Log in

Registration

Θέλουν να μας πάνε «καροτσάκι» μέχρι τις ευρωεκλογές

Posted: December 9, 2013 / in: Πολιτικη, Το Θέμα / Comments Off on Θέλουν να μας πάνε «καροτσάκι» μέχρι τις ευρωεκλογές

Το λαϊκό κίνημα να γίνει ο αστάθμητος παράγοντας ανατροπής του «στημένου» πολιτικού σκηνικού

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Κάθε αντιλαϊκό µέτρο και… ένα παραµύθι! Στη φράση αυτή «συµπυκνώνεται» η τακτική της κυβέρνησης για τους επόµενους µήνες, αφού προσπαθεί να συγκεράσει την απαρέγκλιτη εφαρµογή της µνηµονιακής πολιτικής µε τις επικοινωνιακές ανάγκες των επικείµενων εκλογικών αναµετρήσεων του Μαΐου. Εκµεταλλευόµενη (και) την τακτική «προσµονής των ευρωεκλογών» που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει για κάθε απόλυση, πλειστηριασµό σπιτιού, αύξηση της φορολογίας ή µείωση σύνταξης να υπόσχεται θολά «κουρέµατα» του χρέους, «έξοδο στις αγορές», «ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση» και «ανάπτυξη» σε µια προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής επιρροής της.

Με απλά λόγια ένα εξάµηνο σκληρής –στα όρια της τελειωτικής– επίθεσης στα εισοδήµατα και τα δικαιώµατα του λαού έχει τροχιοδροµηθεί. Μοναδικός αστάθµητος παράγοντας στο σφιχτό χρονοδιάγραµµα εξόντωσης των εργαζοµένων είναι η δική τους στάση, οι αγώνες τους, η αντίσταση σε κάθε χώρο που πλήττεται και ο συντονισµός της αντίδρασής τους. Μονάχα αυτό µπορεί –ιδιαίτερα στη συγκεκριµένη συγκυρία–  να «εκτροχιάσει» αυτούς τους σχεδιασµούς, αλλάζοντας όλα τα δεδοµένα.

Αµέσως µετά τις επαφές των Σαµαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα στις Βρυξέλλες και ενώ ολοκληρώνεται η ψήφιση του προϋπολογισµού, έχει καταστεί σαφές πώς η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε στα χέρια της όσον αφορά τη συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Περιφέρεται… ασκόπως προβάλλοντας την παραµονή της στην εξουσία ως «εγγυητής» και βασική προϋπόθεση για την προώθηση των µνηµονιακών πολιτικών χωρίς όµως να επιτυγχάνει κάποιο σαφές αποτέλεσµα. Αυτό ωστόσο κάθε άλλο παρά θα την εµποδίσει να παρουσιάζει σενάρια καλυτέρευσης της κατάστασης µε έµφαση στο «ορόσηµο» του αποφασιστικού κουρέµατος, εφόσον όµως γίνει αποδεκτό ένα ακόµη «πακέτο» αβάσταχτων «θυσιών». Συνεχείς είναι οι «διαρροές» σχετικών σεναρίων από το Μέγαρο Μαξίµου, ενώ αντίστοιχο ήταν και το µήνυµα του Ευ. Βενιζέλου στην κοινοβουλευτική οµάδα, αφού ζήτησε από τους βουλευτές του να τοποθετούνται δηµόσια χωρίς να κοιτούν τις δηµοσκοπήσεις. Την ίδια στιγµή αντίστοιχα σενάρια που κυριαρχούσαν τους προηγούµενους µηνες διαψεύδονται παταγωδώς! Με τον… πλέον επίσηµο τρόπο πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων η περίφηµη κυβερνητική δέσµευση περί «εξόδου στις αγορές» το πρώτο εξάµηνο του 2014, αφού ο υφυπουργός Οικονοµίας Χρήστος Σταϊκούρας, µιλώντας στη βουλή, µετέθεσε το στόχο για το δεύτερο εξάµηνο, όλως τυχαίως δηλαδή µετά τις ευρωεκλογές. Στην ίδια λογική και ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος υποστήριξε ότι η συζήτηση για πανευρωπαϊκή συναίνεση σε ένα κούρεµα του ελληνικού χρέους πρέπει να ξεκινήσει µετά τον Απρίλιο, οπότε θα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασµα της ελληνικής οικονοµίας. Μάλιστα φρόντισε να… µειώσει το πλεόνασµα αυτό από τα 814 εκατοµµύρια που αναφέρονται στον προϋπολογισµό µόλις στα 340 εκατοµµύρια ευρώ!

Την ίδια στιγµή πάντως που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την επικοινωνιακή τακτική της ολοκληρώνει ταυτόχρονα και το νέο κύµα αντιλαϊκής επίθεσης, ανοίγοντας όλα τα µέτωπα. Θα υπάρξει «διπλό χτύπηµα» στη λαϊκή κατοικία κατ’ αρχάς µε το νοµοσχέδιο για την άρση των πλειστηριασµών, που βρίσκεται στην τελική ευθεία  και θα συνδυαστεί µε νέα φορολογικά χαράτσια στην πρώτη κατοικία καθώς και στα αγροτεµάχια. Ειδικά για το θέµα των πλειστηριασµών, όπως οµολογούν µε δηλώσεις τους βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας, αναµένεται ουσιαστικά να επιβληθεί άρση χωρίς όρια, µια και θα αφορά κατοικίες αξίας 100.000, ενώ ακόµη κι αν τεθεί κάποιο εισοδηµατικό όριο αυτό δεν θα ξεπερνά τα 5.000 ή 6.000 ευρώ. Μάλιστα η κυβέρνηση φαίνεται να… προετοιµάζει µε ιδιαίτερη σπουδή αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν, αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος φρόντισε να συναντηθεί την Παρασκευή µε τους εκπροσώπους της Πειραιώς, της Εθνικής, της Άλφα Μπανκ και της Γιούροµπανκ, για το θέµα των λεγόµενων «κόκκινων δανείων», ζητώντας την «κεντροποιηµένη διαχείρισή τους» προκειµένου να ελέγχονται µε τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσµατα των προς λήψη νοµοθετικών πρωτοβουλιών.

Ξεκάθαρα τίθεται θέµα νέας µείωσης των συντάξεων. Η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση σύµφωνα µε την οποία «η κρατική χρηµατοδότηση για το σύνολο των ασφαλιστικών ταµείων, από 12,6 δισ., το 2014 θα είναι 10,5 δισ. ευρώ» και το κενό αυτό θα καλυφθεί από την… αύξηση των εσόδων που θα προκύψουν από την αντιµετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την επέκταση της ασφάλισης στην αγορά εργασίας µόνο ως ανέκδοτο µπορεί να εκληφθεί τη στιγµή που η ανεργία καλπάζει. Παράλληλα, το ΙΚΑ µε εγκύκλιό του σταµάτησε κάθε αίτηση συνταξιοδότησης που βρίσκεται σήµερα σε εκκρεµότητα για εργαζόµενους οι οποίοι δεν έχουν συµπληρώσει το 65ο έτος, αυξάνοντας εµµέσως τα όρια ηλικίας.

Με αµείωτη ένταση θα συνεχιστούν οι χιλιάδες απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα. Πολύ συγκεκριµένο ήταν το χρονοδιάγραµµα που παρουσιάστηκε από τον Κ. Μητσοτάκη: «Εντός του επόµενου τετραµήνου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προεδρικά διατάγµατα που θα αποτυπώνουν τα καινούργια οργανογράµµατα των υπουργείων». Έτσι «θα µειωθούν κατά περίπου 48% οι γενικές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις και τα τµήµατα». Παράλληλα, προωθείται η καταστροφή και το ξεπούληµα των αµυντικών βιοµηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Αναµένονται σκληρότερα φορολογικά µέτρα σε όλα τα επίπεδα. Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφηµερίδα Λιµπερασιόν ο υπουργός Οικονοµίας. Είπε πως «το χαµηλό επίπεδο των φορολογικών εσόδων οφείλεται στις πολλές εξαιρέσεις φορολόγησης, περισσότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι φορολογικές εξαιρέσεις, όπως για το ΦΠΑ στα νησιά ή για τους αγρότες».

Τέλος –σύµφωνα µε πληροφορίες– σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη στο Μέγαρο Μαξίµου για θέµατα ενέργειας αποφασίστηκαν έµµεσες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύµα προκειµένου να αντισταθµιστεί η «απαραίτητη για την ανάπτυξη» µείωση του ενεργειακού κόστους των βιοµηχανιών.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα