Log in

Registration

Ποιον θα πονέσει η πρώτη ψήφος;

Posted: May 13, 2019 / in: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019, Ευρωεκλογές 2019, Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Ποιον θα πονέσει η πρώτη ψήφος;

Φοίβος Λιναρδάτος

Νεολαία, δύναμη ανατροπής

Πάνω από 500.000 νέοι και νέες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στην επερχόμενη τριπλή εκλογική μάχη. Μαθητές της 2ας και της 3ης Λυκείου, φοιτητές που είναι στα τρία πρώτα έτη των σχολών καθώς και χιλιάδες νεολαίοι που βγήκαν από νωρίς στο χώρο της εργασίας θα καλεστούν να δώσουν ένα μήνυμα στις κάλπες για πρώτη φορά στη ζωή τους. Ένα γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος Τρύπες λέει ότι «πονάει πάντα η πρώτη φορά». Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι νέοι ψηφοφόροι είναι ποιοι θα πονέσουν από την πρώτη τους ψήφο!

Ψήφος στα κόμματα που ακολουθούν κατά γράμμα τη μνημονιακή πολιτική, όπως είναι ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, σημαίνει σίγουρα πόνο για τους ίδιους τους νέους. Είναι ψήφος που δίνει πράσινο φως στη συνέχιση της λιτότητας και τους μισθούς πείνας, στην αύξηση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας, στο χτύπημα στα όποια ψήγματα δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στην πολεμική απειλή και συνολικά σε ένα μαύρο μέλλον για τη νεολαία. Με ψήφο στη δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής βάζουν το φασιστικό μαχαίρι στον ίδιο τους το λαιμό. Στηρίζουν τους μισάνθρωπους υποστηρικτές των πιο σκοταδιστικών απόψεων, το μακρύ χέρι του συστήματος που υποστηρίζει τις πιο αντεργατικές πολιτικές.

Από την άλλη η ψήφος σε ΚΚΕ ή ΛΑΕ δεν μπορεί να τρομάξει κανέναν. Το μεν ΚΚΕ παραπέμπει οποιαδήποτε ανατρεπτική διαδικασία στο μέλλον, αν και όταν συνθήκες ωριμάσουν, η δε ΛΑΕ δεν προτείνει μια ανατρεπτική λύση, αλλά μια διαχείριση του υπάρχοντος συστήματος με μια πιο εθνοκεντρική οπτική.

Η μόνη ψήφος που μπορεί να πονέσει τον αντίπαλο είναι ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Είναι ψήφος σε αγωνιστές που βρίσκονται μέσα σε όποιο κίνημα ξεσπάει. Αγωνιστές που δεν ενδιαφέρονται για καρέκλες, αλλά για να εκφράσουν τον λόγο και τα αιτήματα του κινήματος όπου βρεθούν, προκρίνοντας τις συλλογικές απαντήσεις, απέναντι στις ατομικές λύσεις ή την λιγότερο κακή διαχείριση. Είναι ψήφος, αλλά και δέσμευση, για αγώνες μέχρι τέλους και με τη μεγαλύτερη μαχητικότητα. Για νίκες που μπορεί να πετύχει το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα εδώ και τώρα, απέναντι στο κεφάλαιο και τους ισχυρούς αυτού του τόπου αλλά και για τον ανυποχώρητο αγώνα για τη συνολική ανατροπή του καπιταλισμού, για να φέρουμε το μέλλον της κομμουνιστικής απελευθέρωσης πιο κοντά.

Είναι ψήφος που τους πονάει γιατί είναι ξεκάθαρα σε σύγκρουση με την ΕΕ! Η νεολαία δεν μασάει το κουτόχορτο για την «ΕΕ της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ειρήνης». Έχει δει ξεκάθαρα το πρόσωπο της ΕΕ που προωθεί τα σκληρότερα μνημονιακά μέτρα, παίρνει μέρος σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ακολουθεί την πιο ρατσιστική πολιτική και αβαντάρει τα εθνικιστικά και φασιστικά ρεύματα. Η εικόνα των νεκρών και των εκατοντάδων τραυματιών στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως αντιμετωπίζει η ΕΕ οποιονδήποτε αμφισβητήσει τις πολιτικές της. Μονόδρομος δεν είναι η παραμονή στο ευρωσφαγείο, είναι η άμεση έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ, όχι όμως για εθνική απομόνωση αλλά για την οικοδόμηση μιας νέας διεθνιστικής αντικαπιταλιστικής συμμαχίας και συμφιλίωσης των λαών της Ευρώπης.

Τι θα κάνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νεολαίοι που θα ψηφίσουν πρώτη φορά; Θα μείνουν απαθείς μπροστά στο μέλλον που τους ετοιμάζουν, θα πονέσουν οι ίδιοι ψηφίζοντας αυτούς που θα τσακίσουν τις ζωές τους, ή θα τους πονέσουν αυτοί ψηφίζοντας ανατρεπτικά, ψηφίζοντας «αντάρτικα»;

 

Νεανική ανταρσία παντού

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2020 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα