος της φτωχομεσαίας αγροτιάς πιέζεται ασφυκτικά. Οικονομική ασφυξία, φορομπηξία, ασυδοσία των χονδρέμπορων σε συνδυασμό με τις ολέθριες επιλογές της ΕΕ με την ΚΑΠ και τα μνημόνια, έχουν οδηγήσει τους φτωχούς γεωργούς και κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Μόνοι κερδισμένοι οι μεγαλοαγρότες, οι τράπεζες και η βιομηχανία του κλάδου. Η Κεντρική Μακεδονία έχει τις προϋποθέσεις να δώσει αξιοπρεπή δουλειά και εισόδημα, διατροφική επάρκεια και αξιοβίωτη ζωή. Προαπαιτούμενο είναι να σπάσει και να ηττηθεί η αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και χαράχτηκε από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Τελικά οι περίφημες επενδύσεις δεν έφεραν δουλειές για τον κόσμο;

Οι λεγόμενες «επενδύσεις» μοιάζουν περισσότερο με ένα γιουρούσι που αφήνουν πίσω περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά μια οικονομική υποβάθμιση. Στις εξορύξεις στις Σκουριές και αλλού, όπως το Κιλκίς, στις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο, στον αγωγό ΤΑΠ, έχουμε μια λογική ληστρικής επέλασης που αποθεώνει το γρήγορο κέρδος, συχνά με επιδοτήσεις και ειδική κρατική μεταχείριση, αδιαφορεί για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, με ελάχιστο όφελος σε θέσεις εργασίας. Το οποίο είναι μικρότερο αν αναλογιστεί κανείς τις θέσεις που χάνονται, για παράδειγμα στην πρωτογενή παραγωγή στη Χαλκιδική από τη δράση των χρυσοθήρων. Όλα αυτά συνδέονται με την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών και των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν για λογαριασμό των πολυεθνικών δρόμους ενέργειας, φυσικό πλούτο και υποδομές. Σε αυτά μόνο μια αντικαπιταλιστική οικολογία μπορεί να απαντήσει για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου διασφαλίζοντας τον άνθρωπο και τη φύση. Την ίδια στιγμή, η σταθερή εφαρμογή των μνημονίων οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον όμιλο Σαββίδη και ευρωπαϊκών κεφαλαίων, του αεροδρομίου στη Fraport, των δρόμων στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, ενώ σειρά παίρνουν το νερό και οι αστικές συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Οι «επενδυτές» δεν επένδυσαν τίποτα, απλά πήραν έτοιμα και φτηνά όσα έχτισε ο κόσμος της εργασίας. Αλλά οι θέσεις εργασίας φυσικά δεν ήρθαν.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διοίκηση Τζιτζικώστα έδρασαν με κοινή στρατηγική, δίνοντας τα πάντα σε κεφάλαιο και τράπεζες

Δεν είναι η ανάπτυξη του τουρισμού μια διέξοδος, όπως διαφημίζεται;

Είναι διέξοδος μόνο για το τουριστικό κεφάλαιο που έχει ανεβάσει τα κέρδη του, με τις πλάτες κυβέρνησης και του περιφερειάρχη Τζιτζικώστα της ΝΔ. Για την κοινωνία «τουριστική ανάπτυξη» σημαίνει φτηνή και επισφαλή, αλλά και εντατική εργασία. Μαζί φέρνει και το σύγχρονο στεγαστικό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και αλλού με την απογείωση στα νοίκια λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb κλπ). Φέρνει επίσης την ολοκληρωτική υποταγή της κοινωνικής ζωής στην τουριστική βιομηχανία. Το περιφερειακό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του ψήφισε τα μαγαζιά στη Χαλκιδική να κλείνουν λόγω τουρισμού στις 12 τα μεσάνυχτα, μια επιλογή εξοντωτική για τους εργαζόμενους, αλλά και τα μικρομάγαζα. Καθόλου τυχαία μαζί με τη ΝΔ, το μέτρο ψήφισε και η Χρυσή Αυγή.

Πόσο έχει επηρεάσει η συμφωνία των Πρεσπών και το κλίμα εθνικισμού;

Το τοπικό κεφάλαιο και η ελληνική άρχουσα τάξη συνολικά προσδοκά άμεσα οφέλη από την ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση στα Βαλκάνια και τη συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό και στήριξε την κυβέρνηση σε αυτή την υπόθεση. Δεν ήταν τυχαίο ότι βρέθηκε δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ ο γνωστός εκφραστής του εθνικισμού και των αστικών συμφερόντων Ν. Μέρτζος. Η συμφωνία φωτογραφίζει τον αγωγό των ΕΛΠΕ σαν ενεργειακή πηγή της Βόρειας Μακεδονίας, διασφαλίζει τα συμφέροντα των πάνω 300 επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων και δίνει κρίσιμο ρόλο στο ελληνικό στα θέματα ασφάλειας, πολιτικής προστασίας και άμυνας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική αεροπορία ανάλαβε την αεράμυνα της γειτονικής χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ στήριξαν την προσπάθεια των ΗΠΑ να πατήσουν γερά πόδι στα Βαλκάνια και αυτή είναι η πηγή που θρέφει τον εθνικισμό. Η ιδέα ότι με τις πλάτες των ΗΠΑ, μια «ισχυρή Ελλάδα» θα αλωνίζει στην περιοχή. Σε αυτό το τοπίο η ΝΔ και η ακροδεξιά επένδυσαν στην ανάπτυξη του εθνικισμού. Πρώτα για να αθωώσουν τη μνημονιακή πολιτική και το κεφάλαιο για τη φτώχεια που ζει ο κόσμος. Δεύτερο για να δημαγωγήσουν αντιπολιτευτικά, αφού στα βασικά συμφωνούν με το ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο για να αφοπλίσουν ιδεολογικά και πολιτικά τα λαϊκά στρώματα, ώστε αντί για την ταξική πάλη να στραφούν στον εμφύλιο των φτωχών, να αντικαταστήσουν τον αγώνα για καλύτερη ζωή με τον κανιβαλικό ανταγωνισμό για να αρπάξουν την μπουκιά από το στόμα του «άλλου», του μη ανταγωνιστικού, του πρόσφυγα, του γείτονα. Το ΝΑΤΟ που επιβάλλει τη συμφωνία δεν το αμφισβητούν. Γι’ αυτό θα τη δεχτούν και αν χρειαστεί θα την εφαρμόσουν. Μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο, έξοδος από ΝΑΤΟ και ΕΕ, φιλία και συνεργασία, διεθνιστική αλληλεγγύη, πρώτα και κύρια με το λαό και τις μαχόμενες δυνάμεις στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι η απάντηση και έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Σε αυτό το τοπίο υπάρχει διέξοδος; Ποια είναι η πρόταση της Ανταρσίας στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκηση Τζιτζικώστα έδρασαν με κοινή στρατηγική, δίνοντας τα πάντα σε κεφάλαιο και τράπεζες, αξιοποιώντας και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο των νόμων «Κλεισθένης» και «Καλλικράτης». Η ελπίδα δεν είναι τα κονδύλια ΕΣΠΑ που το μεγάλο ποσοστό τους πάει σε στήριξη της επιχειρηματικότητας και έργα βιτρίνας, ούτε η ΕΕ που κλείνει με τις επιλογές της εργοστάσια σαν την ΕΛΒΟ και την ΕΒΖ. Οι αγώνες των κατοίκων στις Σκουριές, η μαχητική αντίσταση στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, οι εργατικοί αγώνες, η πάλη για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό, πόλεμο είναι η ελπίδα που ανοίγει δρόμο ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, για την απελευθέρωση από χρέος, μνημόνια, ΕΕ.

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα