Log in

Registration

Η δολοφονική αλλά «πάντα πολύχρωμη» Eurovision

Posted: May 5, 2019 / in: Πολιτισμος, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Η δολοφονική αλλά «πάντα πολύχρωμη» Eurovision

«Φέτος δεν πάμε Eurovision , στηρίζουμε Παλαιστίνη» είναι το σύνθημα της πρωτοβουλίας BDS Greece που διοργανώνει απόψε Κυριακή 5 Μαΐου στο Gagarin 205 Live Music Space συναυλία συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό .

Δανάη Σαραντοπούλου

Ο περσινός διαγωνισμός της Eurovision ανέδειξε το τραγούδι Toy  της Neta και το Ισραήλ νικητές και ήδη από τότε η ιδέα να πραγματοποιηθεί ο επόμενος διαγωνισμός σε ισραηλινό έδαφος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο, η διοργάνωση αποφάσισε πως η διεξαγωγή στη νικητήρια χώρα είναι η καλύτερη επιλογή, προχωρώντας συνοπτικά τις διαδικασίες. Η κίνηση αυτή δεν πέρασε αδιάφορη από όλους εκείνους που για χρόνια κατηγορούν το Ισραήλ για το κράτος απαρτχάιντ, που δε διστάζει να προβεί σε φυλακίσεις, διώξεις και καταπιέσεις Παλαιστίνιων πολιτών. Δημιουργήθηκε, έτσι, μία παγκόσμια δράση που καλεί καλλιτέχνες κάθε χώρας να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση, στέλνοντας ένα μήνυμα πως ο καλλιτεχνικός κόσμος δε στηρίζει κράτη-δολοφόνους. Άναμεσα στους θερμούς υποστηρικτές του μποϊκοτάζ βρίσκεται και ο Ρότζερ Γουότερς, ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd και χρόνιος υπέρμαχος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος κάλεσε ανοιχτά την ελληνική αποστολή και την Κατερίνα Ντούσκα, που «εκπροσωπεί» φέτος την Ελλάδα, να στηρίξουν αυτή τη δράση.

Το 2018, μετά τις έντονες διαφωνίες πολλών καλλιτεχνών και ακτιβιστών, η ομοσπονδία της Eurovision, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο φετινός διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, που ήρθε δεύτερη, κι όχι στο Τελ Αβίβ, αφήνοντας το ζήτημα να «ξεθωριάσει». Η «πολύχρωμη φιέστα αγάπης για τη μουσική, που ενώνει όλους τους λαούς» άρχισε να στήνεται στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, χωρίς καμία αντίδραση από τους συμμετέχοντες. Το καταπιεστικό ισραηλινό κράτος,  που επί χρόνια στερεί τα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης, ξεπλένεται από το διαγωνισμό της «αγάπης» κερδίζοντας χιλιάδες οικονομικούς πόρους και συνεχίζοντας το δολοφονικό του σχέδιο, με τη συγκατάθεση της Ευρώπης. Το μποϊκοτάζ είναι μία απάντηση στο Ισραήλ και σε όλους εκείνους που κερδοσκοπούν από το κράτος απαρτχάιντ. Γι’ αυτό και μεγάλη μερίδα του καλλιτεχνικού κόσμου τάσσεται κατά του διαγωνισμού και καλεί και τους καλλιτέχνες-εκπροσώπους των χωρών να ακολουθήσουν. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών καλλιτεχνών και πολιτών , προκειμένου η χώρα να απέχει από το διαγωνιστικό κομμάτι της Eurovision, ενώ απόψε Κυριακή 5 Μαΐου πραγματοποιείται στο Gagarin 205 Live Music Space συναυλία συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και μποϊκοτάζ του διαγωνισμού.

Η έντονη διαφωνία του θρυλικού Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd απέναντι στη συμμετοχή καλλιτεχνών στο διαγωνισμό δεν ήταν μεγάλη έκπληξη, καθώς χρόνια τώρα ο τραγουδιστής και συνθέτης στηρίζει ανοιχτά την Παλαιστίνη και καταδικάζει την κυβέρνηση του Ισραήλ για τις δράσεις του, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και μποϊκοτάροντας συναυλίες στη χώρα. Παρόλα αυτά, το βίντεο του Γουόυερς, όπου απευθύνθηκε προσωπικά  στην Κατερίνα Ντούσκα και την υπόλοιπη ελληνική ομάδα και την κάλεσε να κάνει το βήμα και να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους της Παλαιστίνης άφησε το κοινό έκπληκτο, να περιμένει την αντίδραση την νεαρής τραγουδίστριας. Η απάντησή της «τσάκισε» και την παραμικρή ελπίδα των Ελλήνων που υπέγραψαν για το μποϊκοτάζ της διοργάνωσης: για την Κατερίνα Ντούσκα, το πού λαμβάνει χώρα ο διαγωνισμός δεν παίζει ρόλο εφόσον σκοπός του είναι να ενώνει τους ανθρώπους και να προβάλλει την αγάπη και την αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών λαών, όπως κάνει από τη φύση της η μουσική.

Η έκκληση του Γουότερς  έπεσε, έτσι, στο κενό και η Ελλάδα ετοιμάζεται πανηγυρικά για το διαγωνισμό.

Η  απάντηση της Ντούσκα δείχνει το πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην καταπίεση, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, εφόσον δεν αφορά αυτή. Η ελληνική αποστολή εθελοτυφλεί και κρύβεται πίσω από μία πρόφαση, με στόχο το κέρδος και τη φήμη. Η δράση του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη και θα ήταν ουτοπία να πιστεύουμε πως σε μία χώρα όπου κυριαρχεί η μισαλλοδοξία, το συμφέρον και η κακοποίηση υπάρχει χώρος για «αγάπη και ομόνοια» των λαών.

Σήμερα Κυριακή 5 Μαΐου, με εκκίνηση από τις 19:00, στην σκηνή του Gagarin 205 θα ανέβουν οι (με αλφαβητική σειρά):

  • Σπύρος Γραμμένος

  • Χριστόφορος Ζαραλίκος

  • Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Τσολιάς εν δε Τσολιά μπαντ – Ελληνοφρένεια)

  • Γιάννης Μπιλίρης & Πλαν Μπι

  • Ζωρζ Πιλαλί

  • Υπόγεια Ρεύματα

  • Lost Bodies

  • Beggars

  • MC Yinka

  • St. Bangerz (Cinuk Muerto + Humano) – DJ set

Ενδεικτική συνεισφορά στην είσοδο για την κάλυψη των εξόδων της συναυλίας: 5€

 

Tags: , , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα