Log in

Registration

Λοιπόν, ας μιλήσουμε για τον πλουραλισμό τους…

Posted: May 10, 2019 / in: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019, Ευρωεκλογές 2019, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Λοιπόν, ας μιλήσουμε για τον πλουραλισμό τους…

Ματίνα Παπαχριστούδη

 

Τυπικά η επίσημη προεκλογική περίοδος άρχισε στις 27 Μαϊου. Ως και την Πρωτομαγιά δεν είχε φθάσει στα ΜΜΕ καμία απόφαση Διακομματικής Επιτροπής ή απόφασης για το πως θα τηρηθεί η περίφημη αρχή της ισονομίας στην προβολή των υποψηφίων. Το μόνο που υπάρχει αναρτημένο είναι οι οδηγίες από το ΕΣΡ που στηρίζονται στους όρους προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπως τις υπενθύμισε το υπουργείο Εσωτερικών πριν δυο μήνες. Έτσι, επίσημα, τα μίντια πιπιλάνε το επιχείρημα πως δεν έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένες ρυθμίσεις και ακολουθούν τις γενικές που ισχύουν για όλες τις εκλογές. Έχουν τα χέρια τους δηλαδή λυμένα, να κάνουν… παιχνίδι σύμφωνα με ποικιλώνυμα συμφέροντα.

Ωστόσο, τα τηλεοπτικά κανάλια ανακοίνωσαν πως από το τέλος του Απρίλη αρχίζουν οι τηλεμαχίες — που σημαίνουν την αποκλειστική προβολή του τρικομματικού πολιτικού συστήματος. Είδατε εσείς κάποιον άλλον υποψήφιο για Ευρωβουλή, περιφερειακές και τοπικές εκλογές πέραν εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ; Οι του Ποταμιού είναι το πασπαρτού στις προεκλογικές συζητήσεις, ο λόγος τους εξάλλου δεν τους ενοχλεί, αντιθέτως τους ενισχύει. Άντε και ολίγον από ΚΚΕ, για να μην καταγγελθούν πολύ από τον Περισσό.

Η δημοκρατία τους βρωμάει αποκλεισμούς, συνειδητά και με δόλο. Καμία άλλη ιδέα, κανέναν άλλος πολιτικός λόγος και πολύ περισσότερο ο αντικαπιταλιστικός, εκτός από πολιτικές κραυγές ανούσιου πολιτικού περιεχομένου. Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ, μαέστρος στη χειραγώγηση και την προπαγάνδα, κατάφερε εν μέσω προεκλογικής περιόδου να μην τηρείται καμία απολύτως θεσμική αρχή του αστικού πλουραλισμού και ισότιμης μεταχείρισης.  Έχει αναγάγει σε προεκλογικό  αντίπαλο μόνο τη ΝΔ, με την οποία ασκούν την ίδια ακριβώς πολιτική υποταγής και προώθησης των συμφερόντων της ΕΕ και του κεφαλαίου. Στα τηλεοπτικά πλατό πλακώνονται για το ποιος θα τα προωθήσει ηπιότερα ή σκληρότερα, ενώ η μόνη τους αντιπαράθεση αφορά στη σκανδαλολογία…

Τα μίντια, χωρίς κίνδυνο να υποστούν τις συνέπειες από τη μη τήρηση των βασικών αρχών της ισοτιμίας, προωθούν συστηματικά τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων με τις δικές τους πολιτικές επιλογές, σε κόμματα και πρόσωπα. Αυτά που προωθούνται από τις διευθύνσεις των ΜΜΕ, ενώ το ίδιο ισχύει και για την κρατική ραδιοτηλεόραση. Καμία ενημερωτική εκπομπή δεν έχει το δικαίωμα να προγραμματίσει συνέντευξη υποψηφίου, όλες προωθούνται κεντρικά.

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

 

Μια περίπου εβδομάδα μετά τις εκλογές, αναμένεται να στηθούν κάλπες και στην ΕΣΗΕΑ για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Στη διετία του νυν ΔΣ, η πλειοψηφία της συγκυβέρνησης ΝΔ (Ενωμένοι Δημοσιογράφοι) και ΣΥΡΙΖΑ (Συσπείρωση) είναι αυτή που σφράγισε τον εργασιακό εφιάλτη στα μίντια. Το διάστημα αυτό καταργήθηκε το αγγελιόσημο, χάθηκε ο χαρακτήρας της αλληλεγγύης από το Ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ, εμπεδώθηκε το καθεστώς των ατομικών χαμηλά αμειβομενων συμβάσεων στα ΜΜΕ, καταρακώθηκε η όποια έννοια δεοντολογίας στον κλάδο.

 

Έντονα διαμαρτυρήθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λ. Κρέτσος, για το γεγονός ότι το facebook έδωσε τον έλεγχο των «fake news» σε μια ιδιωτική εταιρεία, τα Ελληνικά Hoaxes, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απεργάζεται διάφορα σχέδια παρέμβασης στο Διαδίκτυο, με το επιχείρημα αντιμετώπισης και ελέγχου των «ψευδών ειδήσεων», ενώ επίσημα έχουν ακουστεί διάφορες προτάσεις, ανάμεσά τους και για ίδρυση ξεχωριστού οργανισμού με τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ!

 

Μόλις πρόσφατα η ΕΡΤ ανακοίνωσε τη λειτουργία μιας ιστοσελίδας ελέγχου «ψευδών ειδήσεων», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Μια νέα νομοθετική ρύθμιση ορίζει επίσης πως θα δημιουργηθεί ειδική Επιτροπή για την ορθή χρήση του διαδικτύου στις εκλογές (βασικά τις βουλευτικές). Με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε πως η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την επιλογή της διεθνούς πλατφόρμας, επειδή δεν θα έχει τον έλεγχο στον έλεγχο των δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο.

 

 

 

 

 

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα